Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, kunt u hier inloggen.
Account aanmaken
Maak het u gemakkelijk! Door een account aan te maken kunt u iedere keer snel bestellen en eerdere bestellingen bekijken.
28 May 2018

Zonnescherm reinigen & impregneren? Gebruik het 3-stappenplan van Ultramar!

Een plantje op de tafel, de tuin mooi verzorgd en dan een zonnescherm vol vlekken. Ik kom dit regelmatig tegen. Vaak vinden mensen het te veel moeite om hun zonnescherm te onderhouden. Dit is jammer. Met maar een klein beetje moeite en de juiste producten houdt u het scherm jarenlang spic en span. Ook gaat de zonwering, als gevolg van regelmatig onderhoud, jaren langer mee.

 

Zonnescherm reinigen en impregneren: het 3-stappenplan van Ultramar

U hoeft de strijd met het vuil niet te verliezen. Soms denken mensen dat je het vuil op een zonnescherm gewoon moet accepteren. Na een aantal jaren zien de markiezen er nu eenmaal niet proper meer uit. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Maakt u het zonnescherm regelmatig schoon en impregneert u het ieder jaar, dan gaat uw zonweringdoek erg lang mee. Daarnaast ziet het er nog fris uit ook. Een goede behandeling garandeert absoluut een langere levensduur. Door gebruik te maken van het 3-stappenplan van Ultramar, weet u zeker dat u het doek op de beste manier behandelt.

 

Zonnescherm reinigen: 3-stappenplan


Stap 1: Zonnescherm reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo

 • Reinig eerst even met handwarm water.
 • Sprayhood & Tent Shampoo aanbrengen op het natte doek. Borstel het vuil goed los. Gebruik een plantenspuit om het goed te verdelen.
 • Laat de shampoo circa 20 minuten inwerken.
 • Shampoo en vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
 • Laat het doek nu een beetje drogen.
 • Is er toch nog vervuiling te zien? Dan verder reinigen met Power Cleaner. Zie stap 2.

 

Stap 2: Zware vervuiling verwijderen met Power Cleaner

 • Power Cleaner op zonnescherm aanbrengen en met een zachte borstel inwrijven. Gebruik een spray of plantenspuit.
 • Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit extra Power Cleaner, borstel en laat wederom inwerken. Herhaal deze stappen tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan soms enkele uren duren. Hierna goed spoelen.
 • Laat het doek nu goed drogen.

 

Stap 3: Zonnescherm impregneren met Sprayhood & Tent Protector

 • Breng Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan. Ook aan de binnenkant van het dak gebruiken! Hierdoor heeft u aan de binnenkant een betere bescherming tegen schimmels en weerplekken.
 • Sprayhood & Tent Protector niet op ramen of lak etc. in laten drogen, maar gelijk met een vochtige doek verwijderen.
 • Laat het dak goed drogen. Evt. de behandeling herhalen.
 • Zitten er toch druppels impregneermiddel op de ramen? Gewoon afnemen met een beetje wasbenzine.
 • Daarna de ramen schoonpoetsen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.

 

Stappenplan aanvragen

U kunt het 3-stappenplan ook eenvoudig per e-mail ontvangen. Wel zo handig want dan heeft u deze altijd bij de hand. Vraag het stappenplan nu aan.

nu aanvragen

 

Zonnescherm reinigen & impregneren: soorten vervuiling

Heeft u een zonnescherm van Sunbrella? Of zijn uw markiezen van het merk Markilux? Bij veel bekende merken gaat het uiteindelijk om hetzelfde soort zonweringdoek. Of, bijna hetzelfde, kan ik beter zeggen. Er zijn soms kleine verschillen. Het onderhoud is echter bij al deze doeken gelijk. Het stappenplan werkt altijd. Heeft u gekozen voor een van bovenstaande merken, dan is de kwaliteit absoluut goed. Helaas zegt dit maar weinig over de mate van vervuiling. Elk doek is vatbaar voor onderstaande soorten van vervuiling:

 

Groene aanslag

Verwijder groene aanslag zo snel mogelijk. Deze aanslag vormt namelijk een perfecte voedingsbodem voor schimmels. Deze tasten de coating van het doek aan, dus zo snel mogelijk verwijderen is belangrijk.  Check vooral donkere plekken op groene aanslag. Er zijn vast wel plekjes op uw markiezen, parasol of zonnescherm waar het zonlicht nauwelijks op schijnt. Juist daar is de kans op groene aanslag het grootst. Meestal zijn dit tegelijkertijd de plaatsen waar het het langst vochtig blijft. Controleer deze plekken regelmatig. Groene aanslag is soms erg hardnekkig. Zeker wanneer de aanslag al lang op het doek zit, is het soms moeilijk te verwijderen. Gebruik echter het stappenplan en de groene aanslag verdwijnt gegarandeerd.

 

Schimmel

Ik noemde net al even de schimmels die ontstaan wanneer u groene aanslag niet op tijd verwijdert. Uiteraard zijn er meer oorzaken voor het ontstaan van schimmel. Een ding is zeker: door het stappenplan en de juiste producten te gebruiken, verdwijnt de schimmel volledig.

 

Weerplekken

Ook hier geldt: niet te lang wachten met schoonmaken en een keer per jaar impregneren.

 

Zonnescherm reinigen: 3-stappenplan

Schimmel, weerplekken en groene aanslag ontstaan juist als u het scherm niet gebruikt. Is het doek voor langere tijd opgerold en opgeborgen, dan loopt u kans op deze vervelende soorten vervuiling. Maak het zonnescherm dus juist schoon voordat u het langdurig opbergt/oprolt. Meestal is het eind van de zomer een prima moment om het zonnescherm een uitgebreide schoonmaakbeurt te geven. Impregneer het doek ook voordat u het de hele winter oprolt. Zo kunt u tijdens de eerste nieuwe lentedag genieten van een fris en schoon zonnescherm!

 

Zonnescherm reinigen & impregneren: algemene tips!

U heeft graag lang plezier van uw zonnescherm? Door gebruik te maken van onderstaande handige tips, is de kans op een langere levensduur van uw zonwering erg groot:

 

Regelmatig reinigen

Maak het scherm één keer per jaar schoon met een geschikt schoonmaakproduct. Tussendoor gebruikt u simpelweg handwarm water en een zachte borstel. Is het scherm tussentijds toch sterk vervuild, gebruik dan wel een geschikt schoonmaakproduct; gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen. Voordat u gaat schoonmaken verwijdert u eerst het stof en het losliggende vuil met een zachte borstel. Wacht, wanneer u een nieuw scherm heeft, niet te lang met schoonmaken. Voorkom aanhechting van vuil.

 

Regelmatig impregneren

Op zich is het doek van uw zonnescherm tijdens de productie behandeld met een beschermende coating. Hierdoor hechten vogelpoep, schimmel, algen en andere soorten vuil zich minder snel aan het doek. Helaas is deze beschermende coating soms al binnen een aantal maanden verdwenen. Dit gebeurt vooral door de invloed van UV straling. Impregneer daarom het zonnescherm één keer per jaar. Doe dit het liefst voordat de winter begint. Vergeet tijdens het impregneren niet de onderkant/binnenkant van het doek mee te nemen. Juist daar is het vaak donker en vochtig.

 

Gebruik géén hogedrukreiniger

Natuurlijk begrijp ik dat deze verleiding groot is. Een borstel en een emmer met sop lijken altijd meer werk dan het pakken van de hogedrukspuit. Toch is dit ten stelligste af te raden. Waarom? Stiksels, coating en zelfs het doek zelf kunnen erdoor beschadigen. Let ook op als u het zonnescherm laat schoonmaken door een bedrijf, want ook dan wordt soms een hogedrukspuit gebruikt.

 

Gebruik géén groene zeep of soda

Is het een goed idee om groene zeep of soda te gebruiken tijdens het schoonmaken van parasols, markiezen en de zonwering? Deze middelen zijn niet al te duur en vuil verdwijnt meestal als sneeuw voor de zon. Toch raad ik u dit af om de volgende redenen:

 • Groene zeep bevat plantaardige oliën. Na het schoonmaken, zelfs na goed naspoelen, blijft er een vettig laagje achter op het doek. Dit trekt algen, schimmels en vuil aan. Uiteindelijk wordt uw doek dus juist sneller vies.
 • Gaat u impregneren nadat u groene zeep heeft gebruikt? Deze middelen botsen met elkaar. Impregneren is dus nauwelijks meer mogelijk.

 

Voorkom vuil

Als het mogelijk is, plaats de zonwering dan onder de dakgoot. Zo kunt u veel vuil voorkomen.

 

Laat het doek niet nat worden

Draai het zonnescherm altijd op bij harde wind en regen. Is het doek toch nat geworden, laat het dan eerst drogen voordat u het oprolt. Zo voorkomt u schimmel.

 

Zonnescherm reinigen: 3-stappenplan

 

Vergeet de scharnieren niet!

Onderhoud niet alleen het doek zelf, maar ook de scharnieren. Behandel de draaiende onderdelen een keer per jaar met siliconenspray. Gebruik geen olie en vethoudende producten.

 

Gebruik professionele reinigingsmiddelen van Ultramar

Al onze producten zijn uitvoerig door onszelf getest. In onze wasserij hebben we jarenlange ervaring met het reinigen en waterdicht maken van allerlei soorten zonneschermen. Hierdoor weten wij exact wat de beste methoden zijn. De producten hebben zichzelf dus al bewezen. Uiteraard zijn we verder gegaan met het ontwikkelen van de producten. Daardoor zijn ze nu ook prima thuis te gebruiken. Zeker wanneer u het stappenplan gebruikt, is het resultaat gegarandeerd om naar huis te schrijven.

 

Een aantal voordelen van onze producten

 • Uitvoerig getest
 • Worden al jarenlang gebruikt
 • Werd gebruikt door Koninklijk Huis
 • Eenvoudige en snelle werking
 • Ervaring is niet nodig
 • Niet u, maar de producten doen het werk
 • Zelfs geschikt voor sterk vervuild doek

 

Aanbevolen hoeveelheid

Wilt u de producten aanschaffen, dan is het handig om te weten hoeveel u ongeveer nodig heeft. Een exact antwoord is niet te geven, maar een aantal aanwijzingen heb ik wel voor u:

 • Hoeveelheid is afhankelijk van type zonnescherm.
 • Bij impregneren geldt altijd: liever iets te veel dan iets te weinig.
 • Raadpleeg ook zeker de etiketten op het product, hier vindt u veel nuttige informatie.
 • Bij een ouder zonnescherm heeft u meer impregneermiddel nodig dan bij een nieuw scherm.
 • Vaak maak ik gebruik van het volgende voorbeeldje:
  • 1 x Sprayhood & Tent Shampoo 2,5L
  • 1 x Power Cleaner 1L
  • 1 x Sprayhood & Tent Protector 2,5L

Let op: ik ga er dan vanuit dat het zonnescherm een standaard formaat heeft; 20 vierkante meter. Verder zijn ouderdom, type, doeksoort en mate van vervuiling uiteraard ook belangrijke factoren.

 

Zonnescherm reinigen: 3-stappenplan

 

Gegarandeerd veilig


De producten zijn gegarandeerd betrouwbaar, maar vooraf even testen raad ik u wel aan. Probeer eerst een klein stukje van het doek om zeker te weten dat er geen verkleuring optreedt. Op zich hoor ik dit zelden, maar bij de iets goedkopere doeksoorten uit het buitenland zou het kunnen gebeuren.

 

Stappenplan aanvragen

U kunt het 3-stappenplan ook eenvoudig per e-mail ontvangen. Wel zo handig want dan heeft u deze altijd bij de hand. Vraag het stappenplan nu aan.

Stappenplan aanvragen

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter