Menu
0
0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Storm, regen, wind...hoe staat het eigenlijk met de stiksels van uw bootkap?

 • Geplaatst op
 • Door Pieter Visser
 • Geplaatst in bootkap
 • 6
Storm, regen, wind...hoe staat het eigenlijk met de stiksels van uw bootkap?

Stiksels van een bootkap hebben het zwaar te verduren. Lees hier alle tips en adviezen van Ultramar Zeil & Tent Wasserij.

 

Ik moest gelijk denken aan al die klanten die ik de afgelopen jaren gesproken heb bij Ultramar. Zeker meer dan de helft was in de veronderstelling dat er met de stiksels niets aan de hand was.
 

Mijn bootkap gewoon reinigen en waterdicht maken
"Nee, hoor er zit alleen schimmel in de bootkap en hij lekt een beetje. Gewoon reinigen en weer waterdicht maken, dat is voldoende." "Weet u zeker dat de stiksels nog goed zijn?" vroeg ik dan. "Ja natuurlijk, de bootkap is pas een jaar of 3 oud." 
 

Stiksels van de bootkap controleren
Iedere bootkap die wij bij Ultramar Zeil- en Tent Wasserij binnenkrijgen om te wassen en waterdicht te  maken, controleren we even. Gewoon simpel, even met de nagels over de stiksels wrijven. Groot is vaak de verbazing van de klant als je dan zo de stiksels weghaalt. "Hoe kan dat nou? Je zag er niets van. Ze leken nog prima."
 

Polyester/katoen garen
Veel bootkappen worden nog gestikt met een garen van polyester/katoen. Dit menggaren gebruikt de zeilmaker niet voor niets. Dit heeft alles te maken met de waterdichtheid van de bootkap.
 

Bootkap plakken met dubbelzijdige tape
Als de zeilmaker 2 delen van de bootkap aan elkaar wil naaien, plakt hij deze vaak eerst even aan elkaar. Hij gebruikt hiervoor dubbelzijdige tape. Hierdoor blijven de delen mooi op elkaar zitten, zodat hij er gemakkelijk in een strakke lijn overheen kan stikken. Zou hij de tape niet gebruiken, dan schuiven de delen steeds van elkaar als hij ze door de naaimachine haalt.
 

Grote naald, grote gaatjes
De naald is uiteraard altijd groter of minstens net zo groot, als het gebruikte garen. Anders zou het garen niet door het stikgaatje kunnen. Dit is precies de reden dat de zeilmaker nog vaak kiest voor het menggaren van polyester/katoen.
 

Waterdicht door katoen
De polyester kern van het garen zorgt voor de stevigheid. Het katoenen omhulsel van het garen zorgt voor de waterdichtheid. Katoen zet namelijk uit als het nat wordt. Het katoen zwelt op en zet zo het stikgaatje dicht.
 

Het grote nadeel van katoen
Katoen is een natuurproduct. "Alles wat de natuur voortbrengt, zal uiteindelijk ook weer door de natuur opgenomen worden" heb ik wel eens iemand horen zeggen.
 

En zo is het ook met het katoen van het menggaren. Het zal verteren en verslechteren door allerlei invloeden. De grootste boosdoener is de schadelijke UV-straling. Ondanks dat het stiksel er nog goed uitziet, kan het zo maar zijn dat het helemaal verteerd is. Uw bootkap zit eigenlijk alleen nog maar aan elkaar door de gebruikte dubbelzijdige tape!
 

Stiksel van de bootkap regelmatig checken
Er is maar 1 manier om te weten of uw mooie bootkap nog wel zo stevig is. Regelmatig even controleren. Ga eens stevig met uw nagels over het stiksel. Op verschillende plaatsen op de bootkap. Is het stiksel nog goed of ziet u het gelijk dunner worden? Of misschien wel helemaal verdwijnen?
 

Op tijd even met uw bootkap langs de zeilmaker
Het is verstandig om de bootkap door te laten stikken als u ziet dat de stiksels slecht zijn geworden. Door het te controleren bent u er op tijd bij. Het is voor de zeilmaker dan simpel om de bootkap door te stikken. Dit zal u aanzienlijk minder kosten, dan wanneer hele delen los zijn gewaaid.
 

Wacht niet tot het te laat is
Wacht u tot er weer een keertje dikke wind, storm en regen over de bootkap waait? Dan is de kans een stuk groter dat de bootkap op bepaalde delen loskomt. Lastig als u midden op het water zit. Misschien nog wel lastiger als u thuis warm bij de kachel zit, terwijl het ondertussen zo uw boot inregent.
 

Zeilmakers bij u in de buurt
Wilt u uw bootkap laten controleren? Als eigenaar van Ultramar heb ik veel ervaring met zeilmakers. Hier vindt u een lijst met adressen van zeilmakers waar ik al jaren met veel plezier zaken mee doe. Doe er uw voordeel mee! Voorkomen is beter dan genezen. En goedkoper dan een nieuwe bootkap!:-) Lijst Zeilmakers
 

Wie ben ik?
Mijn naam is Pieter Visser. Als eigenaar van Ultramar (www.ultramar.nl) zal ik regelmatig onderwerpen, nieuws, producten en tips behandelen die te maken hebben met het onderhoud aan uw zeilen, voortent, zonnescherm, bootkap, etc. Heft u tips, leuke nieuwtjes of suggesties? Mail me gerust: info@ultramar.nl


Ultramar volgen?

Volg dit blog en deel het met uw vrienden. Misschien hebben zij er iets aan!

Facebook: Like deze blog met onderstaande Facebook button. Of ga hier naar onze Facebookpagina.


Vraag direct de GRATIS HANDLEIDING met 3 STAPPENPLAN aan!

Ontvang onze gratis handleiding met eenvoudig stappenplan. Voor het reinigen en impregneren van uw bootkap.

Nu aanvragen

Reacties

 1. Pieter Visser Pieter Visser

  Beste Ronny,

  U kunt de foto's sturen naar support@ultramar.nl. Dan zullen we snel reageren.

 2. Pieter Visser Pieter Visser

  Hallo Alex,

  Dat is goed om te horen. U kunt alvast eens kijken op www.zeilwasserij.nl.

  Tot horens.

 3. Jan Wildeman Jan Wildeman

  Wij hebben een paviljoen (partytent) van 3x4 en zijn al aan het derde dak. Nu zijn ze niet meer te koop. Het scheurt steeds op de naden. De leverancier zegt dat het komt omdat het de hele zomer buiten staat en door de zo'n. Verteert het dak. Het is een soort zeil en waterdicht. Hebben al geprobeerd om een nieuw dak te laten maken maar dat kost ongeveer € 800,00.

 4. Alex van de Wall Alex van de Wall

  Uw product vorig jaar voor de eerste maal toegepast op mijn kuiptent, ik kan niet anders zeggen dat ik over het resultaat zeer tevreden ben alleen denk ik de volgende keer hem te laten wassen. Ik ben nog aan het verzinnen hoe ik de kuip dicht maak wanneer ik de tent eraf heb. ik laat het u weten wanneer ik zover ben. mvg Alex.

 5. ronny mulder ronny mulder

  goeiendag als ik u een foto stuur van mijn boot tent,kunt u dan een prijs opgave geven voor de eventuele kosten voor het controleren stiksels wassen en waterdicht maken van die tent of globaal de kosten graag hoor ik van u

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Benodigde velden
* Benodigde velden