Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, kunt u hier inloggen.
Account aanmaken
Maak het u gemakkelijk! Door een account aan te maken kunt u iedere keer snel bestellen en eerdere bestellingen bekijken.
30 Apr 2018

Weerplekken verwijderen uit tentdoek? Handige tips!

Weerplekken op uw tentdoek? De grote angst van veel kampeerliefhebbers! Schimmel op uw tent? De schrik slaat u om het hart. Kan ik mijn tent nu opdoeken? Is het tijd voor een nieuwe? Ik heb goed nieuws voor u, want al deze zorgen zijn grotendeels overbodig. Weerplekken verwijderen uit tentdoek is zeker mogelijk. Lees snel verder.

 

Waarom weerplekken uit tent verwijderen?

Heeft u een idee waarom u “het weer” uit tentdoek moet verwijderen? De vlekken laten zitten betekent in ieder geval het einde van uw katoenen tent en uiteindelijk het einde van de coating bij de meeste andere tentdoeken.

Weet u de oorzaak van het ontstaan van deze schimmel? Dit kan handig zijn, want wellicht kunt u de weervlekken voortaan voorkomen. Net zo fijn toch?! Ik noem u een aantal veel voorkomende oorzaken van weerplekken in tentdoek.

 

Tent niet droog genoeg opgeruimd: weervlekken in tentdoek!

Het kan de beste kampeerder overkomen. Een keer het hoofd er niet goed bij of erg veel haast. De tent is te snel opgeruimd. Helaas was deze nog niet helemaal droog. Misschien heeft u er het hele winterseizoen niet aan gedacht. Nu het mooi weer wordt, haalt u de kampeerspullen tevoorschijn en helaas: weervlekken in tentdoek.

 

"Eenvoudig 3-stappenplan"

Graag weer een Schone en Waterdichte Voortent zonder Schimmel, Groene Aanslag en Regenstrepen? 

nu aanvragen

 

Tweedehands tent met weerplekken

Was u net zo blij met uw nieuwe tent en nu: weervlekken! Wellicht was het u bij de koop niet opgevallen, maar nu komt u erachter, tijdens het opzetten van de tent, dat er schimmel in het tentdoek zit. Balen! U denkt misschien dat u beter een nieuwe tent had kunnen kopen… wacht nog even. Er is zeker een oplossing. Zelfs voor de meest hardnekkige schimmel.

 

De kelder of schuur was te vochtig: het weer in tentdoek

Het is al jaren goed gegaan, maar nu: weervlekken in het doek. De kelder was voor u altijd een ideale plek om de kampeerspullen op te ruimen. Het ging ook altijd goed. Misschien was de winter extra nat dit jaar. Er kunnen verschillende redenen zijn voor vocht in de kelder, schuur of garage. Maar u zit nu met de gebakken peren: schimmel in uw mooie tentdoek!

 

Veel regen gehad dit seizoen: u moet schimmel verwijderen

Kampeerders mopperen niet snel. We kunnen wel ergens tegen tenslotte. Een regenbui slaat ons niet uit het veld. Ook met kou weten we prima om te gaan. Helaas is de tent minder blij wanneer het dagen- of wekenlang erg nat blijft. Met een beetje pech levert dit weervlekken in het doek op. Misschien net wat te veel in de schaduw gestaan het hele seizoen? Ook weer een extra kans op het weer in de tent!

 

Weervlekken als gevolg van gaskachel, bakken en koken

Buiten koken is in alle gevallen beter, maar niet altijd te realiseren. Kookt en bakt u echter in uw voortent, wees dan extra bedacht op schimmel. Blijf ook alert als u een gaskachel gebruikt in uw tent. De kans op schimmel is dan namelijk zeker aanwezig.

Zoals u ziet, zijn er diverse oorzaken te noemen. Doe uw winst met deze lijst en voorkom het weer in uw tentdoek. Dit is zeker mogelijk! Vergeet ook vooral niet om het doek regelmatig te impregneren. Komt er dan schimmel op de tent, dan zit dat op die extra impregneerlaag. Het is dan gemakkelijker te verwijderen en tast niet direct de coating van uw tent aan. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Weerplekken verwijderen uit tentdoek kost helaas altijd weer kostbare tijd. Tijd die u liever doorbrengt in uw tent, toch?

 

Wat is schimmel?

Het eerste wat u ziet zijn meestal zwarte puntjes en grijze vlekken. Er zijn diverse namen in omloop voor dit verschijnsel: schimmel, weervlekken of spoch. Deze blijvende aantasting van textiel komt door vocht. De donkere stipjes zijn niet uitwasbaar. Behandelt u het niet, dan volgt er onherroepelijk blijvende beschadiging van het materiaal. Schimmels komen overal voor. Ze verspreiden zich heel gemakkelijk door de lucht. De sporen gedijen het beste in donkere en vochtige omstandigheden.

 

Weerplekken zijn ongezond

Zwarte vlekken op uw tent zijn lelijk om te zien. Daarnaast is het ook voor uw gezondheid beter om de weervlekken te verwijderen. Neem geen risico wat dat betreft en slaap liever niet in een tent met schimmel. Bent u er gevoelig voor, dan kunnen luchtwegklachten ontstaan.

 

Altijd zwarte schimmel verwijderen

Er zijn vlekken die u kunt laten zitten. Ze ontsieren het doek wellicht, maar verder is er niets aan de hand. Bij weervlekken moet u dat echter nooit doen. Dit betekent op de lange termijn het einde van het doek. De schimmel eet het doek of de coating als het ware langzamerhand op.

 

Zelf weer uit tentdoek verwijderen: vraag deskundig advies

U kunt prima zelf het weer uit tentdoek verwijderen. Maar ga niet zomaar willekeurig aan de slag. Gebruik voor uw kampeerspullen alleen het beste van het beste. Dit verlengt de levensduur van uw tent. Gebruik producten die getest zijn in de praktijk. Vraag ook gerust advies aan de expert.

 

Gebruik niet zomaar chloor om weervlekken te verwijderen

Misschien zegt uw buurman op de camping dat dit prima kan. Ik zeg u, en ik heb inmiddels heel wat tenten voorbij zien komen, doe het niet. Maakt u zelf een oplossing aan, dan gebruikt u al snel te veel. Bij veel tenten betekent dit verkleuring van de coating.

Nog een nadeel als u zelf met chloor aan de gang gaat: het is lastig uit het tentdoek te verwijderen. Het gevolg is dat impregneren veel moeilijker is. En het achtergebleven chloor werkt supersterk in op het doek als daar een dag de zon op staat.

Dan zijn er ook nog doeksoorten die na gebruik van chloor zo zwak worden dat het doek afgeschreven is.

 

Nooit doen: weerplekken tent verwijderen met schoonmaakazijn

Ook dit is weer zo’n leuke tip. Maar doe het nooit! Schoonmaakazijn is ideaal voor diverse schoonmaakklussen, maar niet om weerplekken van uw tent te verwijderen. Azijn is namelijk erg zuur. Zuur is geen goede combinatie als het gaat om de coating van uw tentdoek. Ook is azijn moeilijk uit het doek te spoelen. U zou het dan moeten neutraliseren met een ander product. Doet u dat niet, dan kunt u impregneren wel vergeten in de toekomst.

 

Het weer in tentdoek verwijderen niet uitstellen

In de eerste plaats ziet het er niet uit, een tent met weervlekken. Daarom wilt u deze ontsierende plekken zo snel mogelijk kwijt. Bovendien is meteen verwijderen van weerplekken belangrijk voor het behoud van uw tentdoek. Schimmel tast namelijk de beschermende coating aan. Hoe langer u wacht, hoe slechter dit is voor het doek.

 

Weerplekken mogelijk bij zowel katoenen als synthetische tenten

Het maakt niet zoveel uit van welk materiaal uw tent gemaakt is. Zowel katoen als synthetisch materiaal is kwetsbaar als het gaat om algen en schimmels. Synthetisch tentdoek zal niet direct verzwakken door weervlekken. Maar de coating op uw synthetische tent wordt wel “aangevreten” door weervlekken. Dus ook bij een synthetische tent….zorg dat u er op tijd bij bent.

 

Verschil in behandeling bij het weer uit tentdoek halen

Gaat het om het aanpakken van schimmel, dan is er wel een verschil. Vooral bij katoenen tenten kan het een tijdrovende klus zijn. En soms komt u er pas bij het reinigen achter dat het te laat is. Is het katoen helemaal door en door aangetast, dan heeft u echt een groot probleem. Dan is het doek eigenlijk afgeschreven.

Vaak is dat pas te zien als u de tent een eerste schoonmaakbeurt geeft. Om het toch al eerder in te kunnen schatten kunt u het volgende doen: ziet u grote donkere vlekken? Bijvoorbeeld ter grootte van een muntstuk? Prik met een puntig voorwerp in het midden van de schimmelvlek. Gebruik bijvoorbeeld de achterkant van een theelepeltje. Als het doek dun is geworden dan prikt u er zo doorheen.

Bij synthetisch doek is dit niet aan de orde. Heeft u dus een voortent of luifel dan is het vooral de coating die aangetast wordt.

 

Impregneer de tent ALTIJD als u een tentreiniger heeft gebruikt

Ieder reinigingsmiddel tast de impregnering van een tentdoek aan. Dus ook de speciale tentreinigers. Impregneer de tent altijd na iedere reinigingsbeurt, zodat deze weer goed beschermd is.

Nog beter: Impregneer de tent minimaal 1 keer per jaar! Dus ook als u de tent niet schoongemaakt hebt. Juist door die extra bescherming krijgen schimmels en algen minder kans zich te hechten aan het doek.

 

Voorkomen van weerplekken in tentdoek

Uiteraard zit u niet te wachten op weervlekken op het doek. Toch is het soms niet zo eenvoudig om dit te voorkomen. Een aantal tips voor u bij verschillende situaties:

 

Natte tent meenemen

Soms kan het gewoonweg niet anders. U moet de tent opbreken. Dit kan geen dag meer wachten. Wellicht bent u thuis nodig of er is een andere oorzaak waarom u de tent moet afbreken. Misschien wordt er voor de komende dagen alleen maar regen opgegeven. Die natte tent moet nu gewoon mee. Wat is in deze situatie van belang?

 • Pak de tent heel losjes in, zodat hij nog kan ademen.
 • Bij thuiskomst de tent direct uitleggen of opzetten, zodat hij toch nog kan drogen.
 • Verplaats de tent af en toe en verwissel hem van positie, zodat hij overal even goed opdroogt.
 • Pas definitief opbergen wanneer de tent door en door droog is.
 • Gebruik eventueel een ventilator om het drogen te versnellen.

 

Tent altijd schoon en droog opbergen

U vindt dit misschien het intrappen van een open deur, maar toch benadruk ik dit nogmaals. Droog en schoon opruimen is zo belangrijk voor het behoud van uw tent. Schimmelsporen zijn in eerste instantie niet te zien. En misschien zitten ze er nog niet op. Maar juist op vuil zullen ze eerder hechten. Maak de tent dus altijd schoon en ruim hem pas op als hij geheel droog is.

 

Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om weervlekken te voorkomen

Wees problemen voor en bescherm het tentdoek. Gebruikt u Ultramar Sprayhood & Tent Protector, dan heeft u minder kans op algen en schimmels. Vaak gaan mensen pas beschermen als het te laat is. Beschermt u het tentdoek regelmatig, dan hechten algen en schimmels zich minder snel aan het doek. Dankzij de speciale formule is het doek na een behandeling ook extra vuil- en waterafstotend. Het werkt dus ook perfect om het doek waterdicht te maken en te houden!

 

Laatste jaren meer kans op weervlekken

Heeft u zich er ook over verbaasd? Vroeger hoorde u veel minder over weerplekken. Hierin heeft u volkomen gelijk. Het is bij nieuwe tenten moeilijker om schimmel te voorkomen. Dit komt doordat bepaalde chemische middelen tegenwoordig verboden zijn. Vroeger werden deze gebruikt bij het produceren van tentdoek.

 

De beste oplossing voor verwijderen weervlekken tentdoek

Heeft u last van weervlekken in het tentdoek? Gebruik dan ons stappenplan met Ultramar Power Cleaner. Een professioneel resultaat zijn het resultaat.

 

Stappenplan om tentdoek schoon te houden

Hoe houdt u de tent goed schoon? Hoe voorkomt u weervlekken?

 • Reinig met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo
 • Verwijder zware vervuiling en diep ingedrongen vlekken met Ultramar Power Cleaner
 • Bescherm uw polyester tentdoek met Ultramar Sprayhood & Tent Protector.
 • Bescherm uw katoenen tentdoek met Canvas & Cotton Protector.

 

Gebruik handig stappenplan bij verwijderen van schimmel op tentdoek

Volgt u onderstaande stappen, dan komt het helemaal goed met uw tent. Weervlekken zijn op deze manier prima te verwijderen. Kijk ook op deze handige site.

 • Breng lauw water aan op het tentdoek. Gebruik hierbij een zachte, maar wel stevige borstel.
 • Neem een plantenspuit of spray. Spuit Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo op het natte doek.
 • De shampoo moet circa 20 minuten inwerken.
 • Om vuil en shampoo te verwijderen, moet u het doek zeer goed naspoelen. Dit kan gewoon met lauw of eventueel koud water.
 • Laat het doek drogen.
 • Check of alle vlekken verdwenen zijn.
 • Zo niet? Volg dan het volgende stappenplan!

 

Ultramar Power Cleaner voor zeer zware vervuiling

Bij Ultramar laten we ons niet zomaar klein krijgen. Zelfs de meest vervuilde tenten krijgen we schoon. Werkt de normale shampoo niet afdoende, ga dan door naar de Power Cleaner. Volg weer het handige stappenplan. Op deze manier werkt de cleaner het beste:

 • Neem een plantenspuit of spray. Breng de Power cleaner aan op het tentdoek. Inwrijven met een zachte, maar wel stevige borstel.
 • Dit middel moet zeker 1 uur inwerken.
 • Als het goed is, ziet u nu verbetering op het doek.
 • Geen verandering? Breng de cleaner nogmaals aan op het doek.
 • Herhaal deze handeling totdat de vlekken verdwenen zijn, dit kan gerust enkele uren duren.
 • Goed uitspoelen.
 • Laten drogen.
 • Is het tentdoek helemaal droog, breng dan impregneermiddel aan. Zo is het tentdoek weer vuil-  en waterafstotend.

 

"Eenvoudig 3-stappenplan"

Zelf uw Katoenen Tent Reinigen & Impregneren? 

nu aanvragen

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter