Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, kunt u hier inloggen.
Account aanmaken
Maak het u gemakkelijk! Door een account aan te maken kunt u iedere keer snel bestellen en eerdere bestellingen bekijken.
28 May 2018

Zonnescherm schoonmaken? De Beste Tips en een Gratis Stappenplan

Koffie en een broodje op de tafel. Tijdschrift of krant erbij. De zon schijnt al uitbundig en de vogels fluiten er lustig op los. Toch wel lekker om het zonnescherm alvast omlaag te doen. Maar helaas, dit bederft de pret. Het scherm is vies. Hoe krijgt u alle vlekken en vuiligheid eraf? Doe uw winst met onderstaande tips en volg mijn handige stappenplan. De meest hardnekkige vlekken verwijdert u op deze manier zelf.

 

Zonnescherm schoonmaken

Na verloop van tijd is er geen ontkomen meer aan. Uw mooie nieuwe zonnescherm heeft een reinigingsbeurt nodig. De eerste jaren is het soms nog wel te doen, maar op een gegeven moment is een schoonmaakbeurt echt noodzakelijk. Gelukkig kunt u dit heel goed zelf doen. Ik geef u waardevolle tips waardoor uw zonnescherm weer zal blinken alsof het nieuw is. Om sterke vervuiling te voorkomen, is het beter om het scherm jaarlijks te reinigen. Ook bijhouden tussendoor is van belang.

 

Schoonmaken zonneschermen; algemene tips

Voordat ik inga op specifieke vormen van vervuiling en de verschillen tussen zonneschermen onderling, eerst een paar algemene tips:

 • Maak het scherm schoon als het voorlopig droog blijft. Het liefst de eerste 24 uur, zodat u het doek droog kunt oprollen.
 • Maak het scherm niet schoon op een moment dat de zon fel schijnt. Droogt het namelijk te snel en gebruikt u reinigingsmiddelen, dan is er kans op vlekken. Kies dus het liefst een moment in de ochtend of laat in de middag.
 • Verwijder niet alleen de zichtbare vlekken, maar reinig het hele scherm. Dit om kleurverschil te voorkomen.
 • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen.
 • Het voorjaar is de beste tijd. Ideaal dat dit ook juist het moment is waarop veel mensen schoonmaakkriebels krijgen.
 • Een aanvulling op bovenstaande tip: veel soorten vervuiling, zoals vogelpoep en regenstrepen, ontstaan als u het scherm gebruikt. Hardnekkige vervuiling zoals schimmel, groene aanslag en weerplekken verschijnen juist op de momenten dat u het scherm niet gebruikt. Wanneer het nat en donker is. Juist, in de herfst en de winter. Impregneer het doek daarom ook aan het begin van de herfst. Dit scheelt u in de lente veel schoonmaakwerk.

 

Langere levensduur zonnescherm

Het aanschaffen van een zonnescherm is vaak een hele investering. Lees mijn tips en geniet jarenlang van uw scherm. Volgt u deze tips op, dan verlengt u de levensduur gegarandeerd:

 • Impregneer niet alleen de bovenkant, maar ook de binnenzijde van het doek.
 • Verwijder schimmels zo snel mogelijk.
 • Impregneer voordat de winter begint.
 • Reinigen kan in principe gewoon met water. Heeft u echt vervuiling die niet verdwijnt, gebruik pas dan een professionele doekreiniger / zonneschermreiniger.

 

Meest voorkomende vervuiling

Uw scherm is vies. U weet misschien niet eens meer waardoor de vlekken zijn veroorzaakt. De meeste vlekken komen door onder andere:

 • Vette aanslag als gevolg van roet en atmosferische vervuiling.
 • Stof en zand; vaak zit dit, wanneer u gaat schoonmaken, al redelijk vastgehecht aan het doek.
 • Regenstrepen; deze kunnen lastig te verwijderen zijn.
 • Algen, schimmels, verstikkingen, mossen.
 • Hars van bomen.
 • Vogelpoep; geeft vaak uitgebeten vlekken in het doek.

 

Vervuiling zonnescherm voorkomen

Is dit een utopie? Nou ja, vervuiling helemaal voorkomen lukt u nooit, maar door gebruik te maken van deze tips hoeft u minder vaak schoon te maken:

 • Woont u in een drukke straat of zijn er veel bomen in de omgeving van uw woning, kies dan voor een scherm met een wat donkerder kleur.
 • Zorg ervoor dat het zonnescherm altijd droog is. Vocht is als het ware vergif voor uw scherm. Natuurlijk is het doek geïmpregneerd, maar vocht is en blijft slecht voor uw scherm. Het bevordert bijvoorbeeld ook de groei van schimmels. Laat het scherm bij regen nooit uitgeschoven staan. Maar ook hier is impregneren weer belangrijk. Moet u het scherm vochtig oprollen? Dan hoop ik dat het doek een goede bescherming heeft van een goed impregneermiddel.


Hoe maakt u het zonnescherm schoon?

Gaat u een zonnescherm schoonmaken, dan gaat het vaak om een groot stuk doek. Hoe gaat u te werk? Volg de volgende stappen:

 

1. Loshalen of uitklappen

Draai het scherm helemaal uit. Bij een aantal modellen is het ook mogelijk om het doek helemaal los te maken. Dit werkt wel het handigst.

2. Verwijder eerst het grove vuil

Er liggen nogal eens blaadjes of wat takjes op het scherm. Ook kunt u zand tegenkomen. Verwijder dit eerst voordat u met water en een reinigingsmiddel aan de gang gaat. U gebruikt hiervoor gewoon een borstel. Neem direct de onderkant van het doek en het frame mee. Uiteraard verwijdert u tijdens deze stap direct alle spinnenwebben.

3. Schoonmaken met lauwwarm water

Zorg voor een emmer met niet al te warm water. Neem ook een zachte, maar wel stevige borstel. Let erop dat u niet alleen borstelt over de gedeelten die zichtbaar vies zijn. Borstel het hele doek af met lauwwarm water.

4. Gebruik voor niet verdwenen vlekken een reinigingsmiddel

Zeker als het doek sterk vervuild is, krijgt u het waarschijnlijk niet schoon met alleen water. Neem Ultramar Sprayhood Tent & Shampoo. Pak daarna weer uw borstel en reinig nogmaals het hele doek.

5. Intrekken

Het schoonmaakmiddel heeft even tijd nodig om zijn werk te doen. Laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Daarna spoelt u het af met ruim water.

6. Gebruik Ultramar Power Cleaner voor hardnekkige vlekken

Toch nog niet alle vlekken verdwenen? Geen nood, met Ultramar Power Cleaner verwijdert u de meest hardnekkige vlekken.

7. Goed laten drogen

Draai het zonnescherm pas omhoog als het helemaal droog is. Een nat scherm oprollen moet u absoluut niet doen. Bekijk daarom altijd van tevoren even of het gaat regenen, ja of nee. Buienradar en weeronline zijn redelijk betrouwbaar.

8. Zonnescherm impregneren

Na het zonnescherm reinigen kunt u het doek nu het beste impregneren. Op die manier is het scherm weer een heel jaar beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Ook wordt het doek veel minder snel vuil.


Vraag direct het stappenplan zonnescherm reinigen en impregneren aan. Geheel gratis.

Met dit 3-stappenplan krijgt u bootkap, tent, cabriodak, zeil en zonnescherm perfect SCHOON en WATERDICHT!

nu aanvragen

 

Zonneschermreiniger

Zoals ik hierboven al noemde kunt u Ultramar Sprayhood Tent & Shampoo en Power Cleaner gebruiken als warm water niet afdoende is.

 

Gebruik geen hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is prima voor uw stoeptegels, maar niet voor uw zonnescherm. U kunt uw doek hierdoor echt beschadigen. Het is soms funest voor stiksels en coating. Verder geeft het vaak lelijke strepen. Was het doek ook nooit, als dat überhaupt mogelijk is, in de wasmachine. Ook dit geeft kans op beschadigingen. Laat u uw zonnescherm professioneel reinigen, vraag dan vooraf of er geen hogedrukreiniger aan te pas komt.

 

Hoeveel reinigingsmiddel gebruiken

U wilt reinigingsmiddel voor het zonnescherm aanschaffen? Twijfelt u over de hoeveelheid die u nodig heeft? Het is een beetje lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Het hangt namelijk ook af van het type zonnescherm dat u heeft. Ook de mate van vervuiling speelt een rol. Over het algemeen adviseer ik om voor een standaard scherm dat normaal vervuild is 2,5 liter Sprayhood & Tent Shampoo te gebruiken. Power Cleaner heeft u minder nodig, omdat u eerst reinigt met de shampoo.

 

Gebruik nooit te weinig impregneermiddel

Heeft u impregneermiddel nodig, gebruik dan zeker niet te weinig. Liever te veel, zou ik zeggen. Om redelijk nauwkeurig te bepalen hoeveel u nodig heeft, kunt u altijd even het etiket raadplegen. Houd ook rekening met de leeftijd van uw scherm. Een ouder zonnescherm vraagt om meer impregneermiddel dan een wat nieuwer scherm. Een globale indicatie is: 2,5 liter Sprayhood & Tent Protector voor een standaard scherm.

 

Doek zonnescherm schoonmaken met groene zeep

Het schoonmaken van zonneschermen is een regelmatig besproken onderwerp. Op verjaardagen, op blogs en op fora. Regelmatig leest u dan dat u het scherm kunt reinigen met groene zeep. Nu ontken ik niet dat u met dit middel vlekken laat verdwijnen. Het grote nadeel is echter dat u uiteindelijk vuil aantrekt op deze manier. Groene zeep bestaat uit plantaardige oliën en hierdoor wordt het doek vettig. Ideaal voor schimmels, algen en vuil.

 

Zonnescherm schoonmaken groene aanslag

Groene aanslag is erg lelijk op uw zonnescherm. Zoals ik al eerder vertelde, is de lente het meest ideale seizoen om uw scherm te reinigen. Groene aanslag groeit echter het hardst in de herfst. Het is dan vochtig en u gebruikt uw scherm maar zelden. Probeer het zonnescherm aan het einde van de herfst nog een korte schoonmaakbeurt te geven. En even goed te impregneren. Daar heeft u in het voorjaar zeker profijt van. Als er dan weer nieuwe aanslag aanwezig is, kunt u dit waarschijnlijk snel met water en een borstel schoonmaken. Ideaal.

 

Alg op zonnescherm

Alg is soms lastig te verwijderen. Probeer het toch altijd eerst met een zachte stevige borstel en lauwwarm water. Werkt dit niet voldoende, neem pas dan een reinigingsproduct en volg ons stappenplan.

 

Zonnescherm schoonmaken vogelpoep

Hoe fantastisch vogels ook kunnen zingen, hun uitwerpselen zijn minder prettig. Soda en groene zeep helpen vaak prima, maar ik raad u deze middelen af. Laat de poep eerst opdrogen en schraap het daarna van het scherm. Vervolgens neemt u een borstel en wat water. Helpt dit niet, gebruik pas dan een speciale shampoo.

 

Zonnescherm laten reinigen

Komt u er echt niet uit en ontbreekt u de tijd om het zonnescherm te reinigen? Ik verzeker u nogmaals dat het met de juiste producten prima zelf te doen is. Toch geen optie voor u? Dan kunt u het scherm ook laten reinigen. Wat wordt er in dat geval voor u gedaan?

 • Doek wordt aan beide zijden geborsteld.
 • Inschuimen en inborstelen met speciale shampoo.
 • Eventueel nog de extra onderflap apart reinigen.
 • Doek aan beide kanten schoonspuiten.
 • Constructie van zonnescherm wordt gereinigd.
 • Doek impregneren.
 • Zijn de ruiten vies geworden door het reinigen van het zonnescherm, dan worden deze meestal ook nog even gewassen.

 

Soorten zonneschermen

Grofweg kunnen we onderscheid maken tussen de volgende soorten zonneschermen:

 • Screens en verandazonwering
 • Rolluiken
 • Uitvalschermen en markiezen
 • Knikarm zonnescherm
 • Staande zonnescherm
 • Binnenzonwering
 • Parasols

 

Textiel van zonnescherm

Waarvan is uw zonnescherm gemaakt? In de praktijk komen we de volgende stoffen het meest tegen:

 • Polyester; heeft als grote voordeel dat het niet snel scheurt. Nadeel is dat deze synthetische vezel niet goed bestand is tegen UV-licht. Het doek verkleurt daardoor sneller. Het kan prima gereinigd worden.
 • Katoen; vroeger waren vrijwel alle zonneschermen van katoen. Katoen is 100% natuurlijk, maar is op het moment niet meer populair. Het is namelijk niet UV-bestendig en gevoelig voor schimmel.
 • Microgeperforeerde doeken; dit is een synthetische vezel met een hoogwaardige coating. Voordeel is dat deze doeken de warmte beduidend temperen en het felle zonlicht enorm verzachten.
 • Acrylvezel; deze synthetische vezel is ideaal voor een zonnescherm. Kleur blijft lang mooi, het doek is warmtewerend en het kan gemakkelijk gereinigd worden.
 • Polipropyleen; deze goedkope vezel vindt u meestal niet bij de wat duurdere zonneschermen. De aanschafprijs kan laag liggen, maar het doek gaat waarschijnlijk niet lang mee. Ook is het niet bestand tegen UV-straling.

 

Schoonmaken van de diverse soorten zonneschermen

Eigenlijk kunt u alle soorten zonwering wel zelf reinigen. Wees vooral voorzichtig met het doek. Gebruik hierbij zeker de tips die ik gaf. Op die manier verlengt u de levensduur van het zonnescherm. Bovendien geniet u van een mooi en schoon scherm. Een prachtig visitekaartje voor uw woning.

 

Waterdicht zonnescherm

Uiteraard gaat u ervanuit dat uw zonnescherm waterdicht is. Het doek is tijdens de productie behandeld met een speciale coating. Dit geeft bescherming en maakt het doek vuil- en waterafstotend. Schimmel, vogelpoep en algen hechten zich minder snel aan de vezels van het doek. Helaas tast het UV-licht deze beschermlaag aan. Soms is de beschermende werking al na een aantal maanden verdwenen. Wat kunt u dan doen?

 • Het zo laten en accepteren dat het doek niet water- en vuilafstotend meer is. Wilt u tegelijkertijd genieten van een schoon en fris zonnescherm, dan moet u wel heel frequent aan het soppen.
 • Ik adviseer u om het doek een keer per jaar te impregneren. Dit kost u maar weinig tijd en het zonnescherm is op deze manier blijvend beschermd tegen vuil en water.

 

Scharnieren behandelen

Vergeet tijdens een schoonmaakbeurt ook de armen en scharnieren van het zonnescherm niet. De scharnieren spuit u in met siliconenspray of een ander geschikt smeermiddel. De armen reinigt u snel en eenvoudig met wat lauwwarm water.

 

"Handleiding met eenvoudig stappenplan"

Met dit 3-stappenplan krijgt u bootkap, tent, cabriodak, zeil en zonnescherm perfect SCHOON en WATERDICHT!

nu aanvragen

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter