Menu
0
0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Kan ik zelf mijn zeilen reinigen?

 • Geplaatst op
 • Door Pieter Visser
 • 0
Kan ik zelf mijn zeilen reinigen?

Het lijkt misschien onbegonnen werk om zelf uw zeilen te reinigen. Maar dat hoeft het niet te zijn! Met de juiste methode is het niet lastig om uw zeilen zelf weer stralend schoon te krijgen. Daarom leggen wij graag aan u uit met welke stappen u een professioneel resultaat bereikt.

Geen overbodige luxe

Zeilen reinigen moet zo nu en dan gebeuren. Zout, zand en vervuiling, algen en schimmels zijn een flinke aanslag op zeilen. Een schoon zeil is een veel prettiger gezicht, dan een zeil vol vlekken en aanslag. Maar dat is niet de enige reden voor het reinigen van uw zeilen. Op den duur kan vervuiling schade aanbrengen aan de coating of stiksels. Bij laminaatzeilen kan vooral schimmel veel schade aanrichten. Via de stikgaatjes en beschadigingen in het doek komt schimmel namelijk tussen het laminaat. Schimmel tussen de laminaatlagen trekt vocht aan. Wanneer dit gebeurt is de kant op delaminatie groot. Delaminatie wil zeggen dat de verschillende lagen van het doek loskomen. Wees er daarom op tijd bij en reinig uw zeilen regelmatig voor een langere levensduur van uw zeilen!Zeilen reinigen: hoe moet het niet?

Voordat u aan de slag gaat met het reinigen van zeilen is het verstandig u even te verdiepen in de beste methoden. Wij horen vaak tips voor het reinigen van zeilen, die in de praktijk niet zo goed werken of zelfs het zeil kunnen beschadigen. Deze hebben wij voor u op een rijtje gezet.  

 

Dont’s

Lang wachten
Zoals hierboven beschreven is de kans groot dat uw doek aangetast wordt als u te lang wacht met reinigen. Schimmel kan gaten in het doek en delaminatie veroorzaken.
Een hoge drukreiniger gebruiken
Zeilen reinigen met een hoge drukreiniger is een snelle en effectieve methode. Toch raden wij dit sterkt af. Het is namelijk ook zeer waarschijnlijk dat u uw doek op deze manier beschadigt. Wilt u toch graag een hoge druk reiniger gebruiken bij het reinigen? Lees dan ons blog over het reinigen met een hogedrukreiniger.
Groene zeep gebruiken
In ieder gootsteenkastje zou groene zeep moeten staan. Het is een veilig en natuurvriendelijk schoonmaakmiddel. Gaat u zeilen reinigen dan is groene zeep helaas niet zo geschikt. De plantaardige oliën in groene zeep laten een vettig laagje op het doek achter. Dit laagje is een perfecte voedingsbodem voor algen en mossen. Er zal zich dus weer eerder aanslag vormen op uw doek. Meer weten over het gebruik van groene zeep? Lees ons blog hierover.
Wassen in de wasmachine
We horen weleens de tip zeilen ‘gewoon’ in de wasmachine te wassen. Om verschillende redenen is dit toch niet zo’n goed idee. Bij het wassen in een wasmachine raakt het stiksel vaak los, het zeil kan krimpen en omdat de wasmachine meestal net niet groot genoeg is, wordt het zeil zelfs niet eens goed schoon. Zeilen reinigen: hoe dan wel?

Nu weten we hoe het niet moet, maar hoe moet het wel? Voordat we het hier over gaan hebben, hebben we eerst een belangrijke tip voor als uw zeilen nog niet vies zijn: houd het bij! Door uw zeilen regelmatig te wassen met handwarm water en een borstel voorkomt u dat er aanslag op uw zeil kan ontstaan. Een kleine wasbeurt met water is zo gebeurd en zo stelt u uitgebreidere reiniging nog even uit. Is uw zeil al vervuild? Gebruik dan Ultramar Sail Cleaner om uw zeilen weer stralend schoon te krijgen.
 

 • Vul een bak, kliko, bad of regenton met handwarm water (30 ℃).
 • Voeg 20 gram (1 maatschep) per 1 liter handwarm water toe en meng dit.
 • Vouw/rol het zeil en plaats deze in het water.
 • Laat het zeil minimaal 24 uur ondergedompeld inweken.
 • Verwijder losgeweekt vuil en de reiniger met een zachte borstel en voldoende water.
 • Bescherm het zeil vervolgens met Ultramar Sail & Spinnaker Coating.

   


Tips voor ernstig vervuilde doeken

 • Door na 24 uur extra warm water toe te voegen kunt u het zeil nogmaals laten weken.
 • Bij ernstige vervuiling kunt u het zeil meerdere dagen laten inweken en de behandeling herhalen.
 • Soms zijn zeilen zo vervuild dat ze niet meer uitsluitend te reinigen zijn met Ultramar Sail Cleaner. Bij ernstige vervuiling en  diep ingedrongen vlekken kunt u Ultramar Power Cleaner gebruiken.

Vraag direct de GRATIS HANDLEIDING met 3 STAPPENPLAN aan!

In onze gratis handleiding vindt u nog meer professionele informatie over het reinigen en coaten van uw zeilen.

Nu aanvragen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Benodigde velden
* Benodigde velden