Terug

 • Achteraf Betalen
 • 96% beveelt ons aan
 • Gratis verzending vanaf 50 euro

Ultramar | Contactgegevens

BEDRIJFSGEGEVENS:
Ultramar Products BV
Kanaalstraat 20a
4905 BJ OOSTERHOUT
Nederland

KLANTENSERVICE:
Email: klantenservice@ultramar.nl 

BETAALGEGEVENS:
KvK: 56248385
Bank: 46.87.91.205 (ABN/AMRO)
BTW: NL852039797B01
IBAN: NL31ABNA0468791205
BIC: ABNANL2A

Neem contact op

* Benodigde velden

Veelgestelde vragen


1. Algemeen

1.1 Welkom bij Ultramar Support!

Dit is uw Ultramar Help Center.

Wij proberen hier zoveel mogelijk informatie te geven over Ultramar, de producten, de service van de Zeil & Tent Wasserij, veel gestelde vragen of bijvoorbeeld de gebruiksaanwijzing bij een product. Heeft u suggesties of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

1.2 Over Ultramar

De Zeil- en Tent Wasserij sinds 1998

Ultramar is een modern en goed uitgerust bedrijf, sinds 1998 gespecialiseerd in het grondig, veilig en milieuvriendelijk reinigen van o.a. jachtzeilen, bootkappen, tenten, zeilhuiken en parasols. In Nederland reinigt Ultramar voor circa 200 zeilmakers, jachtwerven en andere watersportbedrijven.  

Onderhoud van uw bootkap, zeil of tent, luxe of noodzaak?

Jachtzeilen, bootkappen en tenten hebben nogal wat te verduren van zand en zout, maar ook van atmosferisch vuil, spinnen, vogelpoep, vliegjes, algen en andere agressieve vervuiling. Door regelmatig te laten reinigen en impregneren, zal het vuil zich minder hechten aan de vezels van het bootdoek of tentdoek. Dit verkleint de kans op scheuren en andere beschadigingen.

Ultramar, specialisten met kennis en ervaring

Ultramar werkt met goed getrainde, ervaren vakmensen en beschikt over de apparatuur, de ruimte en de kennis om sterk vervuilde jachtzeilen, bootkappen en tenten weer grondig schoon te krijgen. Zelfs roest-, schimmel- en algvlekken zijn geen probleem.

Ultramar ontwikkeld zelf onderhoudsproducten

Ultramar ontwikkelt, samen met enkele partnersonderhoudsproducten voor zeilen, kites, tenten etc. Door de jarenlange ervaring als gespecialiseerde zeilwasserij en de mogelijkheid om producten eerst zelf in de wasserij en de praktijk te testen, zijn wij in staat producten te ontwikkelen die doen wat ze moeten doen. Namelijk reinigen en beschermen.

 

1.3 Openingstijden Zeilwasserij

Maandag: 8:00 - 17:00 uur
Dinsdag: 8:00 - 17:00 uur
Woensdag: 8:00 - 17:00 uur
Donderdag: 8:00 - 17:00 uur
Vrijdag: 8:00 - 17:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

DAGEN WAAROP DE WASSERIJ GESLOTEN IS:

Zeil & Tent Wasserij - 2019

 • 4 en 5 maart - Carnaval
 • 19 april - Goede vrijdag
 • 22 april - 2e Paasdag
 • 30 en 31 mei - Hemelvaartsdag
 • 10 juni - 2e Pinksterdag
 • 29 juli t/m 25 augustus - Zomersluiting
 • 21 dec t/m 1 jan 2020 - Kerstvakantie


Producten

 • Bestellingen worden op de normale snelle manier verwerkt en verzonden.

1.4 Onze websites

1.5 Contact

Ultramar BV  (Zeil & Tent Wasserij)
Kanaalstraat 20a
4905 BJ OOSTERHOUT
Nederland

Email: wasserij@ultramar.nl

IBAN: NL98ABNA0517456451
BIC (Swift): ABNANL2A
BTW: NL851582230B01
KvK: 55140602

--------------------------------------

Ultramar Products BV  (Producten)
Kanaalstraat 20a
4905 BJ OOSTERHOUT
Nederland

Email: klantenservice@ultramar.nl

IBAN: NL31ABNA0468791205
BIC (Swift): ABNANL2A
BTW: NL852039797B01
KvK: 56248385

--------------------------------------

1.6 Betaalmethoden

Veilig Betalen met Mollie


Wij hebben ons betalingsverkeer uitbesteed aan Mollie. Dit is een zogenaamde "Payment Service Provider". Daarom ziet u de naam van Mollie verschijnen, zodra u uw bestelling betaalt. Deze naam staat ook op uw afschriften.  Lees hier meer over Mollie

IDEAL
Heeft u toegang tot internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Fortis, Friesland Bank, ING, Rabobank, SNS Bank, SNS Regio Bank of de Triodos Bank? Dan kunt u zonder speciale software gebruikmaken van iDEAL, de makkelijkste manier van betalen op internet.

ACHTERAF BETALEN VIA BILLINK

Snel en eenvoudig Achteraf Betalen kan ook bij Ultramar. Met Achteraf Betalen van Billink ontvangt u eerst het product en dient u de factuur binnen 14 dagen te betalen. Het maximale orderbedrag is €250,- incl. BTW. Indien u kiest voor Billink Achteraf Betalen gaat u akkoord met de daarbij behorende algemene voorwaarden. Tijdens de beoordeling van de aanvraag worden de door u ingevulde gegevens conform de algemene voorwaarden verzonden naar Billink B.V., om deze te toetsen op kredietwaardigheid. In geval van goedkeuring is uw bestelling geaccepteerd en kunt u achteraf betalen op rekening. U ontvangt vervolgens namens Billink een factuur die u binnen 14 dagen dient te voldoen. Achteraf Betalen wordt afgehandeld door Billink. 

BANKOVERSCHRIJVING
Wanneer u kiest voor bankoverschrijving, krijgt u na afronding van de bestelling een email van Mollie. In deze email staan alle gegevens die u nodig heeft om de bestelling te betalen.

CREDITCARD
Wij accepteren betaling met diverse creditcards, zoals Visa, Mastercard, Maestro.

PAYPAL
Ultramar-products.com biedt tevens de optie om te betalen via Paypal, inclusief de mogelijkheid om te betalen met uw creditcard via Paypal. U kunt via Paypal betalen met of zonder een account te hebben of aan te maken. Paypal is een veilige manier om te betalen op internet. Paypal beschermt de koper, en de gekochte goederen. Via Paypal betaalt u via uw bank, creditcard of uw tegoed op uw Paypal-rekening.

BANKCONTACT/MISTERCASH
Online betaalmethode voor Belgie. Een betaling met Mister Cash is zeer eenvoudig. Op de betaalpagina selecteert men Mister Cash als betaalmethode. Vervolgens wordt er een beveiligde verbinding gemaakt en kunt u de eigen bank selecteren. Hierna komt u terecht in uw vertrouwde internetbankieromgeving.

GIROPAY
Dit is de Duitse iDeal. Eenvoudige veilige manier van betalen via de eigen internetbankieromgeving. 

SOFORTBANKING
Sofortbanking (voorheen DirectEbanking) is een eenvoudige en directe betaalmethode die internationaal gebruikt wordt.

1.7 Levertijd & verzendkosten

Voor 15:00 uur 
Het inpakken en verzendklaar maken van uw bestelling wordt door ons met de grootste zorg gedaan. Wij doen zorgvuldig ons best de bestelling zo spoedig mogelijk bij u af te leveren. Bestellingen die op werkdagen vóór 15:00 worden gedaan, proberen wij dezelfde dag nog te verzenden. Niet altijd lukt het ons echter om dit na te komen, soms zijn producten niet voorradig en dan kan de levering van uw bestelling iets langer duren. 

Levertijd
Op de productpagina staat een indicatie van de levertijd. Mochten wij om wat voor reden dan ook deze levertijd niet halen, dan brengen wij u hier natuurlijk zo spoedig mogelijk van op de hoogte.

Verzendkosten
De vermelde prijzen zijn exclusief verzendkosten. De verzendkosten bedragen:

NEDERLAND
Thuisbezorgd: € 6,50
Pakketshop: € 4,95
Gratis boven € 50,00 

BELGIE
Thuisbezorgd: € 8,95
Pakketshop: € 6,50
Gratis boven € 50,00 

DUITSLAND
Thuisbezorgd: € 7,50
Pakketshop: € 5,95
Gratis boven € 75,00 

FRANKRIJK
Thuisbezorgd: € 11,95
Pakketshop: € 9,95
Gratis boven € 100,00 

Welke landen? 
Wij leveren naar alle landen binnen de EU. Tijdens het bestellen kunt u per land de actuele verzendkosten en verzendmethoden zien.  

Bezorgmoment
Levering verloopt via de pakketbezorger van DPD of DHL. Over het algemeen zal de aflevering de eerstvolgende werkdag tussen 9:00 en 18:00 plaatsvinden. Helaas kunnen wij het moment van aflevering niet garanderen.

1.8 Retourneren

Bedenktijd/retour

Het kan wel eens voorkomen dat u een bestelling retour wilt sturen. Wellicht omdat het product toch niet bevalt of misschien is er een andere reden waarom u de bestelling toch niet zou willen hebben. Wat de reden ook is, u heeft het recht uw bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. 

 • U heeft na annulering nogmaals 14 dagen om uw product retour te sturen. 
 • U krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. 
 • Enkel de kosten voor retour van u thuis naar ons retouradres zijn voor eigen rekening. 
 • Deze kosten bedragen vaak circa 6,95 per pakket binnen Nederland. Raadpleeg voor de exacte tarieven de website van uw vervoerder. 
 • Indien u gebruik maakt van uw herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan ons geretourneerd worden. 
 • Om gebruik te maken van dit recht kunt u contact met ons opnemen via klantenservice@ultramar.nl.
 • Wij sturen u dan ons formulier "Herroeping/Retourneren"
 • Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van uw retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is.
 • Mocht het product beschadigd of de verpakking meer beschadigd zijn dan nodig is om het product te gebruiken, dan kunnen we deze waardevermindering van het product aan u doorberekenen. Behandel het product dus met zorg en zorg ervoor dat deze bij een retour goed verpakt is.
De stappen:
 • Stuur een email naar klantenservice@ultramar.nl en vraag om het formulier "Herroeping/Retourneren".
 • Verpak de producten in een stevige doos en zorg voor een goede opvulling.
 • Stop het formulier "Herroeping/Retourneren" in de doos.
 • Stuur de producten terug naar ons retouradres. 
  • Retouradres
   Ultramar Products BV
   Kanaalstraat 20a
   4905 BJ OOSTERHOUT
   Nederland
 • Zodra wij de producten ontvangen hebben, ontvangt u via email bericht.
 • Wij beoordelen de retourgezonden producten.
 • Wij storten het bedrag van de producten en verzendkosten terug.

Product ruilen?

Wil u uw product ruilen? Dat is helemaal geen probleem. U kunt hiervoor contact opnemen met klantenservice@ultramar.nl Wel draagt u zelf de kosten voor terugzending van het product.

Ik heb een verkeerd bezorgadres doorgegeven!

Per ongeluk een verkeerd bezorgadres doorgegeven? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We proberen dan de bestelling nog voor u te wijzigen.

Retouradres
Ultramar Products BV
Kanaalstraat 20a
4905 BJ OOSTERHOUT
Nederland

1.9 Algemene voorwaarden

ALGEMENE VERKOOP-, LEVERINGS- EN BETALINGSVOORWAARDEN VAN ULTRAMAR PRODUCTS B.V.

Artikel 1 – Definities

In deze voorwaarden wordt verstaan onder:  

 • Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf en een overeenkomst op afstand aangaat met de ondernemer;
 • Ondernemer: Ultramar Products B.V. 
 • Overeenkomst op afstand: een overeenkomst waarbij in het kader van een door de ondernemer georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten en/of diensten, tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik gemaakt wordt van één of meer technieken voor communicatie op afstand;
 • Techniek voor communicatie op afstand: middel dat kan worden gebruikt voor het sluiten van een overeenkomst, zonder dat consument en ondernemer gelijktijdig in dezelfde ruimte zijn samengekomen;  Bedenktijd: de termijn waarbinnen de consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht;
 • Herroepingsrecht: de mogelijkheid voor de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand;  Dag: kalenderdag; Duurtransactie: een overeenkomst op afstand met betrekking tot een reeks van producten en/of diensten, waarvan de leverings- en/of afnameverplichting in de tijd is gespreid; 
 • Duurzame gegevensdrager: elk middel dat de consument of ondernemer in staat stelt om informatie die aan hem persoonlijk is gericht, op te slaan op een manier die toekomstige raadpleging en ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt.

Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer

De onderneming wordt gedreven door Ultramar Products B.V., Kanaalstraat 20A, 4905 BJ Oosterhout. Bereikbaar op werkdagen van 09:00 uur tot 17:00 uur op het telefoonnummer 0031- 162456948, faxnummer 0031162456949, mailadres info@ultramar.nl. Het KvK-nummer is 56248385, BTW nummer is NL 852039797B01.

Artikel 3 - Toepasselijkheid

 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van de ondernemer en op elke tot stand gekomen overeenkomst op afstand tussen ondernemer en consument.
 2. Voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, wordt de tekst van deze algemene voorwaarden aan de consument beschikbaar gesteld. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden aangegeven dat de algemene voorwaarden bij de ondernemer zijn in te zien en zij op verzoek van de consument zo spoedig mogelijk kosteloos worden toegezonden.
 3. Indien de overeenkomst op afstand elektronisch wordt gesloten, kan in afwijking van het vorige lid en voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, de tekst van deze algemene voorwaarden langs elektronische weg aan de consument ter beschikking worden gesteld op zodanige wijze dat deze door de consument op een eenvoudige manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden aangegeven waar van de algemene voorwaarden langs elektronische weg kan worden kennisgenomen en dat zij op verzoek van de consument langs elektronische weg of op andere wijze kosteloos zullen worden toegezonden.
 4. Voor het geval dat naast deze algemene voorwaarden tevens specifieke product- of dienstenvoorwaarden van toepassing zijn, is het tweede en derde lid van overeenkomstige toepassing en kan de consument zich in geval van tegenstrijdige algemene voorwaarden steeds beroepen op de toepasselijke bepaling die voor hem het meest gunstig is.

Artikel 4 – Offerte

Tenzij anders overeengekomen houdt een offerte gelding tot een verloop van maximaal vier weken na dagtekening. Alle offertes, waarbij niet uitdrukkelijk het tegendeel is vermeld, gelden als een vrijblijvend aanbod dat ook na aanvaarding door Ultramar Products B.V. kan worden herroepen. Indien deze herroeping niet binnen 6 werkdagen na de aanvaarding geschiedt, is de overeenkomst tot stand gekomen.

Artikel 5 - De overeenkomst

 1. De overeenkomst komt, onder voorbehoud van het bepaalde in lid 4, tot stand op het moment van aanvaarding door de consument van het aanbod en het voldoen aan de daarbij gestelde voorwaarden.
 2. Indien de consument het aanbod langs elektronische weg heeft aanvaard, bevestigt de ondernemer onverwijld langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod. Zolang de ontvangst van deze aanvaarding niet is bevestigd, kan de consument de overeenkomst ontbinden.
 3. Indien de overeenkomst elektronisch tot stand komt, treft de ondernemer passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de elektronische overdracht van data en zorgt hij voor een veilige web omgeving. Indien de consument elektronisch kan betalen, zal de ondernemer daartoe passende veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
 4. De ondernemer kan zich - binnen wettelijke kaders - op de hoogte stellen of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, alsmede van al die feiten en factoren die van belang zijn voor een verantwoord aangaan van de overeenkomst op afstand. Indien de ondernemer op grond van dit onderzoek goede gronden heeft om de overeenkomst niet aan te gaan, is hij gerechtigd gemotiveerd een bestelling of aanvraag te weigeren of aan de uitvoering bijzondere voorwaarden te verbinden.
 5. De ondernemer zal bij het product of dienst aan de consument de volgende informatie, schriftelijk of op zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager, meesturen:
  • het bezoekadres van de vestiging van de ondernemer waar de consument met klachten terecht kan;
  • de voorwaarden waaronder en de wijze waarop de consument van het herroepingsrecht gebruik kan maken, dan wel een duidelijke melding inzake het uitgesloten zijn van het herroepingsrecht;
  • de informatie over bestaande service na aankoop en garanties;

Artikel 6 – Herroepingsrecht

Bij levering van producten:

 1. Bij de aankoop van producten heeft de consument de mogelijkheid de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden gedurende veertien dagen. Deze bedenktermijn gaat in op de dag na ontvangst van het product door de consument of een vooraf door de consument aangewezen en aan Ultramar Products B.V. bekend gemaakte vertegenwoordiger.
 2. Tijdens de bedenktijd zal de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij zal het product slechts in die mate uitpakken of gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of hij het product wenst te behouden. Indien hij van zijn herroepingsrecht gebruik maakt, zal hij het product met alle geleverde toebehoren en - indien redelijkerwijze mogelijk - in de originele staat en verpakking aan de ondernemer retourneren, conform de door de ondernemer verstrekte redelijke en duidelijke instructies.

Bij levering van diensten:

 1. Bij levering van diensten heeft de consument de mogelijkheid de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden gedurende ten minste veertien dagen, ingaande op de dag van het aangaan van de overeenkomst. De consument zal daarbij de kosten die voortvloeien uit reeds uitgevoerde werkzaamheden verschuldigd zijn. 
 2. Om gebruik te maken van zijn herroepingsrecht, zal de consument zich richten naar de door de ondernemer bij het aanbod en/of uiterlijk bij de levering ter zake verstrekte redelijke en duidelijke instructies. 

 Artikel 7 - Kosten in geval van herroeping

 1. Indien de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, komen ten hoogste de kosten van terugzending voor zijn rekening.
 2. Indien de consument een bedrag betaald heeft, zal Ultramar Products B.V. dit bedrag zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen veertien dagen na de terugzending of herroeping, terugbetalen.

Artikel 8 - Uitsluiting herroepingsrecht

 1. De ondernemer kan het herroepingsrecht van de consument uitsluiten voor zover voorzien in lid 2 en 3. De uitsluiting van het herroepingsrecht geldt slechts indien de ondernemer dit duidelijk in het aanbod, althans tijdig voor het sluiten van de overeenkomst, heeft vermeld.
 2. Uitsluiting van het herroepingsrecht is slechts mogelijk voor producten:
  • die door Ultramar Products B.V. tot stand zijn gebracht overeenkomstig specificaties van de consument;
  • die duidelijk persoonlijk van aard zijn;
  • die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden;
  • waarvan de prijs gebonden is aan schommelingen op de financiële markt waarop de ondernemer geen invloed heeft.

Artikel 9 - Conformiteit en Garantie

 1. De ondernemer staat er voor in dat de producten en/of diensten voldoen aan de overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, aan de redelijke eisen van deugdelijkheid en/of bruikbaarheid en de op de datum van de totstandkoming van de overeenkomst bestaande wettelijke bepalingen en/of overheidsvoorschriften.
 2. Indien overeengekomen staat de ondernemer er tevens voor in dat het product geschikt is voor ander dan normaal gebruik.
 3. Een door de ondernemer, fabrikant of importeur verstrekte garantie doet niets af aan de  wettelijke rechten en vorderingen die de consument op grond van de overeenkomst tegenover de ondernemer kan doen gelden.

Artikel 10 - Uitgesloten van garantie

 1. Ultramar Products B.V. kan geen garanties geven met betrekking tot het reinigings- en/of waterdichtheidsresultaat van de geleverde zaken. Dit is namelijk mede afhankelijk van het correct toepassen door wederpartij (of diens klant) van de gebruiksvoorschriften en andere factoren welke buiten de invloedsfeer van Ultramar Products B.V. liggen.
 2. Ultramar Products B.V. is verder niet aansprakelijk voor enige schade indien er sprake is van:

a. schade, veroorzaakt door voor de reiniging nadelige eigenschappen/bestanddelen van het artikel, die Ultramar Products B.V. voor de uitvoering niet heeft onderkend en redelijkerwijze ook niet had behoeven te onderkennen, zoals bijvoorbeeld onvoldoende sterkte van het doek, de naden en bedrukkingen, vroegere onvakkundige behandeling en andere verborgen gebreken.
b. schade, ontstaan door onjuiste of onvolledige of onleesbare etikettering, onjuiste materiaalaanduiding alsmede door etikettering of materiaalaanduiding op een niet zichtbare plaats.
c. schade, welke in aanleg aanwezig is in de te behandelen artikelen.
d. zeilen, bootkappen etc. die voorzien zijn van leer.. schimmels, algen, of andere vervuiling die na reiniging weer terugkomen.
f. waterdichtheid van oude en/of sterk vervuilde doeksoorten.
g. waterdichtheid van (katoenen) tenten en bootkappen.
h. losraken van (oude) stiksels
i. losraken van zeiltekens, logo`s, telltales, bedrukkingen.
j. verkleuring van doek dat door zonlicht is aangetast.
k. verkleuring van niet kleurechte doeksoorten.
l. vlekken in kunststofdoek (Pinkstaining)
m. bruine/verweerde vlekken in vensterfolie

Artikel 11 – Overige Garantie en klachten

 1. De door Ultramar Products B.V. te leveren diensten en zaken voldoen aan de gebruikelijke eisen en normen die daaraan op het moment van levering redelijkerwijs gesteld kunnen worden en waarvoor zij bij normaal gebruik in Nederland zijn bestemd.
 2. De in dit artikel genoemde garantie is van toepassing op zaken die bestemd zijn voor het gebruik binnen Nederland. Bij gebruik buiten Nederland dient de wederpartij zelf te verifiëren of het gebruik daarvan geschikt is voor het gebruik aldaar en voldoen aan de voorwaarden die daaraan gesteld worden. Ultramar Products B.V. kan in dat geval andere garantie- en andere voorwaarden stellen ter zake van de te leveren zaken.
 3. Indien de levering een zaak betreft die door derden is geproduceerd, is de garantie beperkt tot de garantie van de producent.
 4. Iedere vorm van garantie komt te vervallen indien een gebrek is ontstaan als gevolg van of voortvloeit uit onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik daarvan, onjuiste opslag of onderhoud daaraan door de wederpartij en / of door derden wanneer, zonder schriftelijke toestemming van Ultramar, de wederpartij of derden aan de zaak wijzigingen hebben aangebracht dan wel hebben getracht aan te brengen, daaraan andere zaken werden bevestigd die daaraan niet bevestigd dienen te worden of indien deze werden ver- of bewerkt op een andere dan de voorgeschreven wijze.
 5. De wederpartij is gehouden het geleverde te onderzoeken, onmiddellijk op het moment dat de zaken hem ter beschikking worden gesteld. Daarbij behoort de wederpartij te onderzoeken of kwaliteit en/of kwantiteit van het geleverde overeenstemt met wat is overeengekomen en voldoet aan de eisen die partijen dienaangaande zijn overeengekomen.
 6. Eventuele zichtbare gebreken dienen binnen acht (8) dagen, dan wel binnen redelijke termijn na levering schriftelijk aan Ultramar Products B.V. te worden gemeld. Eventuele niet zichtbare gebreken dienen direct, doch in ieder geval uiterlijk binnen acht (8) dagen, dan wel binnen redelijke termijn na ontdekking daarvan, schriftelijk aan Ultramar Products B.V. te worden gemeld. De melding dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van het gebrek te bevatten, zodat Ultramar Products B.V.in staat is adequaat te reageren.
 7. De wederpartij dient Ultramar Products B.V.in de gelegenheid te stellen een klacht te onderzoeken.
 8. Bij een geschil tussen wederpartij en Ultramar Products B.V. kan de klacht worden onderzocht door een onafhankelijk laboratorium. De verzend- en onderzoekskosten komen in geval van een niet-consumentenkoop ten laste van wederpartij.
 9. Mocht in dat geval na onderzoek blijken dat Ultramar Products B.V. de zaak foutief heeft behandeld, dan worden bovengenoemde verzend- en onderzoekskosten aan wederpartij vergoed.
 10. Indien vaststaat dat een zaak gebrekkig is en dienaangaande tijdig is gereclameerd, dan zal Ultramar Products B.V. de gebrekkige zaak binnen redelijke termijn na retourontvangst daarvan dan wel, indien retournering redelijkerwijze niet mogelijk is, schriftelijke kennisgeving ter zake van het gebrek door de wederpartij, ter keuze van Ultramar Products B.V., vervangen of zorgdragen voor herstel daarvan dan wel vervangende vergoeding daarvoor aan de wederpartij voldoen. In geval van vervanging is de wederpartij gehouden om de vervangen zaak aan Ultramar Products B.v. te retourneren en de eigendom daarover aan Ultramar Products B.V. te verschaffen, tenzij Ultramar Products B.V. anders aangeeft.
 11. Bij garantiewerkzaamheden is Ultramar Products B.V. gerechtigd de kosten van reizen, verblijf, transport en testen door te berekenen aan de zakelijke wederpartij.
 12. Verbruiksartikelen vallen buiten de garantie.
 13. Indien komt vast te staan dat een klacht ongegrond is, dan komen de kosten daardoor ontstaan, daaronder begrepen de onderzoekskosten, aan de zijde van Ultramar Products B.V. daardoor gevallen, integraal voor rekening van de wederpartij.
 14. Na verloop van de (wettelijke) garantietermijn zullen alle kosten voor herstel of vervanging, inclusief administratie-, verzend- en voorrijdkosten, aan de wederpartij in rekening gebracht worden.
 15. Het indienen van een klacht ontslaat de wederpartij nimmer van zijn betalingsverplichtingen tegenover Ultramar Products B.V..
 16. Retournering van het geleverde kan in geval van een zakelijke wederpartij slechts plaatsvinden na voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van Ultramar Products B.V.
 17. Het in dit artikel bepaalde doet niets af aan de rechten en vorderingen die een wederpartij die handelt in de hoedanigheid van consument ter zake van een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van Ultramar Products B.V. tegenover Ultramar Products B.V. kan doen gelden op grond van de wet en/of de overeenkomst op afstand.  

Artikel 12 - Prijs 

De prijs en eventuele kostenramingen zijn inclusief BTW  maar exclusief  bijkomende kosten waaronder begrepen: transportkosten, verzekeringen, kosten van emballage, kosten van kwaliteitscontrole, invoerrechten, overheids- en andere publiekrechtelijke heffingen en eventuele andere vergoedingen, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.

Artikel 13 – Betaling

 1. Voor zover niet anders is overeengekomen, dienen de door de consument verschuldigde bedragen te worden voldaan binnen veertien dagen na het ingaan van de bedenktermijn als bedoeld in artikel 6 en verder. In geval van een overeenkomst tot het verlenen van een dienst, vangt deze termijn aan nadat de consument de bevestiging van de overeenkomst heeft ontvangen.
 2. Bij de verkoop van producten aan consumenten mag in algemene voorwaarden nimmer een vooruitbetaling van meer dan 50% worden bedongen. Wanneer vooruitbetaling is bedongen, kan de consument geen enkel recht doen gelden aangaande de uitvoering van de desbetreffende bestelling of dienst(en), alvorens de bedongen vooruitbetaling heeft plaatsgevonden.
 3. De consument heeft de plicht om onjuistheden in verstrekte of vermelde betaalgegevens onverwijld aan de ondernemer te melden.
 4. In geval van wanbetaling van de consument heeft de ondernemer behoudens wettelijke beperkingen, het recht om de vooraf aan de consument kenbaar gemaakte redelijke kosten in rekening te brengen. Hetgeen hieromtrent gesteld in deze voorwaarden geldt als zodanig kenbaar gemaakt.
 5. Indien Wederpartij in gebreke blijft in de tijdige en/of volledige betaling van een factuur, dan is de wederpartij van rechtswege in verzuim. De wederpartij is dan een rente verschuldigd van 4% per maand of een deel van een maand in geval van consumentenkoop, 8% in geval van niet-consumenten per maand of een deel van een maand, tenzij de wettelijke (handels)rente hoger is, in welk geval de wettelijke (handels)rente verschuldigd is.
 6. Indien de wederpartij in gebreke of in verzuim is in de (tijdige) nakoming van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van de wederpartij. De buitengerechtelijke kosten worden berekend op basis van wat in de Nederlandse incassopraktijk gebruikelijk is, meer specifiek de berekeningsmethode volgens Rapport Voorwerk II voor niet-consumenten en de regeling geldende in het Besluit normering vergoeding buitengerechtelijke incassokosten voor consumenten. 

Artikel 14 - Toepasselijk recht en forumkeuze

 1. Op alle overeenkomsten gesloten door of met Ultramar Products B.V. is Nederlands recht van toepassing.
 2. Inzake alle uit deze overeenkomst voortvloeiende geschillen is bevoegd de rechter van de vestigingsplaats van Ultramar Products B.V., tenzij op grond van de wet een andere rechter dwingendrechtelijk bevoegd is.

1.10 Algemene voorwaarden Achteraf Betalen

De persoonsgegevens en/of bedrijfsgegevens die Ultramar in het kader van de bedrijfsvoering verwerkt, worden (mede) door haar dan wel door derden aan wie de vorderingen gecedeerd (overgedragen) worden gebruikt voor of bij:

 • risicoanalyses
 • de voorkoming, opsporing en bestrijding van fraude of onregelmatigheden

“Betaling dient binnen de gestelde betalingstermijn te worden voldaan aan Billink B.V. (hierna: “Billink”). Alle rechten uit hoofde van de vordering zijn immers door ons overgedragen aan Billink, die de inning van de vordering zal verzorgen. Uw gegevens worden door of namens Billink getoetst en geregistreerd, deze gegevens kunnen onder meer worden gebruikt voor de incasso van vorderingen en toetsing van orders in de uitvoering van het acceptatiebeleid van aangesloten organisaties. Billink behoudt zich het recht voor om het verzoek van de klant voor betalen op rekening te weigeren. De gehanteerde betalingstermijn is een fatale termijn. Bij niet tijdige betaling is de klant dan ook zonder ingebrekestelling in verzuim en is Billink gerechtigd vanaf de vervaldatum van de factuur een contractuele rente van 0,75% per maand (waarbij een gedeelte van een maand als hele maand wordt beschouwd) in rekening te brengen. Billink is bovendien gerechtigd buitengerechtelijke incassokosten op grond van de wet bij de klant in rekening te brengen. In geval van zakelijke klanten is Billink tevens gerechtigd herinnerings- en aanmaningskosten bij de klant in rekening te brengen, onverminderd het recht van Billink om de daadwerkelijk gemaakte kosten bij de klant in rekening te brengen indien deze het aldus berekende bedrag te boven mochten gaan. Deze kosten bedragen minimaal 15% van de hoofdsom met een minimum van 40 euro voor consumenten en 75 euro voor bedrijven. Billink is tevens gerechtigd de vordering aan een derde over te dragen. Hetgeen in het voorgaande met betrekking tot Billink is bepaald gaat in dat geval tevens over op de derde aan wie de vordering is overgedragen.”

1.11 Privacy Policy

Ultramar krijgt per dag een behoorlijke hoeveelheid informatie binnen van onze klanten en bezoekers. Deze informatie hebben wij nodig voor onze dagelijkse werkzaamheden en om de ervaring met Ultramar te verbeteren. Hierbij vinden wij het belangrijk zorgvuldig om te gaan met informatie. Uw gegevens houden we daarom privé. Het bijhouden van de persoonlijke gegevens gaat professioneel en volgens de Nederlandse wet. Het behouden van uw vertrouwen is onze prioriteit.

Verzamelen van gegevens
Persoonlijke informatie
Het geven van persoonlijke informatie is niet vereist bij het bezoeken van de website. In bepaalde situaties is het verstrekken van uw gegevens wel nodig. Dit is wanneer: u een order online plaatst, zich registreert om informatie te ontvangen of contact met ons opneemt. In deze gevallen zult u zien dat de informatie die wij vragen gedeeltelijk verplicht is en gedeeltelijk vrijwillig ingevuld kan worden. Het verplichte deel hebben wij nodig om u verder van dienst te kunnen zijn.

Navigational informatie
Los van de informatie die u persoonlijk verstrekt, kunnen wij ook `navigational` informatie verzamelen als u gebruik maakt van de Ultramar.nl website. Het gaat hier dan om algemene informatie zoals uw domeintype, IP service provider, browser type en IP-adres. Deze informatie zien wij in de vorm van algemeen, gemiddeld dagelijks gebruik en bevat geen persoonlijke informatie.

Cookies
Deze website plaatst zelf cookies en wordt gebruikt door derde partijen om cookies te plaatsen. Met cookies kunnen we het gedrag van bezoekers analyseren en daardoor onze webpagina verbeteren. Daarnaast gebruiken wij cookies om bij te houden hoeveel bezoekers wanneer op een advertentie hebben geklikt. Cookies worden ook gebruikt om te zorgen dat u wordt herinnerd aan producten die u hebt bekeken op andere websites en om advertenties aan te laten sluiten bij uw interesses zodat ze relevanter zullen zijn. NB zegt u nee tegen cookies dan zult u wel andere, mogelijk minder relevante advertenties te zien krijgen. Derde partijen plaatsen hiervoor ook cookies via deze website en die toestemming geldt dan voor alle websites waar die partij actief is.
Derde partijen:

 • Google 
 • Adcrowd.com

Cookies van derde partijen zijn ook nodig om filmpjes te kunnen tonen op onze websites of te zorgen dat u informatie kunt delen op social media zoals Twitter en Facebook.
Surft u verder op deze website, dan leggen wij dat uit als toestemming voor het plaatsen en gebruiken van onze cookies en die van derden’. 

Afmelden cookies
U kunt zich te allen tijde afmelden van cookies. Onder de HELP-functie van uw browser vindt u instructies voor het aanpassen van de instellingen met betrekking tot cookies. Let bij het afmelden van zowel de Ultramar als de 3rd party cookies er wel op, dat deze opt-out (afmelding) in een cookie wordt opgeslagen op uw computer. Zodra u via uw browser alle opgeslagen cookies verwijdert, kunnen wij niet controleren of u zich hebt afgemeld.

Veiligheid
Helaas, potentiele veiligheids- en privacy-gevaren zijn inherent aan de natuur van het internet en de veiligheid van geen enkele data transmissie via het internet kan 100% worden gegarandeerd. Wij zorgen wel voor een webwinkel-omgeving die zo veilig is als op dit moment mogelijk is. Ultramar.nl is zo ontworpen dat alleen orders van web browsers worden geaccepteerd die communiceren via Secure Socket Layer (SSL) technologie. Dit geeft u de zekerheid dat alle geplaatste orders veilig worden versleuteld en beveiligd, wat betekent dat het onmogelijk voor u is om per ongeluk een order te plaatsen via een onveilige verbinding.

Gebruik en bekendmaking
Uw email adres en persoonlijke gegevens worden door Ultramar.nl niet bekend gemaakt, verhuurd of verkocht aan niet-gerelateerde derden tenzij het wettelijk noodzakelijk is. Of gebaseerd op onze overtuiging en in goed vertrouwen, dat het noodzakelijk is om de gebruikers van onze website of het publiek te beschermen.

E-mails
Wij gebruiken de verzamelde informatie voor het verwerken van uw order, het ontwikkelen van onze website, het verbeteren van onze producten en services aan de klanten en bezoekers van de website. Wij kunnen de door u verstrekte informatie gebruiken om u te informeren over nieuwe Ultramar.nl producten of items van uw interesse via email of post zolang u niet heeft aangegeven hier bezwaar tegen te hebben. Het is niet onze bedoeling u lastig te vallen met onze berichten; u kunt er altijd voor kiezen om geen nieuwsbrieven of promotiemateriaal meer te ontvangen, door de goede link aan te klikken die duidelijk zichtbaar is in onze e-mails. Ook kunt direct contact opnemen met info@ultramar.nl
Als een bezoeker zich inschrijft voor onze mailing lijst, zal de informatie die gevraagd wordt, gebruikt worden om direct te communiceren met die persoon en om een profiel op te maken dat gebaseerd is op geografische locatie, leeftijd en elke andere informatie de bezoeker wenst te geven. Wij zien ideeën, commentaar en vragen graag tegemoet zodat wij onze services kunnen ontwikkelen. Deze gegevens worden niet gebruikt voor marktonderzoek en worden niet opgeslagen bij de registratiegegevens van de betreffende klant.

Niet jonger dan 16 jaar
Let op: Ultramar.nl is niet gericht aan, of bedoeld voor iedereen die 16 jaar of jonger is. Het is ook niet toegestaan om in te schrijven voor acties en/of producten die te zien zijn op Ultramar.nl, voor iedereen van 16 jaar of jonger.

Contact met ons opnemen
Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben met betrekking tot onze privacy policy, neem dan contact met ons op.

2. Zeil & Tent Wasserij

2.1 Waar kan ik mijn zeil, tent of bootkap inleveren om te laten reinigen?

U kunt naar een Ultramar Inzamelpunt gaan. Wij zullen uw spullen daar op laten halen en uiteindelijk weer terug bezorgen. Klik op de kaart!

 

2.2 Wat zijn weervlekken?

Weervlekken of ''het weer'' is een schimmel die groeit in een vochtige donkere omgeving. Weervlekken zijn niet schadelijk voor synthetische doeksoorten, maar op natuurlijke vezels, zoals katoen heeft het wel een schadelijk effect. ''Het weer'' voedt zich met microscopisch kleine organismen die uit de lucht, het water of van het doekoppervlak komen. Het verspreidt zich erg makkelijk bij contact en door de lucht. Hierdoor kan zelfs regenwater al een besmette voedingsbron zijn.

2.3 Wat is een inzamelpunt?

Inzamelpunten van Ultramar Zeil- en Tentwasserij zijn geselecteerde bedrijven, zoals zeilmakers, watersportwinkels e.d.. waar iedereen zijn of haar zeilen, bootkappen, tenten e.d. kan inleveren om deze te laten reinigen door Ultramar.

Wij laten uw spullen bij het Inzamelpunt ophalen door DHL. Zij zijn sinds 1998 onze vaste partner voor al het vervoer tussen Ultramar en de Inzamelpunten.

Naar Ultramar Inzamelpunten 

 

2.4 Wanneer halen jullie de spullen op bij een inzamelpunt?

Over het algemeen halen wij de spullen binnen enkele dagen op. Dit is nadat wij de opdracht van het Inzamelpunt hebben ontvangen.

Wij werken samen met DHL. 

Afhankelijk van het seizoen worden de spullen weer binnen enkele weken terug bezorgd bij de zeilmaker, jachthaven of bijvoorbeeld de watersportwinkel.

2.5 Kan ik ook rechtstreeks bij Ultramar Zeil- en Tentwasserij terecht?

Ja, u kunt uw zeilen, bootkap of tent ook rechtstreeks bij ons inleveren om te laten reinigen en impregneren.

Zelf halen en brengen

U kunt uw spullen zelf bij ons aanleveren in Oosterhout.
Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag - 8:00 tot 17:00. 

Zelf opsturen

U kunt de spullen ook zelf opsturen via PostNL, DPD of bijvoorbeeld DPD. Zorg voor een goede stevige verpakking. Zorg dat uw adresgegevens, e-mailadres met eventueel een opmerking in de doos te vinden zijn.

Zodra we uw spullen hebben ontvangen maken we een order aan in ons systeem. Vanaf dat moment houden we u op de hoogte via email. Uiteindelijk ontvangt u via email de factuur. Zodra de betaling bij ons binnen is, sturen we uw spullen met DHL terug.

  • Ultramar BV
  • Kanaalstraat 20a
  • 4905 BJ OOSTERHOUT
  • Nederland
  • T: +31.162.456948
  • info@ultramar.nl

2.6 Kan ik de zeilen in de zeilzak laten zitten?

Ja, laat de zeilen gerust in de zeilzak zitten. Wij reinigen deze zeilzak dan mee. Anders zouden wij een schoon zeil weer in een vuile zeilzak moeten stoppen. De kans op het terugkomen van schimmels en andere vervuiling is dan aanzienlijk groter. 

2.7 Voortent laten reinigen. Wat kost dat?

Hier kunt u de prijzen vinden van Ultramar Zeil & Tent Wasserij.
 
Kijk in de prijslijst bij TENT. De prijzen zijn afhankelijk van het gewicht van de tent. We wegen alle delen van de tent samen.
 
Voorbeeld:
1 x Luifel 10 kg
4 x Zijdelen 5 kg
1 x Binnentent 6 kg
1 x Bijzettentje 2 kg
Totaal: 23 kg

2.8 Hoe wordt mijn zeil beschermd tijdens het transport?

Elk inzamelpunt maakt gebruik van onze speciale transportzakken en dozen.
DHL is onze vaste partner voor het vervoer tussen Ultramar en de Inzamelpunten. 

 

2.9 Gele of roze vlekken in mijn tent of zeil. Wat is dat?

Soms zitten er roze of gele vlekjes in onder andere PVC bootkappen en tenten. Ook komt het regelmatig voor bij jachtzeilen. Dit fenomeen staat bekend onder de naam "Pink Staining".

Pink Staining is het gevolg van zeer kleine beestjes, de zogenaamde micro organismen, die overal aanwezig zijn. Deze beestjes voeden zich o.a. met componenten die in de coating zitten van PVC. Met name in vochtige, warme omstandigheden voelen deze beestjes zich thuis.

De uitscheidingsproducten van deze beestjes zijn roze, zwart of geel (afhankelijk van de soort beestjes). Hierdoor wordt de aanwezigheid van deze beestjes zichtbaar in de vorm van vlekken. Deze vlekken hebben geen negatieve gevolgen voor de technische kwaliteit van het zeildoek of tentdoek, maar visueel kan dit met name bij lichtere kleuren een storend effect hebben.

Deze vlekvorming treedt willekeurig op en is niet te voorkomen. Het gaat hier om een omgevingsinvloed, waar alle kwaliteiten gecoat doek last van kunnen hebben en waaraan zowel de leverancier van het gecoat doek als ook de zeilmaker en wij helaas niks kunnen doen.

Het risico kan beperkt worden door het afdichten van de snijkanten en stikgaatjes met een goede coating of impregneermiddel na het confectioneren van het zeil, de bootkap of tent, zodat het weefsel niet vrij ligt.
De vlekken zitten meestal in het weefsel, net onder de coating. Vandaar dat de vlekken niet te verwijderen zijn.

 

2.10 Mijn bootkap of tent zelf reinigen. Kan dat?

Ja, met onze onderhoudsproducten kunt u zelf prima een bootkap of tent schoonmaken en impregneren. Wij hebben speciale onderhoudsproducten ontwikkeld, zoals:

 • reinigingsmiddel voor tentdoek, bootdoek en zonweringdoek
 • impregneermiddel voor tentdoek, bootdoek en zonweringdoek
 • impregneermiddel voor katoen tentdoek
 • reinigingsmiddel voor zeildoek
 • coating voor kitedoek en spinnakerdoek
 • coating voor zeildoek
 • roestverwijderaar voor zeildoek, tentdoek en bootdoek

Klik hier voor onze webshop

2.11 Aluminiumvlekken uit zeilen verwijderen. Kan dat?

Afhankelijk van de ernst van de vlekken en de ouderdom zullen de vlekken voor een groot gedeelte tijdens de standaardreiniging verdwijnen.

Wij laten het zeil steeds een nacht inweken in een bad met Ultramar Sail Cleaner.

Tussendoor borstelen en spoelen wij het zeil. Eventueel worden vlekken nog apart behandeld met Sprayhood & Tent Shampoo.

 

2.12 Roest verwijderen uit een zeil. Kan dat?

Ja, roestvlekken kunnen wij veilig verwijderen met Ultramar Rust Remover.

 

2.13 Laminaatzeilen laten reinigen. Kan dat?

Ja, door ons reinigingsproces en speciaal ontwikkelde reinigingsmiddelen zijn wij in staat alle soorten jachtzeilen te reinigen. wij hebben ervaring met de meeste doeksoorten.

2.14 Mijn tent is verkleurd door de zon. Komt de kleur weer terug?

Als het doek van de tent of bootkap lichter is geworden door het zonlicht, zal dat niet veranderen na het reinigen. Vaak vinden mensen dat de kleur weer verbetert is. Dit komt echter meestal, doordat al het vuil uit het tentdoek is verwijderd. Ook zorgt ons impregneermiddel ervoor dat de kleur weer iets intenser lijkt.

2.15 Moet ik mijn bootkap of tent elk jaar professioneel laten reinigen?

Nee, wij adviseren wel regelmatig met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo en Ultramar Sprayhood & Tent Protector onderhoud te plegen. Hierdoor krijgt agressieve vervuiling minder kans om in te werken op de coating/vezels van het doek. Bij schimmels ("het weer") en algen is het zeker zaak dat u er zo snel mogelijk bij bent.

2.16 Kan ik schimmel of weerplekken uit de tent of bootkap laten verwijderen?

Geen probleem, voor circa 95% zal de schimmel en weerplekken verdwenen zijn na de reiniging. Dit is echter wel afhankelijk van de ouderdom.

Klik hier voor Voor en Na Foto's

 

2.17 Krimpt mijn zeil, voortent of bootkap niet?

Nee, onze reinigingsmiddelen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik bij lage temperaturen. Wij reinigen nooit met een hogere temperatuur dan 30 graden. Hierdoor is krimp uitgesloten.

Het volgende kan wel eens gebeuren bij bootkappen met raamvensters:
Raamvensters kunnen bij temperaturen onder de 15 graden Celsius samentrekken. Dit kan zelfs bij erg lage temperaturen 1 tot 3 cm bedragen. Het kan dus zijn dat de kap gekrompen lijkt, als u deze bij lage temperaturen terugplaatst.

Wij adviseren daarom om de bootkap pas terug te plaatsen bij een temperatuur van meer dan 15 graden Celsius. 

2.18 Is mijn bootkap of tent nog waterdicht nadat ik hem laat reinigen?

Wij impregneren alle bootkappen, tenten, parasols, etc na het reinigen. We gebruiken:

Zeilen kunnen wij na het reinigen coaten. Voor zeilen coaten geldt een toeslag voor de Sail & Spinnaker Coating.

 

2.19 Gaan de ramen van de tent/bootkap stuk tijdens het reinigen?

Nee, ons reinigingsproces heeft geen nadelig effect op de ramen van uw bootkap of tent. De meeste bootkappen en tenten die wij reinigen zijn voorzien van raamfolie.

Sommige ramen zijn echter al slecht. De weekmakers in de folie zijn aangetast. Het raam is dan harder, breekbaarder en soms ook al ondoorzichtiger. Dan kan het wel voorkomen dat een raam scheurt. Dat heeft echter niets te maken met reinigen. Het raam is dan gewoon aan vervanging toe. 

2.20 Weerplekken, weervlekken, 't weer in tentdoek? Wat is het?

Weervlekken of ''het weer'' is een schimmel die groeit in een vochtige donkere omgeving. Weervlekken zijn niet schadelijk voor synthetische doeksoorten, maar op natuurlijke vezels, zoals katoen heeft het wel een schadelijk effect.

''Het weer'' voedt zich met microscopisch kleine organismen die uit de lucht, het water of van het doekoppervlak komen. Het verspreidt zich erg gemakkelijk bij contact en door de lucht. Hierdoor kan zelfs regenwater al een besmette voedingsbron zijn.

TIP: Heeft u een tent of bootkap gereinigd? Zorg dan dat u ook de buizen, tentstokken, etc schoonmaakt. Ook daar zitten immers schimmelsporen op.

 

3. Bootkap

3.1 Hoe kan ik de naden van de bootkap waterdicht maken?

Als de stiknaden van een bootkap lekken, dan is er vaak iets aan de hand met het stiksel. 

De meeste garens die gebruikt worden door een zeilmaker voor het maken van een bootkap, hebben een kunststof kern en een omhulsel van katoen. Het katoen zet uit als het nat wordt en zet zo het stikgaatje dicht. Het gaatje is immers altijd groter dan de draad. Maar op deze manier is dat geen probleem.

Na verloop van tijd wordt het katoen slecht en zal niet meer uitzetten. Uiteindelijk verdwijnt het door regenwater of bijvoorbeeld door reinigen.

Gevolg, het stikgaatje blijft open, waardoor regenwater gemakkelijk naar binnen kan. Tevens bestaat er zo een grotere kans op beschadiging.

Controleer dus regelmatig of de stiksels nog in orde zijn. Ga even stevig met uw nagels over het stikgaren. Gaat de draad kapot? Laat het dan repareren door een zeilmaker.

Spuit tevens alle stiknaden regelmatig in met een goed impregneermiddel. Zo beschermt u het draad en vult u stikgaatjes op.

Een perfect impregneermiddel voor het impregneren van naden, stikgaatjes en stiksels is ons impregneermiddel Sprayhood & Tent Protector.

 

 

3.2 Hoe kan ik mijn bootkap reinigen?

Bootkap reinigen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo

 1. Reinig het doek van uw bootkap eerst even met water en een borstel.
 2. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo aan op de nog natte bootkap en borstel het vuil goed los. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
 3. Laat circa 20 minuten inwerken en vervolgens de shampoo en het vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
 4. Laat de bootkap drogen.
 5. Bij zware vervuiling verder reinigen met Ultramar Power Cleaner.
   

Zware vervuiling verwijderen van uw bootkap met Ultramar Power Cleaner

 1. Ultramar Power Cleaner aanbrengen op de droge bootkap en met een zachte borstel inwrijven. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
 2. Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner en borstel opnieuw in. Laat wederom intrekken. Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren. Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
 3. Laat het doek goed drogen.
 4. Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om het doek van uw bootkap weer waterdicht te maken en te beschermen.

VIDEO: Bekijk in deze video hoe wij een tent reinigen en de schimmel en weervlekken verwijderen. Deze methode kunt u ook gebruiken voor uw bootkap: video tent reinigen

3.3 Hoe kan ik mijn bootkap impregneren en waterdicht maken?

Bootkap impregneren en waterdicht maken met Ultramar Sprayhood & Tent Protector

 1. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan op de droge bootkap. Ook aan de binnenkant van uw bootkap aanbrengen! Eventuele schimmels en weerplekken zullen dan minder hechten aan het doek.
 2. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit, verfroller of zachte borstel.
 3. Zorg dat het doek verzadigd is, dus voldoende impregneermiddel aanbrengen. 
 4. Ultramar Sprayhood & Tent Protector niet op ramen, dek etc. in laten drogen, maar gelijk met een vochtige doek verwijderen.
 5. Laat de bootkap goed drogen. Eventueel de behandeling herhalen.
 6. Zitten er druppels van het impregneermiddel op de ramen? Gewoon afnemen met een beetje wasbenzine. Daarna de ramen schoon poetsen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.
 

3.4 Hoe kan ik de zwarte vlekken aan de binnenkant van de bootkap verwijderen?

 • Haal de zwarte vlekken zoveel mogelijk weg met water en een borstel. 
 • Als het doek nog nat is, kunt u het verder reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo
 • Laat het doek na het reinigen drogen. Zijn er nog vlekken te zien? Dan kunt u de bootkap inspuiten met Power Cleaner
 • Borstel het goed in.
 • Laat net zolang inwerken tot de vervuiling verdwenen is. 
 • Eventueel ieder half uur een beetje bijspuiten en weer borstelen. 
 • Daarna goed spoelen met water. 
 • Om uiteindelijk de bootkap weer perfect waterdicht te maken en te beschermen moet u het doek impregneren. De meeste bootkappen kunt u impregneren met Sprayhood & Tent Protector.

 

3.5 Hoe kan ik mijn nieuwe tent of bootkap beschermen en schoonhouden?

Ons advies: Behandel uw nieuwe bootkap of tent direct met een goed impregneermiddel, zoals Sprayhood & Tent Protector. 

Waarom wachten tot de bootkap lekt of vuil is? Waarom wachten tot er schimmel of groene aanslag in het doek zit? Door uw bootkap direct te impregneren, zal vuil en schimmel minder snel hechten aan het doek van uw bootkap.

Als u zorgt dat het doek het hele jaar door goed geïmpregneerd is, dan is het prima schoon te houden met uitsluitend water. 

 

3.6 Hoe kan ik de kussens van mijn sloep reinigen?

Gebruik Sprayhood & Tent Shampoo om de kussens te reinigen.

 • Borstel ze even af met een zachte borstel en handwarm water.
 • Spuit vervolgens Sprayhood & Tent Shampoo op het doek. Doordat het doek al nat is, kunt u het goed opschuimen en het vuil los borstelen.
 • Laat vervolgens circa 15 minuten inwerken.
 • Verwijder alle shampoo en vuil met water en een borstel.
 • Daarna impregneren met Sprayhood & Tent Protector. Gebruik bij voorkeur een plantenspuit of speciale spray.
 • Diverse sloepverhuurders houden zo hun vloot schoon.

 

3.7 Moet ik mijn bootkap of tent ieder jaar reinigen en impregneren?

Ja, als professionele zeil- en tentwasserij adviseren wij het volgende: 

 • Reinig uw bootkap regelmatig met water. 
 • Zorg tevens dat het doek altijd een optimale bescherming heeft met een goed impregneermiddel, zoals Sprayhood & Tent Protector. 
 • Door regelmatig te impregneren zal vuil, schimmel en groene aanslag minder kunnen hechten aan het doek en blijft het langer schoon. 
 • Dus regelmatig even inspuiten met Sprayhood & Tent Protector.
 • Wacht dus niet tot het doek al vuil is, maar begin direct al met het beschermen van een nieuwe bootkap of tent.

 

3.8 Moet ik de binnenkant van de bootkap of tent ook impregneren?

Ja, wij adviseren de binnen- en buitenkant van uw bootkap te behandelen met een sterk impregneermiddel. Hierdoor heeft de binnenkant namelijk een betere bescherming tegen vervuiling, schimmel en weerplekken.

In onze speciale zeil & tent wasserij behandelen wij de binnen- en buitenkant van een tent of bootkap altijd met Sprayhood & Tent ProtectorWe doen dit door de tent te dompelen in een groot bad met dit impregneermiddel. 

Uiteraard is dat thuis niet mogelijk, maar u kunt hetzelfde effect bereiken door het doek goed in te spuiten.

 

 

3.9 Welke producten gebruiken om een bootkap te reinigen en impregneren?

Sprayhood & Tent Shampoo

De Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo is speciaal ontwikkeld voor het reinigen en schoonhouden van bootkappen, buiskappen, sprayhoods, voortenten, etc. Het zorgt voor een snelle en gemakkelijke verwijdering van vuil, algen, schimmels, regenstrepen, etc. Zelfs de allermodernste doeksoorten kunnen zonder probleem veilig gereinigd worden. Gebruik bij zeer zware vervuiling en diep ingedrongen vlekken verder Ultramar Power Cleaner. 

Sprayhood & Tent Shampoo

 

Power Cleaner

Bootkappen zijn soms zo vervuild, dat ze niet meer normaal te reinigen zijn met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo. Reinig de bootkap dan verder met Ultramar Power Cleaner. Dit is een extra sterke reiniger, die zware vervuiling en diep ingedrongen vlekken verwijdert. Laat gerust lang inwerken. Eventueel ieder uur een beetje bijspuiten. Als de zware vervuiling weg is, dan verder goed spoelen.

Power Cleaner

 

Sprayhood & Tent Protector

Wilt u uw bootkap lang goed houden? Zorg dan voor een optimale bescherming. Dit impregneermiddel maakt bootkappen weer water- en vuilafstotend. Door de speciale beschermende formule krijgen algen en schimmels minder kans zich te hechten aan het doek.

Sprayhood & Tent Protector

 

 • Speciaal ontwikkelde beschermende formule
 • Het doek is minder gevoelig voor schimmels en algen.
 • Het doek blijft langer droog en waterdicht.
 • Geschikt voor de allermodernste doeksoorten, zoals All-Seasondoek® van Ten Cate, cabriokappen van Sonnenland®, bootkappen van Markilux®.
 • Prima impregneermiddel

4. Tent

4.1 Hoe kan ik een partytent waterdicht maken?

De meeste partytenten zijn gemaakt van geweven kunststof tentdoek. Denk daarbij aan het doek van een zonnescherm, voortent, parasol. Dat kunt u impregneren met Sprayhood & Tent Protector.

Sommige partytenten zijn echter gemaakt van erg goedkoop materiaal. Dit is zo open geweven dat het erg lastig is om dat soort tentjes waterdicht te maken. Het enige dat u dan kunt proberen om het tentdoek enkele keren te impregneren. Zo vult u de minuscule gaatjes op en is de kans op een waterdichte partytent groter.

4.2 Hoe kan ik een polyester tent waterdicht maken?

Een tent van polyester tentdoek is vaak al waterdicht genoeg. Blijkt hij toch ergens te lekken, dan kunt u de tent één of meerdere keren inspuiten met Sprayhood & Tent Protector. Over het algemeen is het probleem dan verholpen.

Zie ook: Polyester tent waterdicht maken

4.3 Hoe kan ik een Nylon tent waterdicht maken?

Een tent van Nylon tentdoek kunt u waterdicht maken met Ultramar Outdoor Gear Protector. Deze coating is speciaal geschikt voor Nylon tentdoek, rugzakken, skikleding, zeilkleding, slaapzakken etc.

In de meeste gevallen gaat het om lichtgewicht tentjes, pop-up tentjes, bijzettentjes. 

Zie ook: gebruiksaanwijzing lichtgewicht tent waterdicht maken 

4.4 Hoe kan ik de naden van een tent waterdicht maken?

De stiknaden van uw tent kunt u op verschillende manieren waterdicht maken. Dat heeft vooral te maken met het materiaal van de tent.

 • Naden van een Nylon tent kunt u behandelen met Sail & Spinnaker Coating Coating of Outdoor Gear Protector.
 • Naden van een katoenen tent kunt u behandelen met Canvas & Cotton Protector
 • Naden van een voortent of bungalow tent kunt u behandelen met Sprayhood & Tent Protector (geschikt voor de meeste tentdoeken en bootdoeken)
 • Naden van een bootkap kunt u behandelen met Sprayhood & Tent Protector

4.5 Hoe kan ik een katoenen tent waterdicht maken?

Een tent van katoen tentdoek kunt u prima impregneren met Canvas & Cotton Protector.

Dit impregneermiddel hebben wij speciaal ontwikkeld voor katoenen tenten. Het wordt inmiddels niet alleen in onze zeil- en tentwasserij gebruikt, maar ook door verhuurders van safari tenten, legertenten, tipi tenten en verkopers van tweedehands vouwwagens.

 • Reinig de tent eerst met handwarm water en een stevige zachte borstel. Anders zou u het vuil opsluiten onder het impregneermiddel.
 • Als het tentdoek droog is, spuit u het tentdoek in met Canvas & Cotton Protector. Gebruik hiervoor een plantenspuit. Eventueel kan het ook met een verfroller of kwast.
 • Zorg dat het tentdoek verzadigd is met het impregneermiddel. Het doek moet dus door en door nat zijn.
 • Bij voorkeur van beide kanten inspuiten.
 • Laat de tent nu drogen.
 • Door de tent eerst op te zetten zal de tent beter waterdicht te maken zijn. U trekt dan namelijk het tentdoek iets open, waardoor er minuscule gaatjes ontstaan.
 • Spuit de tent dus bij voorkeur nog een keer in als deze onder spanning staat. 
 • Canvas & Cotton Protector kan in eerste instantie een witte waas of witte vlekken achterlaten.
 • Dit is overtollig impregneermiddel. Binnen korte tijd zal deze witte waas verdwijnen.

4.6 Hoe kan ik mijn vouwwagentent waterdicht maken?

 • Zet de tent bij voorkeur eerst op. 
 • U trekt het tentdoek dan namelijk iets open. 
 • Daarna het tentdoek inspuiten met Canvas & Cotton Protector. Zorg dat het tentdoek verzadigd is.
 • Laat het tentdoek nu drogen. 
 • Eventueel de behandeling herhalen.
 • Canvas & Cotton Protector kan in eerste instantie witte vlekken geven. Dat is overtollig impregneermiddel en zal vanzelf vrij snel verdwijnen.
Zie voor een uitgebreidere instructie: Katoen tentdoek waterdicht maken

4.7 Moet ik de tent ook aan de binnenkant impregneren?

Ja, wij adviseren altijd beide kanten te impregneren met een goed impregneermiddel. Zo heeft u de beste bescherming tegen schimmels, groene aanslag en vervuild water.

4.8 De tent is erg groot. Hoe breng ik het impregneermiddel aan?

Ons impregneermiddel kunt u aanbrengen met een plantenspuit of bijvoorbeeld met een dikke verfroller. Indien mogelijk, kunt u de onderste tentstokken verwijderen. Op die manier kunt u beter bij het dak. Daarna de tentstokken terugplaatsen en de tent verder behandelen. Door de tent daarna op spanning te brengen trekt u de stiknaden iets open. Spuit deze dan nog een keer in.

Zie: www.ultramar.nl / Tent / Gebruiksaanwijzing

4.9 Hoe kan ik mijn voortent van All-Season tentdoek reinigen?

Een voortent of ander soort tent van Ten-Cate All Season tentdoek kunt u prima zelf reinigen.

Dit kan met de volgende producten:

Deze producten gebruiken wij al jaren om dit soort tenten te reinigen en impregneren.

 1. Reinig het tentdoek eerst met water.
 2. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo aan op de nog natte tent en borstel het vuil goed los. Gebruik een plantenspuit en een stevige zachte borstel.
 3. Laat circa 20 minuten inwerken en vervolgens de shampoo en het vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
 4. Laat de tent nu drogen.
 5. Bij zware vervuiling verder reinigen met Ultramar Power Cleaner.
 6. Ultramar Power Cleaner op het droge tentdoek aanbrengen en met een zachte borstel inwrijven. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
 7. Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner en borstel opnieuw in. Laat wederom intrekken. Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren. Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
 8. Laat het doek drogen.
 9. Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om het doek van uw tent weer waterdicht te maken en te beschermen.

4.10 Hoe kan ik de voortent van Ten Cate All Season tentdoek waterdicht maken?

Met een goed impregneermiddel, zoals Sprayhood & Tent Protector kunt u de voortent waar prima waterdicht maken. Dit impregneermiddel is zeer geschikt voor de meeste voortenten van alle bekende merken, zoals Dorema, Ten Cate etc.

Sprayhood & Tent Protector hebben wij speciaal ontwikkeld voor het impregneren van campingtenten, bootkappen, zonwering en horecaparasols. Wij gebruiken het al jaren om dit soort tentdoek te impregneren en waterdicht te maken.

Meer tent impregneren: Tent impregneren

4.11 Hoe kan ik mijn tent in de wasmachine reinigen?

U kunt een tent niet in een wasmachine reinigen! U heeft dan namelijk geen enkele controle over de reiniging.

Vrijwel alle tenten zijn geïmpregneerd en/of gecoat. Door het scheuren en draaien is de kans op beschadiging van de coating erg groot. Eventuele sluitingen en andere harde delen slaan tegen het doek en ook dat kan vrij snel voor beschadiging van het doek zorgen.

Dan zijn veel tenten nog voorzien van raamvensters. Deze raamfolie kan snel beschadigen.

Beter kunt u de tent reinigen met een stevige zachte borstel, een speciale tentdoek reiniger, zoals Sprayhood & Tent Shampoo en handwarm water. Eventueel kunt u de tent eerst een nacht laten weken in een bad, ton of bijvoorbeeld een schone kliko.

Gebruiksaanwijzing tent reinigen

4.12 Ik heb een lichtgewicht Nylon tent. Kan ik die waterdicht maken?

Ja, voor lichtgewicht ripstop Nylon hebben wij een erg goede coating.

Kijk hier voor de gebruiksaanwijzing lichtgewicht tent waterdicht maken

4.13 Hoe kan ik mijn katoenen tent schoonmaken?

Een tent van katoen tentdoek is prima te reinigen. Wel moet u rekening houden met het volgende. Vaak is een oudere katoenen tent nog waterdicht door het originele impregneermiddel, het vuil dat in het tentdoek zit en bijvoorbeeld alle katoenen vezels die van het garen zijn gekomen. Katoen slijt immers.

Door te reinigen haalt u dit weg en blijft er vaak een tentdoek over dat u 1 of meerder keren moet impregneren. Bij voorkeur doet u dat als het doek onder spanning staat. 

 1. Reinig het doek eerst met handwarm water en een stevige zachte borstel.
 2. Spuit vervolgens Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo op de nog natte tent en borstel het vuil goed los.
 3. Laat circa 20 minuten inwerken en vervolgens de shampoo en het vuil met borstel en voldoende water verwijderen. Goed naspoelen.
 4. Laat het tentdoek nu drogen.
 5. Bij zware vervuiling eventueel verder reinigen met Ultramar Power Cleaner. 
 6. Spuit de tent in met Power Cleaner en laat dit circa 1 uur goed inwerken. Eventueel ieder uur een beetje bijspuiten. Doe dit net zolang tot alle vervuiling verdwenen is. (Power Cleaner eerst op een onopvallend stuk testen i.v.m. verkleuring)
 7. Om de tent uiteindelijk weer waterdicht te maken gebruikt u Canvas & Cotton Protector.

5. Cabrio

5.1 Hoe kan ik mijn cabriodak reinigen?

Reinig uw cabriokap met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo

 1. Reinig het doek eerst met handwarm water. Alles wat op deze manier weggaat is meegenomen.
 2. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo aan op het nog natte doek en borstel het vuil goed los. Gebruik een plantenspuit of spray.
 3. Laat circa 20 minuten inwerken en vervolgens de shampoo en het vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
 4. Laat de cabriokap nu goed drogen.
   

Zware vervuiling verwijderen met Ultramar Power Cleaner

 1. Let op: Power Cleaner niet gebruiken op chroom. 
 2. Ultramar Power Cleaner aanbrengen met een plantenspuit of spray en met een stevige zachte borstel inwrijven. Power Cleaner eerst op een klein stukje proberen.
 3. Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit extra Power Cleaner, borstel en laat wederom inwerken. Herhaal deze stappen tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan soms enkele uren duren.Vervolgens met voldoende water goed naspoelen.
 4. Laat de cabriokap nu goed drogen.
 5. Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om de carbiokap weer waterdicht te maken en te beschermen. Dit impregneermiddel is perfect voor een cabriodak. Bij Ultramar Zeil & Tent Wasserij gebruiken wij het al sinds 1998 voor het professioneel waterdicht maken van bootkappen, tenten en parasols.

5.2 Hoe kan ik mijn cabriodak impregneren en waterdicht maken?

Maak uw cabriodak waterdicht met Sprayhood & Tent Protector

 1. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan. Gebruik hiervoor een plantenspuit of spray. 
 2. Ultramar Sprayhood & Tent Protector niet op ramen, lak etc. in laten drogen, maar gelijk met een vochtige doek verwijderen.
 3. Laat het doek van de cabriokap nu goed drogen. Eventueel de behandeling herhalen.
 4. Zitten er Protectordruppels op de ramen of de lak? Gewoon afnemen met een beetje wasbenzine. 

Video: cabriodak impregneren

5.3 Kan ik mijn cabriodak wassen in de carwash?

Nee, waarschijnlijk is het cabriodak na het wassen in een carwash niet gelijk lek, maar de kans op lekkage is groot.

Het doek van het cabriodak bestaat namelijk vaak uit meerdere lagen doek. De buitenste laag is gecoat. Deze coating is kwetsbaar en sluit snel door chemische en machinale belasting. De producten in een wasstraat zijn niet speciaal ontwikkeld voor cabriodoek, tentdoek, zeildoek etc.

Het is dus beter en verstandiger om de cabriokap handmatig te reinigen en te beschermen. Zo voorkomt u de kans op lekkage en blijft de cabriodak langer in een goede staat.

Zorg in ieder geval altijd voor een goede bescherming. De cabriokap kunt u enkele keren per jaar impregneren met Sprayhood & Tent Protector. Dit product is speciaal ontwikkeld voor het impregneren en waterdicht maken van bootkappen en tenten die aan extreme weersinvloeden bloot kunnen staan.

Zie: cabriokap impregneren

5.4 Met welke producten kan ik mijn cabriodak reinigen en waterdicht maken?

Uw cabriodak kunt u onderhouden, reinigen en impregneren met de volgende producten:

 • Sprayhood & Tent Shampoo
 • Power Cleaner
 • Sprayhood & Tent Protector

Producten cabrio onderhoud

6. Zeil

6.1 Hoe kan ik aluminiumvlekken uit mijn zeil halen?

Deze vlekken zijn erg hardnekkig. U kunt ze op 2 manieren behandelen. Zie aluminiumvlekken verwijderen uit zeildoek

6.2 Hoe kan ik mijn zeilen coaten en beschermen?

Het is erg verstandig om zeildoek te coaten. Inderdaad is het zeildoek bij de fabricage van het zeildoek al voorzien van een coating. Echter geeft deze coating vaak niet voldoende bescherming tegen schimmels, groene aanslag en vervuiling. 

Na 1 of 2 seizoenen is de originele coating zo beschadigd door UV, dat het zeil gemakkelijk nat blijft en vuil, zout en schimmels gemakkelijk hechten aan het zeildoek. Door een zeil al voor gebruik extra te coaten, zal het langer schoon blijven.

Laminaatzeilen hebben vaak schimmel tussen het laminaat. Dat is niet meer te verwijderen en zal steeds verder groeien. Via de stikgaatjes kan vocht en schimmel tussen het laminaat komen. met alle gevolgen van dien. Door een nieuw zeil gelijk al te coaten, is de kans op dit probleem aanzienlijk kleiner.

U kunt uw zeilen eenvoudig zelf coaten met onze producten of laten coaten. 

 • Methode 1: Leg folie op een vlakke ondergrond. Breng vervolgens de coating aan op het zeil. Gebruik hiervoor een verfroller die geschikt is voor oplosmiddelen of u gebruikt een spray. De Sail & Spinnaker Coating is ook beschikbaar in een spuitbus.
 • Methode 2: U kunt het ook aan boord aanbrengen. Gebruik een verfroller en rol beide kanten van het zeil in met Sail & Spinnaker Coating. Hijs het zeil vervolgens een stukje en breng de coating weer aan op beide kanten. Zo kunt u het gehele zeil behandelen. Tegen de tijd dat het zeil helemaal gehesen is, is de bovenkant al droog.
 • Methode 3: Wij coaten de zeilen voor u.

Meer over Sail & Spinnaker Coating

 

6.3 Hoe kan ik mijn mijn zeilen zelf reinigen?

Zelf uw zeilen reinigen is prima te doen als u de ruimte heeft. Gebruik hiervoor Ultramar Sail Cleaner. Deze zeilreiniger is speciaal door ons ontwikkeld voor voor het reinigen van (zeilboot) zeilen volgens de inweekmethode. 

Gebruiksaanwijzing zelf zeilen wassen/reinigen

 • Vul een bak, kliko, bad of regenton met handwarm water (30 graden Celcius)
 • Meng 20 gram (1 maatschep) per 1 liter handwarm water
 • Vouw/rol het zeil.
 • Laat het zeil gedurende minimaal 24 uur ondergedompeld inweken.
 • Vervolgens losgeweekte vuil en reiniger verwijderen met een zachte borstel en voldoende water.
 • Eventueel meerdere dagen inweken en de behandeling herhalen.
 • Bescherm het zeil vervolgens met Ultramar Sail & Spinnaker Coating.
 • Niet gebruiken op spinnakerdoek. Gekleurde zeilen, UV-stroken, telltales kunnen niet kleurstabiel zijn. Dan eerst op een klein stukje proberen.

6.4 Hoe kan ik roestvlekken verwijderen uit zeildoek?

Gebruik hiervoor de speciale roestverwijderaar voor zeildoek: Ultramar Rust Remover.

 • Breng de roestverwijderaar in ruime mate en gelijkmatig aan met een spray, kwast of borstel. 
 • Borstel goed in en laat circa 1 uur intrekken. 
 • Ziet u geen verandering? Opnieuw aanbrengen en inborstelen. Laat wederom intrekken. 
 • Herhaal dit tot de roestvlekken uit het zeil verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren. 
 • Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen. 
 • Eerst op een klein onopvallend deel van de stof op kleurechtheid testen.
 • Ook te gebruiken op een tent, bootkap of zonnescherm.

 

6.5 Kan ik mijn zeilen professioneel laten reinigen?

Jazeker, als professionele zeilwasserij kunnen wij de meeste zeilen wassen. Of het nu gaat om Dacron of een modern laminaat grootzeil. Bij Ultramar Zeil- en Tentwasserij reinigen we sinds 1998 zeilen, bootkappen, parasols en tenten. Zie www.zeilwasserij.nl

 

7. Zonnescherm

7.1 Hoe kan ik mijn zonnescherm of markiezen reinigen?

Zonnescherm of markiezen reinigen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo

 1. Reinig het doek van uw zonnescherm eerst met handwarm water en een stevige zachte. Alles wat op die manier te verwijderen is is meegenomen.
 2. Spuit vervolgens Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo op het nog natte doek en borstel het vuil goed los. 
 3. Bevestig eventueel een borstel met tape of tyraps aan een bezemsteel.
 4. Laat circa 20 minuten inwerken en vervolgens de shampoo en het vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
 5. Laat de het zonnescherm nu drogen.
 6. Vaak is de rand extra zwaar vervuild. Deze kunt u extra reinigen met Ultramar Power Cleaner.
   

Zware vervuiling verwijderen van uw zonnescherm of markiezen met Ultramar Power Cleaner

 1. Ultramar Power Cleaner aanbrengen op droog doek en met een zachte borstel inwrijven. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
 2. Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner en borstel opnieuw in. Laat wederom intrekken. Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren. Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
 3. Laat het zonnescherm drogen.
 4. Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om het doek van van uw zonnescherm weer waterdicht te maken en te beschermen tegen vervuiling.

Uiteraard is deze werkwijze ook te gebruiken voor parasols, markiezen, zonneluifels, schaduwzeilen, etc.

Gebruiksaanwijzing zonwering reinigen en waterdicht maken

7.2 Hoe kan ik mijn zonnescherm of markiezen waterdicht maken en impregneren?

Zonnescherm impregneren en waterdicht maken met Ultramar Sprayhood & Tent Protector

 1. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan. Ook aan de onderkant van uw zonnescherm of markies aanbrengen! Eventuele schimmels en weerplekken zullen dan minder hechten aan het doek.
 2. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit, verfroller of zachte borstel.
 3. Zorg dat het doek verzadigd is, dus voldoende impregneermiddel aanbrengen. 
 4. Ultramar Sprayhood & Tent Protector niet op ramen, kozijnen etc. in laten drogen, maar gelijk met een vochtige doek verwijderen.
 5. Laat het zonnescherm goed drogen. Eventueel de behandeling herhalen.
 6. Zitten er druppels van het impregneermiddel op de ramen? Gewoon afnemen met een beetje wasbenzine. 

Sprayhood & Tent Protector gebruiken wij bij Ultramar Zeil & Tent Wasserij voor het professioneel impregneren en waterdicht maken van horeca-parasols, bootkappen en tenten.

8. Kleding

8.1 Hoe kan ik Softshell skikleding, zeilkleding, outdoorkleding impregneren en waterdicht maken?

 • Zorg dat de kleding schoon en droog is. 
 • Gebruik Outdoor Gear Protector voor het waterdicht maken van de zeilkleding, skikleding en outdoorkleding.
 • Spuit een dun laagje op de Softshell kleding. Van links naar rechts en van boven naar beneden.
 • Laat de kleding nu goed drogen. Warmte zal de waterafstotende behandeling nog versterken. Laat de kleding dus gerust drogen in de zon of hang het bijvoorbeeld dicht bij een kachel.
 • Outdoor Gear Protector tast de ademende werking niet aan.

8.2 Hoe kan ik GORE-TEX® zeilkleding, skikleding impregneren en waterdicht maken?

 • Zorg dat de kleding schoon en droog is. 
 • Gebruik Outdoor Gear Protector voor het waterdicht maken van de zeilkleding, skikleding en outdoorkleding.
 • Spuit een dun laagje op de GORE-TEX® kleding. Van links naar rechts en van boven naar beneden.
 • Laat de kleding nu goed drogen. Warmte zal de waterafstotende behandeling nog versterken. Laat de kleding dus gerust drogen in de zon of hang het bijvoorbeeld dicht bij een kachel.
 • Outdoor Gear Protector tast de ademende werking niet aan.

8.3 Wat is DWR bij GORE-TEX® kleding?

GORE-TEX® kleding wordt behandeld met een ultradunne, waterafstotende laag die DWR (Durable Water Repellent) is.

Door deze laag wordt water dat op de bovenstof terechtkomt, niet geabsorbeerd maar rolt er in druppels van af. Door de normale slijtage en blootstelling aan stof, wasmiddelen, kampvuurrook, kookgeuren en andere soorten verontreiniging, verdwijnt de DWR-laag.

Wanneer er geen waterdruppels meer worden gevormd op de bovenstof van uw GORE-TEX® kledingstuk, kunt u de DWR-laag herstellen door uw kledingstuk te behandelen met Outdoor Gear Protector.

Outdoor Gear Protector maakt GORE-TEX® kleding weer perfect water-vuil-en olieafstotend.

8.4 Kan ik GORE-TEX® kleding drogen in de droger?

Als u een droger gebruikt, adviseren we een milde cyclus met een gemiddelde temperatuur. Aangezien moderne, superefficiënte drogers automatisch stoppen zodra een bepaalde droogtegraad is bereikt, dient u de cyclus nog 20 minuten te verlengen om de DWR-werking van de bovenstof van de kleding te reactiveren.

8.5 Kan zoutwater mijn GORE-TEX® zeilkleding aantasten?

Nee, GORE-TEX® wordt niet aangetast door zoutwater. Zout water zal de poriën niet verstoppen noch de ademende werking beïnvloeden. 

8.6 Kan ik Power Cleaner gebruiken op GORE-TEX® kleding?

Nee, u kan geen Power Cleaner gebruiken voor GORE-TEX® kleding. Dit kan de kleur en eigenschappen van het kledingstuk beïnvloeden.

8.7 Kan ik een vlekkenmiddel gebruiken op GORE-TEX® kleding?

U kunt beter geen vlekkenmiddelen gebruiken. In plaats daarvan adviseren we om bij vlekken en zware vervuiling vloeibaar wasmiddel te gebruiken in de voorwascyclus van de wasmachine. Als uw wasmachine geen voorwascyclus heeft, laat u het kledingstuk gewoon weken in handwarm water met vloeibaar wasmiddel.

8.8 Kan ik GORE-TEX® kleding samen wassen met andere kleding?

Jazeker. U hoeft GORE-TEX® kleding niet apart te wassen. U kunt het samen met andere kledingstukken wassen, als deze niet te sterk zijn vervuild. We adviseren een tweede spoelcyclus, om alle wasmiddel en vuil volledig uit het kledingstuk weg te spoelen. Dit bevordert de waterafstotende behandeling.

8.9 Kan ik een vloeibaar wasmiddel gebruiken om GORE-TEX® kleding te wassen?

Jazeker! Voor het beste resultaat kunt u beter een vloeibaar wasmiddel gebruiken in plaats van waspoeder. Waspoeder is sterker geconcentreerd. De kans op achterblijven van wasmiddel is dan groter.

8.10 Kan ik een gewoon wasprogramma gebruiken voor GORE-TEX® kleding?

Gebruik een zacht/mild wasprogramma, waarbij de kleding met een lage snelheid wordt gecentrifugeerd. Hierdoor wordt de kleding minder mechanisch belast, doordat de trek- en drukkrachten zwakker zijn.

Op het label van de zeilkleding, skikleding of outdoorkleding staat vaak extra informatie over de wasvoorschriften.

8.11 Kan ik GORE-TEX® kleding regelmatig wassen?

Jazeker! Door regelmatig uw GORE-TEX® kleding te wassen, verwijdert u verontreiniging zoals stof, zouten, huidvetten, zonnecreme, transpiratiegeur, kampvuurrook, kookgeuren, etc. Het regelmatig wassen en drogen van de kleding helpt om de duurzame waterafstotende werking te herstellen. 

8.12 Hoe kan ik GORE-TEX® skikleding, zeilkleding, outdoorkleding reinigen?

 • Lees eerst het ingenaaide label van de fabrikant. Was uw GORE-TEX® kledingstuk in de wasmachine in warm water (40°C).
 • Gebruik voor het beste resultaat een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. 
 • Gebruik geen waspoeder, wasverzachter of bleekmiddel met chloor. 
 • Wij adviseren de kleding extra te spoelen, zodat u er zeker van bent dat alle wasmiddelen uit de kleding zijn. Dit zal de waterafstotende behandeling versterken.

8.13 Welk textiel kan ik nog meer waterafstotend maken?

Outdoor Gear Protector is prima voor fleece, Gore-Tex, Softshell, alle soorten slaapzakken, outdoor kleding, doorwerk jassen etc.

8.14 Mag mijn zeilkleding of skikleding in de droger?

De meeste zeilkleding mag in de droger. Warmte zal er juist voor zorgen dat het textiel weer beter waterafstotend is. Doe het dus regelmatig in de droger of hang het tegen de verwarming.

8.15 Mijn zeilkleding voelt klam aan. Kan ik het waterafstotend maken?

Ja, door het te behandelen met Outdoor Gear Protector zal het weer prima waterafstotend zijn en droog aanvoelen. Warmte zal het effect versterken. 

8.16 Hoe weet ik of mijn zeilpak of skipak in de wasmachine mag?

De meeste zeilkleding mag in de wasmachine. Bij twijfel kunt u het zeilpak met de hand wassen. 

8.17 Mijn skikeding is ademend. Kan ik het dan wel wassen?

Ja juist door het ieder jaar te wassen, zal het goed ademend blijven. Vervuiling, kalk, zout zal zo de stof niet verstoppen.

8.18 Kan ik gewoon een standaard wasmiddel gebruiken om mijn skipak of zeilpak te wassen?

Nee, om skikleding, zeilkleding of outdoorkleding te wassen heeft u een speciaal wasmiddel nodig. Dit zorgt er onder andere voor dat kalkresten uit water niet achterblijven om het textiel goed waterafstotend te kunnen maken.

9. Sprayhood & Tent Shampoo

9.1 Gebruiksaanwijzing Sprayhood & Tent Shampoo

Bootkap reinigen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo

 1. Reinig het doek van uw bootkap, tent of zonnescherm eerst even met water en een stevige zachte borstel.
 2. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo aan en borstel het vuil goed los. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
 3. Laat circa 20 minuten inwerken en vervolgens de shampoo en het vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
 4. Laat de bootkap drogen.
 5. Bij zware vervuiling verder reinigen met Ultramar Power Cleaner.
   

Zware vervuiling verwijderen van uw bootkap met Ultramar Power Cleaner

 1. Ultramar Power Cleaner aanbrengen en met een zachte borstel inwrijven. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
 2. Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner en borstel opnieuw in. Laat wederom intrekken. Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren. Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
 3. Laat het doek drogen.
 4. Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om het doek van uw bootkap weer waterdicht te maken en te beschermen.

9.2 Productinformatie Sprayhood & Tent Shampoo

Algemene informatie

Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo is een effectieve reiniger voor tenten, cabriokappen, bootkappen, zeilhuiken en bootkussens. De speciale formule zorgt voor een snelle en gemakkelijke verwijdering van vuil, algen, schimmels, regenstrepen, etc. Zelfs de allermodernste doeksoorten kunnen zonder probleem veilig gereinigd worden. Gebruik bij zeer zware vervuiling eerst Ultramar Power Cleaner.

Problematiek

 • Vervuiling kan beschadigingen veroorzaken.
 • Slechte stiksels en andere beschadigingen zijn moeilijk te zien in een vuile tent of bootkap.
 • Schimmel en groene aanslag moet snel verwijderd worden, voordat het diep in het doek dringt.
 • Na het repareren van een vuile tent of bootkap moet vaak de machine weer gereinigd worden.
 • Een vuile bootkap verpest de aanblik van die mooie boot.

De oplossing

Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo kan gebruikt worden voor het reinigen en schoonhouden van een bootkap, tent, zonwering of cabriodak. Prima om zelfs sterk vervuild doek weer snel schoon te maken.

Speciale voordelen

 • Sprayhood & Tent Shampoo: biologisch afbreekbaar en veilig.
 • Sprayhood & Tent Shampoo: kant en klaar, dus altijd de juiste sterkte.
 • Sprayhood & Tent Shampoo: veilig op iedere doeksoort.
 • Sprayhood & Tent Shampoo: speciaal geschikt
 • Sprayhood & Tent Shampoo: ontwikkeld door Ultramar, professionele zeil- en tentwasserij.

 Toepassing

 • Voor het reinigen en schoonhouden van een tent, bootkap, zonwering en cabriokap.
 • Voor het schoonmaken van raamfolie en vensterfolie van een voortent, buiskap, bootkap.
 • Voor het reinigen en ontvetten van pvc.
 • Voor het schoonmaken van bootkussens, rugzakken.
 • Voor het reinigen van voor o.a. All-Seasondoek®, Sonnenland®, Markilux®., Sunbrella®

Opmerking

Tevens te gebruiken voor het reinigen van een aluminium aanrecht, mountainbike, velgen, kunststof.

Veiligheid

Veilig te gebruiken vrijwel iedere bootkap, tent, cabriodak, zonnescherm. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Reinig het doek eerst met water.
 • Daarna Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo op het doek aanbrengen en met een zachte borstel inwrijven.
 • Laat circa 20 minuten inwerken en vervolgens met voldoende water en gebruik van de borstel goed naspoelen.  
 • Bij zware vervuiling en diep ingedrongen vlekken verder reinigen met Ultramar Power Cleaner.
 • Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om het doek waterdicht te maken en te beschermen tegen schimmels, algen, vlekken.

Verbruik is afhankelijk van de doeksoort

1 liter: tussen 6 en 14 m²

9.3 Moet ik het tentdoek na reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo weer impregneren?

Ja, het is verstandig om het doek van uw tent, bootkap of zonnescherm na het reinigen weer te impregneren.

Ieder reinigingsproduct zal de originele impregnering aantasten. Daarom adviseren wij altijd om het doek na het reinigen weer waterdicht te maken en te beschermen tegen schimmels, vuil water en bijvoorbeeld vogelpoep. 

Sprayhood & Tent Protector is een zeer sterk impregneermiddel. Wij hebben het speciaal ontwikkeld voor gebruik in onze zeil- en tentwasserij. We gebruiken het voor het impregneren en waterdicht maken van tenten, bootkappen, luifels, horecaparasols en voortenten. En met veel succes. 

Heeft u een vouwwagentent of andere tent van katoen tentdoek? Gebruik Ultramar Canvas & Cotton Protector om uw katoenen tent waterdicht te maken.

9.4 Moet ik het tentdoek eerst nat maken voor het schoonmaken?

Ja, wij adviseren eerst de tent even te reinigen met schoon handwarm water. Al het vuil dat er op die manier af gaat, hoeft u niet te behandelen met de Ultramar producten. 

Als het doek dan nog nat is, spuit u de Sprayhood & Tent Shampoo op het tentdoek. Gebruik hiervoor een plantenspuit of spray. Nu kunt u het reinigingsmiddel goed inborstelen. 

Zou u de Sprayhood & Tent Shampoo zo op een droge tent spuiten, dan kan het zijn dat het gelijk in het tentdoek trekt en niet goed op te schuimen en in te borstelen is. Uiteraard geldt dit ook voor het doek van een bootkap, cabriodak of zonnescherm. 

9.5 Mag Sprayhood & Tent Shampoo op de ramen komen?

Jazeker. U kunt de ramen van uw bootkap of tent prima reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo. Wij gebruiken het in onze zeilwasserij om de ramen van bootkappen en voortenten schoon te maken. Zwarte strepen en een vettige zwarte aanslag is prima te verwijderen met dit reinigingsmiddel.

 • Spuit Sprayhood & Tent Shampoo op de raamfolie.
 • Gebruik een microvezeldoek op het vuil los te poetsen.
 • Gebruik een schone doek om de raamfolie droog te poetsen.

Naar Sprayhood & Tent Shampoo: klik hier

9.6 Mag ik Sprayhood & Tent Shampoo op vinyl of PVC gebruiken?

Ja, een bootkap, afdekzeil of tent van PVC of vinyl kunt u reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo.

Gebruik bij voorkeur de bekende ''wonderspons'' of aanbevolen borstel.

9.7 Kan ik Sprayhood & Tent Shampoo veilig gebruiken?

Ja, Sprayhood & Tent Shampoo is een veilig reinigingsmiddel voor tentdoek, zeildoek, bootkapdoek, cabriodoek, zonweringdoek. Wij hebben het als speciale zeil- en tentwasserij laten ontwikkelen voor gebruik op elke locatie en voor iedere doeksoort. 

Sprayhood & Tent Shampoo is dus veilig te gebruiken voor het reinigen en schoonmaken van bijvoorbeeld:

 • Tentdoek van Ten Cate All Season
 • Tentdoek katoen
 • Tentdoek lichtgewicht katoen 
 • Tentdoek van Ten Cate Solair polyester/katoen
 • Zonweringdoek van Markilux
 • Bootkapdoek van Sunbrella
 • Cabriokap-doek van Sonneland
 • Bootacryl
 • Zeildoek Dacron
 • Zeildoek laminaat
 • Spinnakerdoek 

Naar webshop: klik hier

9.8 Kan ik Sprayhood & Tent Shampoo verdunnen met water?

Sprayhood & Tent Shampoo is klaar voor gebruik. Door het te verdunnen in een bad, zal de werking afnemen. Wel kunt u de bootkap of tent eerst schoonmaken met water en het reinigingsmiddel vervolgens goed inborstelen.

 • Laat de Shampoo een half uurtje inwerken.
 • In plaats van het dan uit te spoelen, legt u de bootkap of de tent in een bad met handwarm water.
 • Nadat de tent een nacht geweekt heeft, kunt u het vuil wegspoelen.
 • Gebruik eventueel een borstel om het vuil extra los te borstelen.

Naar webshop

9.9 Hoeveel vierkante meter kan ik doen met Sprayhood & Tent Shampoo?

Het verbruik is altijd afhankelijk van het soort doek. Het katoenen tentdoek van een vouwwagen zal bijvoorbeeld altijd meer shampoo opnemen dan het doek van een bootkap, waarin ook een deel kunststof verwerkt zit.

Gemiddeld kunt u onderstaand verbruik aanhouden. 

1 liter = 6 tot 14 m²

Door het doek eerst met gewoon handwarm water te reinigen is het al verzadigd met water. Spuit daarna de Sprayhood & Tent Shampoo op het tentdoek. Het zal dan gemakkelijker te verwerken zijn. 

Kijk hier bijvoorbeeld voor een gebruiksaanwijzing: Tent reinigen & Impregneren  

9.10 De tent gaat niet schoon met Sprayhood & Tent Shampoo?

Is de bootkap of tent na het reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo nog steeds vuil? Gebruik dan Power Cleaner als extra sterke reiniger. 

Doordat u eerst gereinigd heeft met Sprayhood & Tent Shampoo, hoeft de Power Cleaner alleen nog maar in te werken op de vervuiling en vlekken die niet op de normale manier te verwijderen zijn. Laat de Power Cleaner gerust lang inwerken.

Naar Ultramar Power Cleaner: klik hier

10. Sprayhood & Tent Protector

10.1 Gebruiksaanwijzing Sprayhood & Tent Protector

Impregneren en waterdicht maken met Ultramar Sprayhood & Tent Protector

 1. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan. Ook aan de binnenkant van uw bootkap, tent of zonnescherm aanbrengen! Eventuele schimmels en weerplekken zullen dan minder hechten aan het doek.
 2. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit, verfroller of zachte borstel.
 3. Zorg dat het doek verzadigd is, dus voldoende impregneermiddel aanbrengen. 
 4. Ultramar Sprayhood & Tent Protector niet op ramen, dek, kozijnen etc. in laten drogen, maar gelijk met een vochtige doek verwijderen.
 5. Laat het doek goed drogen. Eventueel de behandeling herhalen.
 6. Zitten er opgedroogde druppels van het impregneermiddel op de ramen? Gewoon afnemen met een beetje wasbenzine. Daarna de ramen schoon poetsen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.

10.2 Productinformatie Sprayhood & Tent Protector

Algemene informatie

Ultramar Sprayhood & Tent Protector is een zeer sterk impregneermiddel. Speciaal ontwikkeld door Ultramar Zeil- en Tentwasserij voor het impregneren en waterdicht maken van een bootkap, tent, cabriokap, bootkussen, zonwering. Het heeft een speciale beschermende formule.

Problematiek

 • Veel bootkappen en tenten gaan na een aantal jaren lekken.
 • De originele impregnering van bootdoek en tentdoek wordt vrij snel aangetast door UV-stralen.
 • Vuil en vogelpoep hechten sneller aan een bootkap met een slechte bescherming.
 • Door condens ontstaat gemakkelijk schimmel aan de binnenkant van een tent.
 • Zonder extra bescherming is een bootkap of tent extra vatbaar voor schimmels en algen.

De oplossing

Ultramar Sprayhood & Tent Protector zorgt ervoor dat het doek van een bootkap, tent, cabriodak of zonwering perfect water- en vuilafstotend is. Schimmels , vuil en algen hechten minder aan het doek. Door regelmatig te impregneren, kunt u de levensduur van het tentdoek verlengen.

Speciale voordelen

 • Sprayhood & Tent Protector: gemakkelijk aan te brengen met een verfroller of spray.
 • Sprayhood & Tent Protector: is op waterbasis, dus overal te gebruiken.
 • Sprayhood & Tent Protector: ontwikkeld door Ultramar Zeil- en Tentwasserij
 • Sprayhood & Tent Protector: het doek blijft langer droog en perfect waterdicht.
 • Sprayhood & Tent Protector: het doek is minder vatbaar voor schimmels en algen.
 • Sprayhood & Tent Protector: geschikt voor All-Season®, Sonnenland®, Markilux® en Sunbrella®

Toepassing

 • Voor het impregneren en waterdicht maken van een tent, bootkap, cabriodak, zonwering.
 • Voor het impregneren van rugzakken, bootkussens, tapijt, skikleding, zeilkleding.
 • Voor het impregneren en beschermen van onbehandeld teakhout.

Opmerking

Behandel ook de binnenkant van een tent of bootkap voor een betere bescherming. Behandel een nieuwe tent, zonwering of bootkap direct bij het eerste gebruik. Voorkomen is beter dan genezen!

Veiligheid

Veilig te gebruiken op vrijwel alle doeksoorten. Lees voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Het doek dient voor behandeling schoon en droog te zijn.
 • Eventueel eerst reinigen met Ultramar Power Cleaner en Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.
 • Breng Ultramar Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan.
 • Na behandeling goed laten drogen.
 • Eventueel de behandeling herhalen.
 • Protector op de ramen of bijvoorbeeld op het dek niet in laten drogen maar gelijk verwijderen. 

Verbruik is afhankelijk van de doeksoort

1 liter: tussen 6 m² en 14 m²

10.3 Mag Sprayhood & Tent Protector op de ramen komen?

Ja, u kunt de voortent of bootkap gewoon impregneren met Sprayhood & Tent Protector. Eventueel de raamfolie na het impregneren gelijk afnemen met een vochtige doek. 

Droogt dit impregneermiddel op, dan kan het kleine vlekjes op de ramen geven. Die zijn goed te verwijderen met een doek en een beetje wasbenzine. Eventueel daarna de ramen van de tent verder reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo.

In onze speciale zeil & tent wasserij gebruiken wij dit impregneermiddel om alle voortenten, bootkappen en horecaparasols te impregneren en waterdicht te maken. We doen dat door te dompelen. Bij ons komt het dus ook op de raamfolie en dat is nooit een probleem.

 

 

10.4 Moet het doek droog zijn om te impregneren met Sprayhood & Tent Protector?

Ja, het tentdoek moet goed droog zijn alvorens te impregneren met Sprayhood & Tent Protector.

Sprayhood & Tent Protector is een sterk impregneermiddel op waterbasis. Overal waar nog water in het doek zit, kan het impregneermiddel dus niet komen.

Uiteindelijk verdampt het water en blijft de werkzame formule achter. Zorg dus dat het tentdoek goed verzadigd is met het impregneermiddel. 

10.5 Maakt Sprayhood & Tent Protector de bootkap of tent goed waterdicht?

Wij hebben dit impregneermiddel speciaal ontwikkeld voor het professioneel impregneren. Wij gebruiken dit impregneermiddel in onze speciale zeil- en tentwasserij, om bootkappen, tenten en horeca-parasols te impregneren.

Bestaande impregneermiddelen voldeden niet aan onze kwaliteitseisen. Dat zijn vaak standaard impregneermiddelen met weinig werkzame stoffen en veel water of oplosmiddel.

Onze producten zijn zo gemaakt dat ze geschikt zijn voor professioneel gebruik. 

Uiteraard is het resultaat altijd afhankelijk van de staat van het doek. Als het doek van de bootkap, tent of zonnescherm erg slecht is , kunt u het een aantal keren insprayen en tussendoor laten drogen.

Naar Sprayhood & Tent Protector

 

 

10.6 Kan ik Sprayhood & Tent Protector in de zon gebruiken?

Jazeker. Warmte en zonlicht zal de werking van dit impregneermiddel versterken. Laat het doek dus gerust in de zon drogen, nadat u het geïmpregneerd hebt.

10.7 Kan ik Sprayhood & Tent Protector gebruiken op een katoenen tent?

10.8 Kan ik Ten Cate All Season tentdoek impregneren en waterdicht maken met Sprayhood & Tent Protector?

Met een goed impregneermiddel, zoals Sprayhood & Tent Protector kunt u de voortent waar prima waterdicht maken. Dit impregneermiddel is zeer geschikt voor de meeste voortenten van alle bekende merken, zoals Dorema, Ten Cate, etc. Vaak zijn dit soort tenten gemaakt van Ten Cate All Season tentdoek of van een vergelijkbare kwaliteit.

Sprayhood & Tent Protector hebben wij speciaal ontwikkeld voor het impregneren van campingtenten, bootkappen, zonwering en horecaparasols. Wij gebruiken het al jaren om dit soort tentdoek te impregneren en waterdicht te maken.

Meer tent impregneren: Tent impregneren

Naar: Impregneermiddel Sprayhood & Tent Protector

 

10.9 Kan ik mijn kleding impregneren met Sprayhood & Tent Protector?

Ja, Sprayhood & Tent Protector wordt door sommige klanten ook gebruikt voor het waterdicht maken van motorkleding, skikleding, rugzakken, schoenen, etc.

Wij adviseren echter Outdoor Gear Protector voor het waterdicht maken van outdoorkleding, zoals zeilkleding, skikleding, motorkleding, rugzakken, slaapzakken, schoenen, etc.

Dit impregneermiddel heeft in Duitsland bij een test de maximale score gehaald op waterdichtheid, vuil- en oliewerende werking.

10.10 Kan ik Sprayhood & Tent Protector lang bewaren?

Ja, Sprayhood & Tent Protector is onbeperkt houdbaar. Zorg er voor dat er geen extreme temperatuursverschillen zijn.

10.11 Kan ik mijn bootkussens waterafstotend maken met Sprayhood & Tent Protector?

Sprayhood & Tent Protector werkt ook perfect op tuinkussens, bootkussens, zwemvesten, zonneluifels etc. Zelfs teak is na behandeling perfect water- en vuilafstotend.

10.12 Hoe vaak moet ik impregneren met Sprayhood & Tent Protector?

Voorkomen is beter dan genezen.

Zorg dat de bescherming altijd optimaal blijft. Door uw tent, bootkap, cabriodak of zonnescherm een aantal keren per jaar te behandelen met Sprayhood & Tent Protector, zal het langer schoon en waterdicht blijven. Tevens is het hierdoor beter beschermt tegen weervlekken, schimmel en groene aanslag, omdat deze minder gemakkelijk hechten aan het tentdoek.

Wij adviseren zelfs om een nieuwe tent, zonnescherm of bootkap gelijk al te impregneren met een extra bescherming. Op die manier blijft het nieuwe doek langer beschermd en schoon. (Denk even aan kwetsbare schoenen. Die worden vaak in de winkel al een keer extra ingespoten).

10.13 Hoeveel vierkante meter kan ik doen met Sprayhood & Tent Protector?

Het verbruik is afhankelijk van de dikte van het doek en de doeksoort. Een nieuw zonnescherm zal minder opnemen dan een oude bootkap of cabriodak.


1L = 6 tot 14 m²

Naar Sprayhood & Tent Protector

10.14 Hoelang moet de tent drogen, nadat ik hem geïmpregneerd heb met Sprayhood & Tent Protector?

Sprayhood & Tent Protector is op waterbasis. Het impregneermiddel gaat overal in het doek naartoe waar water kan komen. Vervolgens zal het water uit dit impregneermiddel verdampen, waarna de werkzame stoffen achterblijven.

Het doek moet dus goed de tijd krijgen om te kunnen drogen. Over het algemeen is een dag drogen voldoende.

10.15 Wat is het verschil tussen Sprayhood & Tent Protector en Canvas & Cotton Protector?

Sprayhood & Tent Protector is speciaal voor geweven kunststof of doek waarin kunststof is verwerkt. Denk daarbij aan de meeste bootkappen, voortenten, zonneschermen, parasols, cabriodaken, etc. Om deze doeksoorten goed te kunnen beschermen en waterdicht te maken zijn er veel werkzame stoffen nodig. Deze werkzame stoffen zijn veel duurder dan in veel andere impregneermiddelen gebruikt worden. Tevens hebben wij nog extra bestanddelen toegevoegd, die er voor zorgen dat stikgaatjes, stiknaden goed dicht gaan. De extra beschermende formule zorgt er verder voor dat schimmels en algen minder kans krijgen zich te hechten aan het doek.

Canvas & Cotton Protector is speciaal ontwikkeld voor tentdoek van katoenen weefsels. De structuur van katoen is erg ruw en open. Dit vraagt om een andere manier van beschermen. De bestanddelen moeten eerst de ruwe structuur opvullen en pas daarna het doek waterdicht maken. Hiervoor zijn bestanddelen nodig die minder ingewikkeld zijn. Daardoor is de prijs van Canvas & Cotton Protector lager dan van Sprayhood & Tent Protector.

11. Power Cleaner

11.1 Gebruiksaanwijzing Power Cleaner

Gebruiksaanwijzing

 • Ultramar Power Cleaner op het doek aanbrengen en met een stevige zachte borstel inwrijven.
 • Gebruik voor het aanbrengen een plantenspuit, spray, borstel etc.
 • Laat circa 1 uur inwerken.
 • Ziet u geen verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner en borstel opnieuw in.
 • Laat wederom intrekken. Herhaal dit, tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren.
 • Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
 • Power Cleaner even op een klein onopvallend stukje testen.
 • Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector of Canvas & Cotton Protector om het doek waterdicht te maken en te beschermen tegen schimmels, algen, vlekken.

11.2 Productinformatie Power Cleaner

Algemene informatie

Ultramar Power Cleaner is een extra sterke reiniger, die zware vervuiling en diep ingedrongen vlekken, verwijdert uit uw zonnescherm, bootkap of tent. Gebruik bij lichte tot normale vervuiling Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo. Is uw bootkap of tent zo vervuild dat alleen professioneel reinigen nog helpt? Met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo, Ultramar Power Cleaner en Ultramar Sprayhood & Tent Protector krijgt u nu zelf een professioneel resultaat!

Problematiek

 • Soms is het doek zo vervuild dat alleen Sprayhood & Tent Shampoo niet voldoende is.
 • Diep ingetrokken groene vervuiling in het tentdoek.
 • Zwarte vlekjes aan de binnenkant van de tent of bootkap.
 • Vlekjes van spinnen, muggen en vliegjes.

De oplossing

Ultramar Power Cleaner is een zeer sterke reiniger die speciaal ingezet kan worden bij zware vervuiling in een bootkap, tent of zonwering. Altijd eerst even reinigen met water en Sprayhood & Tent Shampoo.

Speciale voordelen

 • Power Cleaner: kant en klaar product
 • Power Cleaner: al jaren gebruikt door Ultramar Zeil & Tentwasserij
 • Power Cleaner: reinigt zelfs sterk vervuild tentdoek.

Toepassing

 • Voor het reinigen van sterk vervuilde bootkappen, tenten en zonwering.
 • Als extra behandeling na Sprayhood & Tent Shampoo.

Opmerking 

Laat Ultramar Power Cleaner gerust lang inwerken. Niet gebruiken op Kevlar en Nylon. Altijd eerst een onopvallend stukje testen.

Veiligheid

Veilig te gebruiken. Lees eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Ultramar Power Cleaner op het doek aanbrengen en met een zachte borstel inwrijven.
 • Laat circa 1 uur inwerken.
 • Ziet u geen verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner en borstel opnieuw in.
 • Laat wederom intrekken. Herhaal dit, tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren.
 • Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
 • Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om het doek waterdicht te maken en te beschermen tegen schimmels, algen, vlekken.

Verbruik is afhankelijk van de doeksoort

1 Liter: tussen 8 m² en 15 m²

11.3 Kan ik de tent gelijk reinigen met Power Cleaner?

Wij adviseren altijd eerst te reinigen met handwarm water en een stevige zachte borstel.

Pas daarna eventueel reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo. De meeste tenten, bootkappen, zonneschermen zijn dan prima schoon. 

Als er dan toch nog vlekken en vervuiling te zien zijn, dan kunt u die behandelen met Power Cleaner. Door eerst op de normale manier te reinigen, hoeft Power Cleaner alleen maar in te werken op de vlekken die niet op een andere manier te verwijderen zijn.

Hierdoor zal Power Cleaner sneller en beter werken. 

11.4 Kan ik Power Cleaner mengen met andere producten?

Nee, gebruik Power Cleaner altijd afzonderlijk van andere producten. Dus eerst goed spoelen en daarna pas weer een ander product gebruiken.

11.5 Kan ik Power Cleaner op katoen tentdoek gebruiken?

Jazeker, Power Cleaner kunt u ook gebruiken op tentdoek van katoen en canvas.

Wij adviseren echter altijd eerst even op een klein stukje proberen. Op sommige tentdoeken kan Power Cleaner een licht blekende werking hebben.

Wij gebruiken het in onze speciale zeil en tent wasserij om extreem vervuilde katoenen vouwwagententen, voortenten, bootkappen, parasols, zeilen en luifels te reinigen.

Voorbeeld katoenen tent gereinigd door Ultramar Zeil & Tent Wasserij

11.6 Kan ik Power Cleaner op een spinnaker of kite gebruiken?

Nee, Power Cleaner kunt u niet gebruiken op Nylon (spinnaker, kite) en Kevlar.

11.7 Hoelang moet Power Cleaner inwerken?

Ultramar Power Cleaner moet soms enkele uren inwerken. Wij reinigen een tent of bootkap als volgt:

 • Eerst maken wij het tentdoek schoon met handwarm water en een zachte borstel.
 • Daarna spuiten we Sprayhood & Tent Shampoo op het tentdoek en laten dit een half uur inwerken.
 • Vervolgens spoelen we al het vuil al borstelend met stromend water weg.
 • Daarna laten we het tentdoek drogen. 
 • Nu is goed te zien of de tent schoon genoeg is. Zijn er toch nog vlekken en vervuiling te zien?
 • Spuit het tentdoek dan in met Power Cleaner. 
 • Borstel in en laat zo net zolang inwerken tot alle vlekken verdwenen zijn.
 • Bij sommige tenten en bootkappen kan dat uren duren.
 • Door het ieder uur een beetje bij te spuiten zal de werking nog beter zijn. 
 • Pas als alle vlekken weg zijn het tentdoek afspoelen met water. 

Naar Ultramar Power Cleaner: klik hier

11.8 Waarom moet ik Power Cleaner meerdere keren aanbrengen?

U spuit Power Cleaner op de vlekken in de tent, bootkap of bijvoorbeeld het zonnescherm. Vervolgens begint Power Cleaner de bovenkant van de vlek aan te pakken. Die werking wordt na circa 45 minuten minder. 

Is er dan nog steeds vervuiling te zien, dan spuit u wederom Power Cleaner op de vlek en borstelt dit weer in. Power Cleaner zal weer een stukje van de vlek verwijderen.

Door deze werkwijze te herhalen, kunt u zelfs sterk vervuilde bootkappen, tenten en zonneschermen schoon krijgen.

Uiteindelijk moet u het doek goed spoelen en laten drogen. Hierna kunt u het doek weer beschermen met één van onze impregneermiddelen of coatings.

12. Canvas & Cotton Protector

12.1 Gebruiksaanwijzing Canvas & Cotton Protector

Gebruiksaanwijzing

 • Het tentdoek dient voor gebruik goed schoon en droog te zijn.
 • Eventueel eerst reinigen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo en Ultramar Power Cleaner.
 • Breng Ultramar Canvas & Cotton Protector in ruime mate en gelijkmatig aan.
 • Gebruik hiervoor een spray, plantenspuit of verfroller.
 • Het doek dient volledig verzadigd te zijn.
 • Eventueel ook de binnenkant van het doek inspuiten, om ook die kant te beschermen.
 • Na behandeling goed laten drogen. Eventueel behandeling herhalen.

Bij voorkeur een katoenen tent eerst opzetten. U trekt dan namelijk het tentdoek iets open. Door een katoenen tent te impregneren als deze onder spanning staat, zal de tent beter waterdicht te maken zijn.

12.2 Productinformatie Canvas & Cotton Protector

Algemene informatie

Ultramar Canvas & Cotton Protector maakt tenten, vouwwagententen, legertenten en luifels waterdicht. Door het doek goed geïmpregneerd te houden geeft het tevens een extra bescherming tegen vervuild water, groene aanslag en schimmels. Ultramar Canvas & Cotton Protector is speciaal voor katoen, canvas en linnen.

Problematiek

 • Een tent met een oude/slechte impregnering blijft lang nat. Dit vergroot de kans op schimmels.
 • Vuil hecht gemakkelijk aan tentdoek met een slechte/oude impregnering.
 • Zonder extra bescherming is zelfs een nieuwe katoenen tent vatbaar voor schimmels en algen.
 • Door condens ontstaat schimmelgroei aan de binnenkant van de tent.
 • UV-stralen tasten de waterdichtheid aan. 

De oplossing

Ultramar Canvas & Cotton Protector zorgt ervoor dat katoenen tentdoek zeer goed water- en vuilafstotend is. Door het tentdoek regelmatig te beschermen, zal het minder vatbaar zijn voor vuil, schimmels en algen.

Speciale voordelen

 • Canvas & Cotton Protector: gemakkelijk aan te brengen met een verfroller of spray.
 • Canvas & Cotton Protector: al jaren gebruikt voor het impregneren van katoenen tenten.
 • Canvas & Cotton Protector: maakt perfect water- en vuilafstotend.
 • Cabvas & Cotton Protector: tentdoek blijft langer droog. Perfect voor vouwwagententen.
 • Canvas & Cotton Protector: ontwikkeld door Ultramar, professionele zeil- en tentwasserij.
 • Canvas & Cotton Protector: tentdoek is minder vatbaar voor schimmels en algen.

Toepassing

Voor het impregneren en waterdicht maken van alle typen tenten van katoen, canvas en linnen.

Opmerking

Behandel ook de binnenkant van de tent voor een betere bescherming. Oude en slechte katoenen tenten moeten soms enkele malen behandeld worden.

Veiligheid

Veilig te gebruiken op elke katoenen tent en in elke omgeving. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Het doek dient voor gebruik goed schoon en droog te zijn.
 • Eventueel eerst reinigen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo en Ultramar Power Cleaner.
 • Breng Ultramar Canvas & Cotton Protector in ruime mate en gelijkmatig aan.
 • Gebruik hiervoor een spray, plantenspuit of verfroller.
 • Het doek dient volledig verzadigd te zijn.
 • Na behandeling goed laten drogen. Eventueel behandeling herhalen.

Verbruik is afhankelijk van de doeksoort

Can 5 liter: tussen 25 m² en 50 m²

12.3 Hoe kan ik mijn vouwwagentent waterdicht maken?

Zet de tent bij voorkeur eerst op. U trekt het tentdoek dan iets open.

Daarna het doek nat maken met Canvas & Cotton Protector. Laat het drogen. Eventueel de behandeling herhalen.

12.4 Hoe kan ik een grote katoenen tent impregneren?

Canvas & Cotton Protector kunt u aanbrengen met een plantenspuit of bijvoorbeeld met een dikke verfroller op een steel. 

Sommige mensen kiezen ervoor om de tent niet geheel op te zetten, maar eerst even het gehele doek te impregneren en hem dan helemaal op te spannen. Vervolgens als de tent op spanning staat, het doek nog een keer extra inspuiten.

12.5 Kan Canvas & Cotton Protector witte vlekken geven?

Ja, de witte vlekken komen door overtollig impregneer. Dat zal vanzelf verdwijnen. Meestal na enkele weken. Het witte bestanddeel in dit impregneermiddel is nodig om de ruwe structuur van katoen op te vullen.

Eventueel impregneermiddel direct van de straat of tegels spoelen. Anders kan het ook hier tijdelijk een witte waas geven.

12.6 Kan ik Canvas & Cotton Protector voor iedere katoenen tent gebruiken?

Ja, dit impregneermiddel is zeer geschikt voor het waterdicht maken van iedere katoenen tentdoek.

 • legertent
 • scoutingtent
 • safaritent
 • tipitent
 • vouwwagentent
 • dektent
 • luifel

Wij gebruiken het sinds de start van onze speciale zeil & Tent wasserij in 1998, voor het professioneel waterdicht maken van katoenen tentdoek.

12.7 Wat is het verschil tussen Canvas & Cotton Protector en Sprayhood & Tent Protector?

Sprayhood & Tent Protector is speciaal voor geweven kunststof of doek waarin kunststof is verwerkt. Denk daarbij aan de meeste bootkappen, voortenten, zonneschermen, parasols, cabriodaken etc. Om deze doeksoorten goed te kunnen beschermen en waterdicht te maken zijn er veel werkzame stoffen nodig. Deze werkzame stoffen zijn veel duurder dan in veel andere impregneermiddelen gebruikt worden. Tevens hebben wij nog extra bestanddelen toegevoegd, die er voor zorgen dat stikgaatjes, stiknaden goed dicht gaan. De extra beschermende formule zorgt er verder voor dat schimmels en algen minder kans krijgen zich te hechten aan het doek.

Canvas & Cotton Protector is speciaal ontwikkeld voor tentdoek van katoenen weefsels. De structuur van katoen is erg ruw en open. Dit vraagt om een andere manier van beschermen. De bestanddelen moeten eerst de ruwe structuur opvullen en pas daarna het doek waterdicht maken. Hiervoor zijn bestanddelen nodig die minder ingewikkeld zijn. Daardoor is de prijs van Canvas & Cotton Protector lager dan van Sprayhood & Tent Protector.

12.8 Hoeveel impregneermiddel heb ik nodig om de katoenen tent waterdicht te maken?

Het verbruik is altijd afhankelijk van het soort tentdoek. Het katoenen tentdoek van een vouwwagentent zal bijvoorbeeld minder impregneermiddel opnemen dan het tentdoek van een safaritent.

Gemiddeld kunt u onderstaand verbruik aanhouden. 

 • Flacon 1L = 5 tot 10 m²

Het is verstandig om tentdoek van canvas, katoen of linnen te impregneren als het onder spanning staat. Als de tent namelijk op staat, trekt u het doek iets open. Er ontstaan dan minuscule gaatjes. Deze gaatjes kunnen er voor zorgen dat de tent na verloop van tijd doorslaat en vochtig wordt aan de binnenkant. 

Zet de tent dus bij voorkeur op, voordat u gaat impregneren.

13. Outdoor Gear Protector

13.1 Gebruiksaanwijzing Outdoor Gear Protector

Gebruiksaanwijzing water- en vuilafstotend maken zeilkleding, outdoor kleding, skikleding, rugzakken etc.

 • Het doek dient voor behandeling schoon en droog te zijn. Eventueel eerst reinigen met handwarm water en Sprayhood & Tent Shampoo.
 • Spuit Ultramar Outdoor Gear Protector gelijkmatig op het doek. Van links naar rechts en van boven naar beneden.
 • Een dunne laag is reeds voldoende.
 • Laat het doek vervolgens goed drogen.
 • Let op! Adem de spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Bescherm ogen, mond en huid. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 

13.2 Productinformatie Outdoor Gear Protector

Problematiek

Skikleding, outdoorkleding, zeilkleding met een oude/slechte coating blijft lang nat.
Vuil hecht gemakkelijk op een slechte/oude coating.
Lichtgewicht tentjes zijn zonder extra coating erg kwetsbaar.
Veel standaard impregneermiddelen presteren matig en tijdelijk.

De oplossing

Ultramar Outdoor Gear Protector zorgt ervoor dat skikleding, outdoorkleding, zeilkleding, een rugzak of outdoor schoen perfect water- en vuilafstotend is. Door de veilige spray is het gemakkelijk en snel aan te brengen op iedere locatie. 

Speciale voordelen

Gemakkelijk en snel aan te brengen door de veilige spray.
Zeer geschikt voor Gore-Tex®, Sympatex®, Softshell, Nylon, Polyester.
Al jaren gebruikt voor het professioneel coaten van licht gewicht tentjes, rugzakken en zeilkleding.
Maakt perfect water- en vuilafstotend.
Extra bescherming voor nieuw materiaal.
Het doek blijft droger en lichter.
Het doek is minder vatbaar voor schimmels en algen.
Ontwikkeld door Ultramar. 

Toepassing

Voor het coaten en beschermen van alle typen outdoorkleding, skikleding en zeilkleding.
Voor het coaten en beschermen van alle typen lichtgewicht tenten.
Voor het coaten en beschermen van alle typen rugzakken, tassen en koffers.
Voor het coaten en beschermen van alle typen outdoor schoenen.
Voor het coaten en beschermen van alle typen slaapzakken.

Opmerking

Ultramar Outdoor Gear Protector heeft de maximale score gehaald voor waterafstotend- heid, vuilafstotendheid en olie-afstotendheid.

Veiligheid

Veilig te gebruiken op vrijwel iedere high tech doeksoort. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 

Gebruiksaanwijzing

Het doek dient voor behandeling schoon en droog te zijn.
Spuit Ultramar Outdoor Gear Protector gelijkmatig op het doek. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Een dunne laag is reeds voldoende.
Laat het doek vervolgens goed drogen.
Let op! Adem de spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Bescherm ogen, mond en huid. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 

Verbruik is afhankelijk van het doeksoort

400 ml = 10 m2 

13.3 Kan ik een nylon pop-up tentje waterdicht maken met Outdoor Gear Protector?

Jazeker, Outdoor Gear Protector is prima en veilig te gebruiken op nylon en polyester pop-up tentjes, licht gewicht tentjes.

13.4 Kan ik mijn softshell jas waterdicht maken met Outdoor Gear Protector?

Jazeker. Outdoor Gear Protector is perfect te gebruiken op kleding van softshell.

Spuit de kleding in met een dun laagje. Van links naar rechts, van boven naar beneden.

13.5 Kan ik mijn slaapzak waterafstotend maken met Outdoor Gear Protector?

Ja, Outdoor Gear Protector is prima te gebruiken op de meeste slaapzakken. Het maakt de stof prima waterafstotend, vuilafstotend.

Spuit een dun laagje op de slaapzak. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Eventueel de behandeling herhalen.

13.6 Kan ik mijn rugzak waterdicht maken met Outdoor Gear Protector?

Jazeker. Outdoor Gear Protector maakt de stof van vrijwel iedere rugzak perfect waterafstotend en waterdicht. Uiteraard moet de rugzak dan zelf ook waterdicht zijn. Dus geen openingen etc.

Gebruik Outdoor Gear Protector ook op outdoor kleding, schoenen etc.

13.7 Kan ik skikleding waterdicht maken met Outdoor Gear Protector?

Jazeker. De meeste skikleding, skipakken, snowboardkleding bestaat uit GORE-TEX®. Dit is perfect te impregneren en waterdicht te maken met Outdoor Gear Protector.

Outdoor Gear Protector is ontwikkeld voor het waterdicht maken van zeilkleding. Zelfs onder de meest extreme omstandigheden maakt het zeilpakken, zeilschoenen, zeilkleding waterafstotend, waterdicht, vuilafstotend, olieafstotend.

Tip: Spuit ook handschoenen, mutsen, skischoenen in met Outdoor Gear Protector.

13.8 Kan ik mijn zeilkleding waterdicht maken met Outdoor Gear Protector?

Jazeker, Outdoor Gear Protector maakt vrijwel alle zeilkleding perfect waterafstotend, vuilafstotend en olieafstotend. Het tast de ademende werking van de technische kleding niet aan.

Zorg dat de kleding, het zeilpak schoon is. Daarna de zeilkleding gewoon inspuiten en laten drogen. 

Outdoor Gear Protector kunt u zo vaak gebruiken als nodig is. Zorg dat u een spuitbus aan boord heeft. Dan kunt u op ieder moment uw kleding waterdicht maken. 

Bestellen: Outdoor Gear Protector 

14. Rust Remover

14.1 Gebruiksaanwijzing Rust Remover

Gebruiksaanwijzing

 • Breng het product in ruime mate en gelijkmatig aan met een spray, kwast of borstel.
 • Borstel goed in en laat circa 1 uur intrekken.
 • Ziet u geen verandering? Opnieuw aanbrengen en inborstelen. Laat wederom intrekken.
 • Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren.
 • Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
 • Eerst op een klein onopvallend deel van de stof op kleurechtheid testen.

 

14.2 Productinformatie Rust Remover

Algemene informatie

Ultramar Rust Remover is een zeer sterke roestverwijderaar: voor roestvlekken in uw zeil, tent en bootkap. Speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van roestvlekken uit vrijwel alle typen zeilen, tenten en bootkappen. Al jaren gebruikt door Ultramar, de professionele zeil- en tentwasserij.

Problematiek

 • Roestvlekken in zeilen door ringen en verstaging.
 • Roest in tentdoek door nat opbergen
 • Roest in zeildoek, tentdoek, bootdoek door verkeerd materiaal.
 • Roest op een bootkap door roestend slijpsel.

De oplossing

Ultramar Rust Remover zorgt voor een gemakkelijke verwijdering van roestvlekken en andere oxidatievlekken in jachtzeilen, tenten en bootkappen. Zeer eenvoudig te gebruiken door de vlek in te spuiten.

Speciale voordelen

 • Rust Remover: gemakkelijk aan te brengen met een spray.
 • Rust Remover: werkt perfect op zeildoek, tentdoek en bootdoek.
 • Rust Remover: ontwikkeld door Ultramar Zeil- en Tentwasserij
 • Rust Remover: geschikt voor vrijwel alle doeksoorten.

Toepassing

Voor het verwijderen van roestvlekken uit een tent, bootkap, cabriodak, zonwering.

Opmerking

Laat Rust Remover voldoende inwerken. Afhankelijk van de ernst van de vlekken, kan het uren duren voor alle roest verdwenen is. Eventueel een aantal keren inspuiten.

Veiligheid

Veilig te gebruiken op vrijwel alle doeksoorten. Lees voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Breng het product in ruime mate en gelijkmatig aan met een spray, kwast of borstel.
 • Borstel goed in en laat circa 1 uur intrekken.
 • Ziet u geen verandering? Opnieuw aanbrengen en inborstelen. Laat wederom intrekken.
 • Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren.
 • Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
 • Eerst op een klein onopvallend deel van de stof op kleurechtheid testen.

Verbruik is afhankelijk van de doeksoort en aantal vlekken 

14.3 Kan ik Rust Remover veilig gebruiken op mijn tentdoek?

Ja, Rust Remover kunt u veilig gebruiken op bijna ieder zeildoek en tentdoek. Eventueel kunt u eerst een klein stukje testen.

In onze speciale zeil & tent wasserij gebruiken wij Rust Remover al jaren om roest uit zeilen en tenten te verwijderen. 

14.4 Kan ik Rust Remover gebruiken op een laminaat zeil?

Ja, wij gebruiken Rust Remover al jaren voor laminaatzeilen in onze speciale zeil- en tentwasserij.

15. Sail Cleaner

15.1 Gebruiksaanwijzing Sail Cleaner

Gebruiksaanwijzing

 • Vul een bak, kliko, bad of regenton met handwarm water (30 graden Celcius)
 • Meng 20 gram (1 maatschep) per 1 liter handwarm water
 • Vouw/rol het zeil.
 • Laat het zeil gedurende minimaal 24 uur ondergedompeld inweken.
 • Vervolgens losgeweekte vuil en reiniger verwijderen met een zachte borstel en voldoende water.
 • Eventueel meerdere dagen inweken en de behandeling herhalen.
 • Bescherm het zeil vervolgens met Ultramar Sail & Spinnaker Coating.
 • Niet gebruiken op spinnakerdoek. Gekleurde zeilen, UV-stroken, telltales kunnen niet kleurstabiel zijn. Dan eerst op een klein stukje proberen. 

Sail Cleaner gebruiken wij bij Ultramar om alle zeilen te reinigen.

 

 

15.2 Productinformatie Sail Cleaner

Algemene informatie

Ultramar Sail Cleaner is een speciaal reinigingsmiddel voor het reinigen van jachtzeilen en zeildoeken. Van Dacron tot de meeste moderne laminaten. Deze zeilenreiniger is ontwikkeld voor reiniging volgens de inweekmethode. Al jaren gebruikt door Ultramar, de professionele zeil- en tentwasserij.

Problematiek

 • Zeildoek is vaak vuil door schimmels, groene aanslag en andere vervuiling.
 • Zeilen zijn vaak groot en moeilijk te reinigen.
 • Zwarte vlekjes in een zeil door vliegjes, muggen en spinnen.
 • Het beste reinigingsresultaat bij een zeil is te behalen door lang te laten weken in het juiste product.
 • Een goede zeilenreiniger, in de praktijk getest, is vrijwel nergens te koop.

De oplossing

Ultramar Sail Cleaner is door Ultramar ontwikkeld voor het professioneel reinigen van jachtzeilen. Sinds 1998 wordt dit product gebruikt in de zeilwasserij. Door zeilen in Ultramar Sail Cleaner te laten weken, worden ze weer schoon en wit.

Speciale voordelen

 • Sail Cleaner: zeilen gemakkelijk reinigen door ze te laten weken.
 • Sail Cleaner: speciaal ontwikkeld door Ultramar, de professionele zeil- en tentwasserij.
 • Sail Cleaner: geschikt voor vrijwel ieder zeildoek. Van Dacron tot de moderne laminaten.
 • Sail Cleaner: maakt zeilen weer witter.
 • Sail Cleaner: diverse keren te gebruiken door extra warm water toe te voegen
 • Sail Cleaner: geen hoge temperatuur nodig. (handwarm water 30 C).

Toepassing

 • Voor het reinigen volgens de inweekmethode.
 • Voor het reinigen van jachtzeilen en zeildoekconstructies.
 • Voor het reinigen van grote tenten.

Opmerking

Ook geschikt voor het laten inweken van grote tenten.

Veiligheid

Veilig te gebruiken op de meeste zeildoeken. Van Dacron tot moderne laminaten. Niet gebruiken voor Nylon, spinnakerdoek en niet kleurvaste doeksoorten.

Gebruiksaanwijzing

 • Vul een bak, kliko, bad of regenton met handwarm water (30 graden Celcius)
 • Meng 20 gram (1 maatschep) per 1 liter handwarm water
 • Vouw/rol het zeil.
 • Laat het zeil gedurende minimaal 24 uur ondergedompeld inweken.
 • Vervolgens losgeweekte vuil en reiniger verwijderen met een zachte borstel en voldoende water.
 • Eventueel meerdere dagen inweken en de behandeling herhalen.
 • Bescherm het zeil vervolgens met Ultramar Sail & Spinnaker Coating.
 • Niet gebruiken op spinnakerdoek. Gekleurde zeilen, UV-stroken, telltales kunnen niet kleurstabiel zijn. Dan eerst op een klein stukje proberen. 

Verbruik

1 kg = 50 Liter (door na 24 uur extra warm water toe te voegen kunt u het zeil nogmaals laten weken)

15.3 Kan ik een schaduwzeil reinigen met Sail Cleaner?

Ja, u kunt een schaduwzeil reinigen met Sail Cleaner. Dit soort zeilen kunt u ook laten weken in een bad met Sail Cleaner. 

 

15.4 Kan ik de vlekjes van spinnenpoep, vliegjes en muggen uit mijn zeil verwijderen?

Ja, over het algemeen is dat geen probleem met Ultramar Sail Cleaner

Een zeil met dat soort vlekken laten wij in onze speciale zeilwasserij altijd enkele dagen inweken in de Ultramar Sail Cleaner.

Na 1 dag borstelen en spoelen we het zeil, waarna we het nog een keer 24 uur in laten weken. Over het algemeen is dat voldoende. Eventueel kunt u die behandeling enkele keren herhalen.

Uiteraard kunt u het zeil ook professioneel door ons laten reinigen. Klik dan hier

15.5 Kan ik Sail Cleaner gebruiken voor mijn spinnaker?

Nee, Sail Cleaner kunt u niet gebruiken op uw spinnaker. Vaak is spinnakerdoek niet erg kleurstabiel. 

Een spinnaker kunt u beter reinigen met handwarm water en Sprayhood & Tent Shampoo. Vervolgens kunt u het coaten met Sail & Spinnaker Coating.

15.6 Kan ik Sail Cleaner veilig gebruiken op mijn zeil?

Ja, wij gebruiken Sail Cleaner al circa 15 jaar in onze speciale zeil- en tentwasserij op de meeste zeildoeken. Van een standaard Dacron grootzeil tot de moderne wedstrijdzeilen van laminaat zeildoek.

15.7 Kan ik schimmel tussen het laminaat verwijderen?

Nee, als de schimmel echt tussen het laminaat zit, kan daar niks meer aan gedaan worden.

TIP: Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm een schoon zeil gelijk al met Sail & Spinnaker Coating.

 

15.8 Kan ik een laminaat-zeil reinigen met Sail Cleaner?

Ja, laminaat zeilen kunnen gewoon gereinigd worden met Ultramar Sail Cleaner.

15.9 Het zeil is nog niet schoon, kan ik het langer laten weken?

Jazeker. Als het zeil na 24 uur nog niet schoon genoeg is, kunt u het weer 24 uur laten weken in Sail Cleaner. Bij voorkeur tussendoor afspoelen en borstelen. 

Dit kunt u eventueel herhalen indien nodig. Op deze manier kunt u een heel goed resultaat halen.

 

 

15.10 Kan ik het water met Sail Cleaner weer opwarmen?

Ja, als het water is afgekoeld kunt u het weer opwarmen door er warm water bij te doen. Doe er ook weer wat extra Sail Cleaner bij voor het beste resultaat.

15.11 Moet het water warm zijn voor Sail Cleaner?

Ja, temperatuur zal de werking van Sail Cleaner versterken. De optimale temperatuur is 30 graden Celcius. (handwarm water).

16. Sail Number Remover

16.1 Gebruiksaanwijzing Sail Number Remover

Gebruiksaanwijzing

 • Trek de plakletter, tape of plakband van het zeildoek. Eventueel eerst inspuiten met Sail Number Remover en tien minuten in laten werken.
 • Vervolgens de lijmresten inspuiten en inborstelen.
 • Laat Sail Number Remover 15 minuten inwerken.
 • Verwijder lijmresten met water en borstel, spons of doek.
 • Een dikke laag lijm kunt u eerst verwijderen met een kaartje, plastic pasje, plat stukje plastic, etc.
 • Eventueel een aantal keren herhalen tot alle lijmresten verdwenen zijn.
 • Doek goed reinigen met water.
 • Laat het doek drogen, voordat u het weer gaat beplakken.

16.2 Productinformatie Sail Number Remover

Problematiek

 • Oude lijmresten van zeilnummers zijn vaak moeilijk te verwijderen.
 • Veel standaard lijmverwijderaars zijn te agressief voor zeildoek.
 • Vaak worden niet alle lijmresten goed verwijderd.
 • Plakletters verwijderen is een tijdrovende klus.

De oplossing

Ultramar Sail Number Remover wordt sinds 1998 gebruikt door Ultramar Zeil & Tent Wasserij, voor het veilig verwijderen van oude lijmresten op zeildoek, tentdoek en bootdoek. Na behandeling is het droge doek direct weer te beplakken.

Speciale voordelen

 • Gemakkelijk aan te brengen met spray.
 • Al jaren gebruikt door Ultramar Zeil & Tent Wasserij.
 • Veilig te gebruiken op de meeste doeksoorten.
 • Zelfs een dikke lijmlaag eenvoudig te verwijderen.
 • Na gebruik is het droge doek direct weer te beplakken.
 • Ontwikkeld door Ultramar, professionele zeil- en tentwasserij. 

Toepassing

 • Voor het verwijderen van alle typen plakletters, tape en zeiltekens in zeildoek en tentdoek.
 • Voor het verwijderen van oude lijmresten.

Opmerking

Eventueel de lijmresten een aantal keer insprayen en borstelen.

Veiligheid

LET OP! Adem spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Trek de plakletter van het zeildoek. Eventueel eerst inspuiten met Sail Number Remover en tien minuten in laten werken.
 • Lijmresten inspuiten en inborstelen.
 • Laat Sail Number Remover 15 minuten inwerken.
 • Verwijder lijmresten met water en borstel, spons of doek.
 • Eventueel een aantal keren herhalen tot alle lijmresten verdwenen zijn.
 • Doek goed reinigen met water.
 • Laat het doek drogen, voordat u het weer gaat beplakken.

Verbruik

Verbruik is afhankelijk van de dikte van de lijmlaag.

17. Sail & Spinnaker Coating

17.1 Gebruiksaanwijzing Sail & Spinnaker Coating

Gebruiksaanwijzing

 • Het zeildoek dient voor behandeling schoon en droog te zijn.
 • Breng Ultramar Sail & Spinnaker Coating gelijkmatig op het zeildoek aan. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Een dunne laag is reeds voldoende.
 • Spuiten / sprayen? Gebruik een plantenspuit, spray die geschikt is voor het gebruik met oplosmiddelen.
 • Rollen? Gebruik een verfroller die geschikt is voor het gebruik van verf en coatings op oplosmiddelen basis.
 • Wacht tot het zeil droog is.
 • Vervolgens de andere kant van het zeildoek behandelen.
 • Laat het doek vervolgens wederom goed drogen.
 • Let op! Adem de spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Bescherm ogen, mond en huid. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

 

17.2 Productinformatie Sail & Spinnaker Coating

Algemene omschrijving

Ultramar Sail & Spinnaker Coating is de perfecte bescherming voor zeilen en spinnakers. Na behandeling is het zeildoek perfect waterafstotend, vuil- en olieafstotend, minder gevoelig voor schimmels en het vergroot de luchtdichtheid.

Problematiek

 • Een zeil met een oude/slechte coating blijft lang nat.
 • Vuil hecht gemakkelijk aan zeildoek met een slechte/oude coating.
 • Zonder extra coating is zelfs een nieuw zeil vatbaar voor schimmels en algen.
 • Via de stikgaatjes ontstaat schimmelgroei tussen het laminaat.
 • Een nat zeil is zwaarder.

De oplossing

Ultramar Sail & Spinnaker Coating zorgt ervoor dat zeildoek en spinnakerdoek zeer goed water- en vuilafstotend is. Vaak aanzienlijk beter dan het originele zeildoek. Het doek blijft veel langer droog en is minder vatbaar voor schimmels en algen.

Speciale voordelen

 • Sail & Spinnaker Coating: gemakkelijk aan te brengen met een verfroller of spray.
 • Sail & Spinnaker Coating: al jaren gebruikt voor het professioneel coaten van zeilen en spinnakers.
 • Sail & Spinnaker Coating: maakt perfect water- en vuilafstotend.
 • Sail & Spinnaker Coating: extra bescherming voor nieuwe zeilen.
 • Sail & Spinnaker Coating: zeil blijft droger en lichter. Perfect voor wedstrijdzeilers.
 • Sail & Spinnaker Coating: stiksels slijten minder.
 • Sail & Spinnaker Coating: zeildoek is minder vatbaar voor schimmels en algen.
 • Sail & Spinnaker Coating: ontwikkeld door Ultramar, professionele zeil- en tentwasserij.

Toepassing

 • Voor het coaten en beschermen van alle typen jachtzeilen. Van Dacron tot laminaat.
 • Voor het coaten en beschermen van alle typen spinnakers en kites.
 • Voor het coaten en beschermen van alle typen spanzeilen en zeildoekconstructies.
 • Voor het coaten en beschermen van alle typen tenten van zeildoek en spinnakerdoek.

Opmerking

Let op! Ultramar Sail & Spinnaker Coating is geen Nano-coating of standaard impregneermiddel.

Veiligheid

LET OP! Adem spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Bescherm ogen, mond en huid. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Het doek dient voor behandeling schoon en droog te zijn.
 • Spuit Ultramar Sail & Spinnaker Coating gelijkmatig op het doek. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Een dunne laag is reeds voldoende. Eventueel aanbrengen met een verfroller.
 • Wacht tot het zeil droog is.
 • Vervolgens andere kant van het zeildoek behandelen.
 • Laat het doek vervolgens goed drogen.
 • Let op! Adem de spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Bescherm ogen, mond en huid. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Verbruik is afhankelijk van de doeksoort

1 Liter: tussen 20 m² en 30 m²

17.3 Hoe kan ik schimmel in de tape voorkomen?

Bij sommige zeilen wordt de gebruikte tape na verloop van tijd donker. Dit komt door schimmel. Via de stikgaatjes kan er vuil water met sporen van schimmels, algen, etc tussen de lagen van het zeildoek komen. Na verloop van tijd zal dan de tape beschimmelen en als u pech heeft krijgt u bij een laminaatzeil ook schimmel tussen het laminaat.

U kunt dit zelf voorkomen door een zeil te coaten. Door de stikgaatjes op die manier af te sluiten.

Zie:Zeilen coaten

 

17.4 Is de Sail & Spinnaker Coating een Nano coating?

Nee, Sail & Spinnaker Coating is absoluut geen nano coating. Er is nog erg veel onduidelijkheid over het risico van nano coatings op de gezondheid. Wij willen ons personeel en onze consumenten niet aan dit risico bloot stellen.  Met Sail & Spinnaker Coating hebben we een coating kunnen ontwikkelen, die we met een gerust hart zelf kunnen gebruiken en kunnen verkopen aan klanten over de gehele wereld.

17.5 Is mijn zeil zwaarder na de Sail & Spinnaker Coating?

Nee, dat verschil zal u niet merken. Uw zeil zal eerder lichter aanvoelen, omdat het vrijwel geen water, zand, etc meer vast zal houden.

Test op paragliders hebben vrijwel geen verschil in gewicht aangetoond. Doordat het doek luchtdichter is na een behandeling met Sail & Spinnaker Coating voelt het zeil juist lichter, omdat het meer druk opbouwt.

 

 

17.6 Is Sail & Spinnaker Coating veilig?

Sail & Spinnaker Coating kunt u veilig gebruiken. Het is een coating op oplosmiddelen basis. Lees voor gebruik de instructies op de verpakking. Altijd in een goed geventileerde ruimte gebruiken. Bij voorkeur buiten. Bescherm mond, ogen en huid.

17.7 Kan ik wedstrijdzeilen behandelen met Sail & Spinnaker Coating?

Jazeker! Het coaten van zeilen en spinnakers met Sail & Spinnaker Coating heeft zeker voordelen voor wedstrijdzeilers:

 • Een spinnaker blijft droog. Valt de spinnaker in het water? Niets aan de hand. Het spinnaker doek blijft droog. 
 • Spinnakers zijn na behandeling luchtdichter. Hierdoor bouwt een spinnaker meer druk op. (Paragliders zijn na behandeling met Sail & Spinnaker Coating 17% luchtdichter)
 • Doordat het zeildoek droog blijft, zijn ze gemakkelijker te handelen. Het doek plakt niet aan elkaar. Met name bij spinnakers erg prettig!
 • De zeilen blijven lichter, doordat ze vrijwel geen water opnemen. Dat kan enorm schelen bij grote oppervlakten. Denk aan de hoeveelheid water en dus gewicht er minder aan boord is bij slecht weer.
 • Het zeildoek is gladder als het droog is. Dat heeft een positieve invloed op de aerodynamische effecten. 
 • Wedstrijdzeilen zijn vaak erg kwetsbaar. De extra coating zorgt voor een betere bescherming tegen schimmels, zout, vuil en slijtage.

17.8 Kan ik mijn zeilen zelf coaten met Sail & Spinnaker Coating?

Ultramar Sail & Spinnaker Coating is er in een spuitbus en in een 1 L can.

 • Leg uw zeil neer op een schone ondergrond. Bijvoorbeeld een folie uit de bouwmarkt.
 • Daarna 1 zijde behandelen met een verfroller of spray en laten drogen. (droogtijd circa 20 minuten)
 • Vervolgens het zeil omdraaien en de andere kant behandelen.

Eventueel kunt u het zeil op de boot laten zitten. Een grootzeil kunt u bijvoorbeeld steeds een stukje hijsen, behandelen, hijsen, behandelen etc.

 

 

17.9 Kan ik mijn zeilen beschermen tegen schimmel met Sail & Spinnaker Coating?

Ja, door uw zeil goed te coaten, zal schimmel veel minder gemakkelijk kunnen hechten aan het zeildoek. Berg het zeil uiteraard nooit nat op, om schimmel zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen!
Het best kunt u een nieuw zeil direct al voorzien van een extra coating.

Uiteraard is zeildoek door de fabrikant al voorzien van een beschermende coating. Echter is deze beschermende coating vrij snel verdwenen door met name UV straling. In veel gevallen is deze beschermende coating na 1 vaarseizoen verdwenen. Dat merkt u dan ook, want het zeil blijft langer nat, is sneller vuil, groen en misschien al wel beschimmeld.

Sail & Spinnaker Coating is goed bestand tegen UV straling. Een zeil dat is behandeld met deze beschermende coating zal langer schoon blijven, langer droog blijven en beter bestand zijn tegen schimmels en algen, omdat ze simpelweg minder kunnen hechten aan het zeildoek en de beschadigde originele coating.

17.10 Kan ik mijn zeil nog wel repareren na gebruik van de Sail & Spinnaker Coating?

Ja, wij hebben uitvoerig getest met alle bekende reparatie producten en tapes. U kunt gewoon plakken en repareren nadat u de zeilen gecoat heeft.

17.11 Kan ik een nieuw zeil coaten met Sail & Spinnaker Coating?

Jazeker! Door uw nieuwe zeil gelijk al te behandelen, zal hij nog veel beter waterafstotend zijn en heeft hij gelijk al een betere bescherming tegen vuil, schimmels en algen.

 

 

17.12 Kan ik Sail & Spinnaker Coating bewaren?

Sail & Spinnaker Coating is onbeperkt houdbaar. Lees het etiket voor eventuele instructies.

17.13 Moet ik het zeil eerst reinigen voor het coaten?

Wij adviseren altijd eerst te reinigen, omdat u anders misschien gaat coaten over zout, zand, kalkaanslag, etc.

Voor de beste hechting dus altijd eerst reinigen met leidingwater en eventueel Sprayhood & Tent Shampoo of Sail Cleaner.

17.14 Hoelang duurt het voor Sail & Spinnaker Coating droog is?

Sail & Spinnaker Coating is na circa een half uur droog. Dit is duidelijk te zien.

Daarna kunt u het zeil gerust opvouwen, oprollen, etc. Het moet dan nog wel extra uitharden. De beste werking heeft de coating na een dag/nacht drogen. Warmte, zonlicht zal de werking nog versterken.

17.15 Hoeveel heb ik nodig voor mijn zeil?

Met 1 liter kunt u ongeveer 30 vierkante meter coaten. Heeft u een zeil van 30 m2, dan heeft u dus 2 liter nodig, omdat u beide kanten moet behandelen.

18. Kite-Refit Coating

18.1 Gebruiksaanwijzing Kite-Refit Coating

Gebruiksaanwijzing

 • Het doek dient voor behandeling schoon en droog te zijn.
 • Spuit Ultramar Kite-Refit Coating gelijkmatig op het doek. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Een dunne laag is reeds voldoende. Eventueel aanbrengen met een verfroller.
 • Wacht tot het zeil droog is.
 • Vervolgens andere kant van de kite behandelen.
 • Laat het doek vervolgens goed drogen.
 • Let op! Adem de spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Bescherm ogen, mond en huid. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

18.2 Productinformatie Kite-Refit Coating

Algemene omschrijving

Ultramar Kite-Coating is de perfecte bescherming voor kites en vliegers. Na behandeling is het doek perfect waterafstotend, vuil- en olieafstotend, minder gevoelig voor schimmels en het vergroot de luchtdichtheid.

Problematiek

 • Een kite met een oude/slechte coating blijft lang nat.
 • Vuil hecht gemakkelijk aan kitedoek met een slechte/oude coating.
 • Zonder extra coating is zelfs een nieuwe kite vatbaar voor schimmels.
 • Een tweedehands kite met een slechte coating is moeilijk te verkopen.

De oplossing

Ultramar Kite-Refit Coating zorgt ervoor dat kitedoek zeer goed water- en vuilafstotend is. Vaak aanzienlijk beter dan het originele kitedoek. Het doek blijft veel langer droog, is minder vatbaar voor schimmels en laat minder lucht door.

Speciale voordelen

 • Kite-Refit Coating: gemakkelijk aan te brengen met een verfroller of spray.
 • Kite-Refit Coating: al jaren gebruikt voor het professioneel coaten van kites en matrasvliegers.
 • Kite-Refit Coating: maakt perfect water- en vuilafstotend.
 • Kite-Refit Coating: extra bescherming voor nieuwe kites.
 • Kite-Refit Coating: kite blijft droger en lichter. Perfect voor grote matrasvliegers.
 • Kite-Refit Coating: stiksels slijten minder.
 • Kite-Refit Coating: kitedoek is minder vatbaar voor schimmels.

Toepassing

 • Voor het coaten en beschermen van alle typen kites en matrasvliegers.
 • Voor het coaten en beschermen van alle typen Nylon- doekcontructies.

Opmerking

Let op! Ultramar Kite-Refit Coating is geen Nano-coating of standaard impregneermiddel.

Veiligheid

LET OP! Adem spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Bescherm ogen, mond en huid. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Het doek dient voor behandeling schoon en droog te zijn.
 • Spuit Ultramar Kite-Refit Coating gelijkmatig op het doek. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Een dunne laag is reeds voldoende. Eventueel aanbrengen met een verfroller.
 • Wacht tot het zeil droog is.
 • Vervolgens andere kant van de kite behandelen.
 • Laat het doek vervolgens goed drogen.
 • Let op! Adem de spuitnevel niet in. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Bescherm ogen, mond en huid. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Verbruik is afhankelijk van de doeksoort

400 ml: tussen circa 10 m²

18.3 Is de Kite-Refit Coating een Nano coating?

Nee, Kite-Refit Coating is absoluut geen nano coating. Er is nog erg veel onduidelijkheid over het risico van nano coatings op de gezondheid. Wij willen ons personeel en onze consumenten niet aan dit risico bloot stellen.  Met Kite-Refit Coating hebben we een coating kunnen ontwikkelen, die we met een gerust hart zelf kunnen gebruiken en kunnen verkopen aan klanten over de gehele wereld.

18.4 Kan ik mijn kite beschermen tegen schimmel?

Ja, door de kite goed te coaten, is de kans op schimmel kleiner, omdat schimmel zich minder kan hechten aan het kitedoek.

18.5 Kan ik mijn kite nog wel repareren na Kite-Refit Coating?

Ja, wij hebben uitvoerig getest met alle bekende kite reparatie producten. Je kunt gewoon plakken en repareren.

18.6 Is mijn kite zwaarder na Kite-Refit Coating?

Nee, dat verschil zul je niet merken. Je kite zal eerder lichter lijken, omdat hij vrijwel geen water, zand, etc meer vast zal houden.

18.7 Is Kite-Refit Coating ook geschikt voor mijn nieuwe kite?

Jazeker! Door je nieuwe kite gelijk al te behandelen, zal hij nog veel beter waterafstotend zijn en heeft hij gelijk al een betere bescherming tegen schimmels en vuil. Ook is de coating beter bestand tegen UV.

18.8 Kan ik ook mijn lijnen behandelen met Kite-Refit Coating?

Ja, leg je lijnen tegen elkaar en spuit ze in. Ze zullen dan ook vrijwel geen water meer vasthouden.

18.9 Kan ik Kite-Refit Coating veilig gebruiken?

ite-Refit Coating kunt u veilig gebruiken. Lees voor gebruik de instructies op de verpakking. Altijd in een goed geventileerde ruimte gebruiken. Bij voorkeur buiten.

18.10 Hoelang is Kite-Refit Coating houdbaar na gebruik?

Kite-Refit Coating is onbeperkt houdbaar. Lees het etiket voor eventuele instructies.

18.11 Moet ik de kite eerst reinigen voor het coaten?

Wij adviseren eerst de kite te reinigen, omdat je anders misschien gaat coaten over zout, zand, kalkaanslag, etc. Voor de beste hechting dus altijd eerst reinigen met leidingwater en eventueel Kite-Shampoo.

18.12 Hoelang duurt het voor Kite-Refit Coating droog is?

Kite-Refit Coating is na circa een half uur droog. Dit is duidelijk te zien.

18.13 Hoeveel Kite-Refit Coating heb ik nodig voor mijn kite?

Met een spuitbus (400 ml) kun je circa 10 m² behandelen. Voor een kite van 10 m² heb je dus 2 spuitbussen nodig, omdat je beide kanten moet behandelen. Wij adviseren altijd een spuitbus extra te kopen, zodat je sommige plaatsen nog extra kan behandelen als dat nodig is.

19. Kite-Shampoo

19.1 Gebruiksaanwijzing Kite-Shampoo

Gebruiksaanwijzing

 • Maak het doek eerst vochtig met water.
 • Spuit Ultramar Kite-Shampoo op het doek.
 • Beide kanten van de kite met een zachte borstel inwrijven.
 • Laat circa 10 minuten inwerken. Niet in laten drogen.
 • Daarna met voldoende water zeer goed spoelen.
 • Laat het doek drogen.
 • Gebruik Ultramar Kite-Refit Coating om het doek te beschermen.

19.2 Productinformatie Kite-Shampoo

Algemene informatie

Ultramar Kite Shampoo is een effectieve reiniger voor kites, vliegers en matrassen die gemaakt zijn van kitedoek en spinnakerdoek. Speciaal geschikt in combinatie met Ultramar Kite-Refit Coating.

Problematiek

 • Vuil en zout trekt schimmels aan.
 • Vuil en zout zal de originele coating sneller beschadigen.
 • Een vuile kite is moeilijker te verkopen.
 • Een plakreparatie zal beter houden op een schone kite.
 • Kite-Refit Coating hecht minder op een vuile kite.

De oplossing

Ultramar Kite Shampoo is een goede reiniger voor kites. Het verwijdert vuil, zoutaanslag, olie en is een prima ontvetter. Speciaal te gebruiken in combinatie met Ultramar Kite-Refit Coating.

Speciale voordelen

 • Kite-Shampoo: biologisch afbreekbaar en veilig.
 • Kite-Shampoo: kant en klaar, dus altijd de juiste sterkte.
 • Kite-Shampoo: speciaal geschikt voor kitedoek.
 • Kite-Shampoo: ontwikkeld door Ultramar, professionele zeil- en tentwasserij.

Toepassing

 • Voor het reinigen en schoonhouden van een kite, vlieger, matras.
 • Voor het schoonmaken voor een reparatie.
 • Voor het reinigen en ontvetten voor behandeling met Kite-Refit Coating.

Opmerking

Tevens te gebruiken voor het reinigen van rugzakken, reistassen.

Veiligheid

Veilig te gebruiken. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruiksaanwijzing

 • Maak het doek eerst vochtig met water.
 • Spuit Ultramar Kite-Shampoo op het doek.
 • Beide kanten van de kite met een zachte borstel inwrijven.
 • Laat circa 10 minuten inwerken. Niet in laten drogen.
 • Daarna met voldoende water zeer goed spoelen.
 • Laat het doek drogen.
 • Gebruik Ultramar Kite-Refit Coating om het doek te beschermen.

Verbruik is afhankelijk van de doeksoort

400 ml: circa 10 m²

19.3 Kan ik Kite-Shampoo gebruiken op een kite met Kite-Refit Coating?

Wij adviseren om na reinigen met Kite-Shampoo, het doek weer te behandelen met Kite-Refit Coating. 

19.4 Kan ik mijn kite reinigen met leidingwater?

Jazeker! Spoel de kite regelmatig af met leidingwater en zorg altijd voor een goede extra coating. Dan zal verder reinigen met Kite-Shampoo niet nodig zijn en zal de kite langer te gebruiken zijn.

19.5 Kan mijn kite krimpen door Kite-Shampoo?

Nee de kite kan niet krimpen door kite-Shampoo. Gebruik lauw, handwarm water.

19.6 Kan ik schimmel of weerplekken verwijderen uit mijn kite?

Nee, weerplekken zijn niet meer te verwijderen uit kites en spinnakers. De producten die u daarvoor nodig hebt, tasten dit soort doek aan.

Zorg dus dat de kite altijd een optimale extra coating heeft.

19.7 Kan ik Kite-Shampoo lang bewaren?

19.8 Ik krijg niet alle vlekken uit mijn kite. Wat nu?

Als de vlekken na het schoonmaken met Kite-Shampoo nog niet verdwenen zijn, dan zullen ze ook niet meer veilig te verwijderen zijn.

19.9 Hoelang moet Kite-Shampoo inwerken?

Laat Kite-Shampoo circa 10 minuten inwerken. Langer mag gerust. Echter niet in laten drogen. Daarna goed spoelen totdat alle shampoo-resten weg zijn.

19.10 Hoeveel heb ik nodig om mijn kite schoon te maken?

Met een spuitbus (400 ml) kun je circa 10 m² behandelen. Door je kite eerst nat te maken verdun je het product een beetje. Hierdoor zal het prettiger werken en kun je meer vierkante meters behandelen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Ultramar Products 8,8 / 10 - 1794 Reviews @ Feedback Company
Ultramar maakt gebruik van cookies om u nog beter van dienst te zijn. Door verder te gaan gaat u hiermee akkoord. Dit bericht verbergen Meer over cookies »