Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, kunt u hier inloggen.
Account aanmaken
Maak het u gemakkelijk! Door een account aan te maken kunt u iedere keer snel bestellen en eerdere bestellingen bekijken.
14 Jun 2018

Bootkap reinigen en impregneren. Gebruik het 3–stappenplan van Ultramar

Met dit 3-stappen plan reinigen wij jaarlijks meer dan 2000 bootkappen! Hoe vervuild uw kap ook is, onze reinigingsproducten werken gegarandeerd. Vraag het stappenplan gratis aan en geniet van uw schone bootkap. Uiteraard gaat uw kap ook jaren langer mee wanneer u deze op een goede manier onderhoudt.

 

Bootkap zelf reinigen lukt gegarandeerd met behulp van 3-stappenplan

Ik spreek regelmatig mensen die ten einde raad zijn. Ze hebben bijvoorbeeld last van kleine zwarte stipjes aan de binnenkant van de bootkap. Er is inmiddels van alles geprobeerd; chloor, groene zeep, schoonmaakmiddelen, maar helaas: zonder resultaat. Ik raad mensen dan altijd aan om eerst Ultramar Sprayhood Tent & Shampoo te proberen en daarna eventueel Power Cleaner. Vaak krijg ik dan na een tijdje een reactie van een verbaasde en blije watersporter. Alle zwarte stipjes en vlekken zijn verdwenen. Daarnaast is de hele bootkap schoner dan ooit.

 

Waarom wordt de bootkap zo vies?

Als u al langer vaart, zult u merken dat de bootkap tegenwoordig sneller vies wordt. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te geven:

 • De luchtvervuiling is toegenomen.
 • Het klimaat verandert.
 • Bij de productie van het bootdoek worden andere stoffen gebruikt. Bepaalde chemische stoffen zijn sinds een aantal jaren verboden in verband met het milieu. Hierdoor heeft u bijvoorbeeld eerder last van schimmel op de bootkap.

 

Doeken bootkap van goede kwaliteit, maar toch kwetsbaar

Welk doek u neemt is bijna om het even. Zeker als u kiest voor merken als Sunbrella, Markilux, Sonnenland of Stamoid, is de kwaliteit helemaal in orde. Toch blijven schimmel, groene aanslag en vuil nadelig voor het doek. Zeker de binnenkant van de bootkap is kwetsbaar voor de bekende weervlekken. De buitenkant is uiteraard snel vuil door schimmels, algen en de bekende regenstrepen. Reinig en impregneer daarom dan ook regelmatig. Ongeacht het soort doek dat u heeft.

 

Bootkap schoonmaken voor meer vaarplezier

Laten we eerlijk wezen: als u bij uw boot aankomt en deze ziet er spik en span uit, dan geniet u toch? Een vervuilde bootkap ziet er niet uit. Met een schone kap zonder vlekken vaart u extra prettig. De bootkap uitgebreid reinigen doet u dan ook niet eens in de zoveel jaar, maar elk jaar. Reinigt en impregneert u de bootkap ieder jaar, dan blijft deze in uitstekende staat. Door de juiste middelen te gebruiken is schoonmaken een eenvoudige klus. Maak zeker ook gebruik van mijn handige 3-stappenplan.

 

Schone bootkap trekt minder vuil aan

De bootkap grondig schoonmaken loont. U heeft minder snel last van nieuwe vervuiling. Schimmels en vuil hechten zich minder snel aan een gereinigde bootkap.

 

3-Stappenplan 

Vraag nu het 3-stappenplan aan en reinig en impregneer uw bootkap in slechts een paar eenvoudige stappen. Gegarandeerd veilig. 

Nu aanvragen

 

Welke vervuiling komt u tegen op de bootkap?

De meest voorkomende problemen zijn:

 • Spinnenpoep
 • Regenstrepen
 • Weervlekken
 • Schimmel
 • Vogelpoep
 • Groene aanslag

Vooral schimmel en groene aanslag kunnen hardnekkig zijn. Hoe verwijdert u deze vlekken?

 

Schimmel verwijderen bootkap

Met gewone huis,- tuin- en keukenmiddelen redt u het niet. Zeker niet als de schimmel al wat dieper in het doek zit. Veel schimmel op uw bootkap? Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo en daarna Ultramar Power Cleaner. De schimmel verdwijnt in de meeste gevallen volledig. Impregneer uw bootkap daarnaast regelmatig met Ultramar Sprayhood & Tent Protector. Zo verkleint u de kans dat schimmels en algen zich opnieuw aan de vezels van het doek hechten.

 

Schimmel bootkap voorkomen

Schimmel verwijderen van uw bootkap is een ding, maar voorkomen is uiteraard beter. Ik geef u een aantal tips om de kans op schimmel op uw kap te verkleinen:

 • Regelmatig ventileren.
 • Goed en regelmatig schoonmaken met handwarm water. Het liefst iedere maand.
 • Nooit groene zeep gebruiken.
 • Zet een emmertje met azijn onder de bootkap. De azijn verdampt en dit remt de groei van schimmels. Wel goed ventileren.
 • Plaatst u de kap terug op de boot, reinig dan eerst de kap en de buizen met een goed reinigingsmiddel.
 • Het doek opvouwen als het helemaal droog is.
 • Stop de kap nooit in een zak of tas waar een beschimmelde kap in heeft gezeten.
 • Impregneer juist voordat er schimmel of groene aanslag te zien is.

 

Groene aanslag op bootkap verwijderen?

Wanneer u er snel bij bent, is groene aanslag op de bootkap snel te verwijderen. Zit de aanslag er al wat langer, dan kost het vaak meer moeite. Reinigt u de aanslag direct, dan is water en een borstel meestal genoeg om het vuil te verwijderen. Lukt dit niet? Gebruik dan mijn handige 3-stappenplan.

 

Wat is groene aanslag?

Misschien verbaast u zich ook weleens over de groene aanslag. Waarom komt u dit aan de ene kant van de bootkap meer tegen dan aan de andere kant? Dit alles heeft te maken met het zonlicht. Groene aanslag bestaat uit mossen en algen. Deze gedijen het best op een donkere vochtige plaats. Komt er weinig zon aan de ene kant van uw bootkap, dan ontdekt u daar de meeste groene aanslag.

 

Groene aanslag op bootkap voorkomen

Nu we weten wat groene aanslag is en bovendien wat mossen en algen nodig hebben om te groeien, zijn we een stap verder. Hoe kunnen we deze aanslag voorkomen? Helemaal voorkomen is simpelweg niet mogelijk. Er komen altijd weer sporen op uw bootkap. U kunt echter wel zoveel mogelijk voorkomen dat deze veranderen in groene aanslag en hechten aan het doek. Hoe? Simpel…

 • Bescherm het doek altijd optimaal met een goed impregneermiddel.
 • Maak de bootkap regelmatig schoon.

 

Werkt azijn ook goed?

Ik zal nooit beweren dat u met azijn geen groene aanslag kunt verwijderen. Wel raad ik u dit ten stelligste af. Gebruik geen azijn op uw bootkap. Waarom niet?

 • Lastig uit te spoelen, er blijft altijd iets van de azijn achter op het doek.
 • Na het gebruik van azijn is het doek minder goed te impregneren.
 • Azijn is erg zuur en hier worden de stiksels van het doek niet blij van.
 • Ook de coating van de binnenkant van het doek kan slecht tegen zuur.

 

Helpt groene aanslagreiniger om algen en mossen te verwijderen?

Ook nu zeg ik niet dat deze producten niet werken. Toch raad ik ze af. Waarom?

 • De bootkap is minder goed te impregneren. Juist dat is zo belangrijk om uw zeildoek te beschermen tegen onder meer groene aanslag.
 • Groene aanslagreiniger is vaak niets anders dan een sopje. Daardoor verstikken de algen en mossen en sterven af (dat is ook de reden dat het niet gebruikt mag worden bij open water). Juist dat sopje is slecht om langere tijd op uw bootkap te hebben.

 

Bootkap wassen met kwaliteitsproducten

Was uw bootkap met professionele reinigingsmiddelen. Onze producten voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Producten voldoen aan de laatste Europese eisen op het gebied van veiligheid en milieu.
 • Veilig te gebruiken in iedere omgeving.
 • Speciaal ontwikkeld voor het reinigen van tenten, bootkappen, zeilen en zonneschermen.
 • Geschikt voor de consument maar met een professioneel resultaat.
 • Prijs relatief iets hoger door de hoge dosis en uitmuntende kwaliteit van product. Resultaat is daarentegen direct merkbaar. Bootkap blijft langer schoon, is waterdicht en de kap is beter beschermd tegen algen en schimmels.
 • Vaak op waterbasis.
 • Werkt beter en langer dan veel bestaande impregneermiddelen.
 • Laat geen lelijke vlekken achter.
 • Al 20 jaar gebruikt bij professioneel reinigen en impregneren

 

Bootkap waterdicht maken

Impregneer uw bootkap ieder jaar. Maak gebruik van mijn handige 3-stappenplan en mislukken is onmogelijk. Kwaliteit, kleur en levensduur van de kap blijven op deze manier behouden.

 

Bootkap impregneren eenvoudig met 3-stappenplan

Hoe ik moet varen weet ik wel, denkt u wellicht. Maar ieder jaar mijn bootkap helemaal impregneren? En hoe krijg ik ooit al die schimmel van het doek af? Ik verzeker u dat dit lukt. Gebruik mijn stappenplan en een kind kan de was doen. Voordelen van het Ultramar stappenplan:

 • Sinds 1998 al tienduizenden bootkappen gereinigd.
 • Geschikt voor vrijwel alle bootdoeksoorten.
 • Alle verschillende soorten en materialen op ongeveer dezelfde manier te reinigen.
 • Vogelpoep, regenstrepen, schimmel of groene aanslag: alle maal te verwijderen.
 • Op deze manier is de bootkap het hele seizoen schoon te houden.

 

Te lang wachten met bootkap reinigen is nadelig

Ik loop weleens door de haven en verbaas me dan over wat ik zie. Tientallen bootkappen die volledig bedekt zijn met vuil en schimmel. Ook zie ik veel kappen met groene aanslag. Dit vind ik oprecht jammer. Het kan zo eenvoudig voorkomen worden. Vuil is eenvoudigweg niet tegen te houden. Er hoeft maar een vogel zijn behoefte op uw kap te doen. Of wat denkt u van zwarte aanslag door uitlaatgassen? Dit risico loopt u vooral wanneer uw boot in een stad ligt. Maar waar u ook bent, vuil is overal. Vuil op zich is het probleem niet. Dit is te verhelpen. Maar vuil op laten hopen is wel een probleem. Vuil trekt vuil aan.

 

Regelmatig bootkap schoonmaken loont

Wanneer vuil lang op de kap blijft zitten, trekt het steeds verder in het doek. Houdt u het schoonmaken goed bij, dan heeft u nauwelijks reinigingsproducten nodig. Neem iedere maand een emmer met wat lauw water en het vuil is zo verdwenen. Vergeet, naast iedere maand even schoonmaken, ook niet om de buiskap te impregneren. Uiteindelijk is dit ook nog eens kostenbesparend op de lange termijn.

 

Video

In deze video ziet u hoe wij een tent reinigen. Dit zijn dezelfde stappen als bij het reinigen van een bootkap.

 

Uw bootkap zelf schoonmaken. Gebruik het 3-stappenplan

Onderstaand 3-stappenplan ontvangt u helemaal gratis in uw mailbox. Vraag het nu aan.

 

Stap 1: Bootkap reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo

 • Reinig eerst even met handwarm water. Gebruik een zachte stevige borstel.
 • Sprayhood & Tent Shampoo op het natte doek aanbrengen.
 • Borstel het vuil goed los. Gebruik een plantenspuit om het goed te verdelen.
 • Laat de shampoo circa 20 minuten inwerken.
 • Shampoo en vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
 • Laat het dak nu een beetje drogen.
 • Is er nog vervuiling te zien? Dan verder reinigen met Power Cleaner. Zie stap 2.

 

Stap 2: Zware vervuiling verwijderen met Power Cleaner

 • Power Cleaner aanbrengen op bootkap en met een zachte borstel inwrijven. Gebruik wederom de spray of plantenspuit.
 • Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit extra Power Cleaner, borstel en laat wederom inwerken. Herhaal deze stappen tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan soms enkele uren duren. Hierna goed spoelen.
 • Laat de bootkap nu goed drogen.

 

Stap 3: Bootkap impregneren met Sprayhood & Tent Protector

 • Breng Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan. Ook aan de binnenkant van het dak gebruiken! Hierdoor heeft u aan de binnenkant een betere bescherming tegen schimmels en weerplekken.
 • Sprayhood & Tent Protector niet op ramen of lak etc. in laten drogen, maar gelijk met een vochtige doek verwijderen.
 • Laat het dak goed drogen. Evt. de behandeling herhalen.
 • Zitten er toch druppels impregneermiddel op de ramen? Gewoon afnemen met een beetje wasbenzine.
 • Daarna de ramen schoonpoetsen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.

 

3-Stappenplan is gegarandeerd veilig

Het 3-stappenplan is geschikt voor vrijwel alle bootkappen. Let op de volgende puntjes:

 • Probeer altijd eerst een klein stukje. Dit om zeker te weten dat er geen verkleuring optreedt. Dit komt sporadisch voor. Voornamelijk bij doeksoorten uit het buitenland. Deze zijn vaak van wat minder goede kwaliteit.
 • Combineer Power Cleaner niet met ammoniak. Er ontstaat dan namelijk een giftig gas.

Vraag nu het 3-stappenplan aan en reinig en impregneer uw bootkap in slechts een paar eenvoudige stappen.

Nu aanvragen

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter